Χοντρό παιχνίδι για μέτρα και εκλογές βλέπει ο Σαμαράς

Στην κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ που έχει ήδη ξεκινήσει αποδίδουν στη Λ. Συγγρού το χθεσινό «άδειασμα», όπως το χαρακτηρίζουν, του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Γιώργο Παπανδρέου για την πολιτική που ακολούθησε από την επομένη των εκλογών μέχρι και την ανακοίνωση της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Έχω αναλάβει στα μέσα Ιουνίου την ευθύνη αυτής της θέσης, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τι έχω να αντιμετωπίσω και πρέπει να σας πω ότι ανέλαβα αυτή την ευθύνη έχοντας πολύ συγκεκριμένες απόψεις για το τι έπρεπε να γίνει από τον Οκτώβριο του 2009, έως το Μάιο του 2010, οπότε και συνήφθη η πρώτη δανειακή σύμβαση και η χώρα εισήλθε στην εποχή του μνημονίου» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος διαπιστώνοντας, μάλιστα, ότι το πρώτο πρόγραμμα δεν επιβεβαιώθηκε σε καμία του πρόγνωση...

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ, μιλώντας στο Real.gr σημείωναν ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου, τραβά με τόση σαφήνεια τη διαχωριστική γραμμή με τις επιλογές του κ. Παπανδρέου, σε μία προσπάθεια να «μηδενίσει το κοντέρ» ενόψει της μάχης για τη διαδοχή που ξεκινά στο ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο πνεύμα θεωρούν ότι κινήθηκε πρόσφατα και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος χρέωσε στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όλα τα «κοινωνικά οικονομικά και εθνικά αδιέξοδα» διαχωρίζοντας τη θέση του από τις επιλογές που έκανε ο κ. Παπανδρέου, στον οποίο μάλιστα έδειξε και την πόρτα της εξόδου από το ΠΑΣΟΚ.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι αυτές οι δηλώσεις αφορούν κυρίως το εσωκομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα απευθυνθούν οι επίδοξοι αρχηγοί και τις σχετίζουν με τα πρόσφατα ευρήματα των μετρήσεων που δείχνουν δραματική συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος και με το ενδεχόμενο να πάρει σάρκα και οστά η πρόταση για εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση του κινήματος.

Το παιχνίδι με τα μέτρα και τις εκλογές

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για τις δηλώσεις Στεφανόπουλου, σχετικά με το βιο της κυβέρνησης Παπαδήμου, αυτό, ωστόσο, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Πέτρος Ευθυμίου έσπευσαν να υιοθετήσουν τις απόψεις του.

«Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να δουν τι θα κάνουν με τον Παπανδρέου» σημείωνε στο Real.gr «γαλάζιος» βουλευτής της Α’ Αθηνών.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ παρατηρούσαν ότι ο κ. Βενιζέλος που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε «ενδεικτική» τη συγκεκριμένη ημερομηνία, χθες μίλησε για «κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή» που θα αναλάβει να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2012 ενώ για τα μέτρα, όπως πιστεύουν στη ΝΔ, επιχείρησε να πετάξει το μπαλάκι προς την πλευρά Σαμαρά, λέγοντας πως εάν χρειαστούν τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει η ευθύνη να αναληφθεί απ’ όλες τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν από το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, αφενός ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε θα αναθεωρηθεί λόγω του «κουρέματος», αφετέρου τα μέτρα που ενδεχομένως θα ζητηθούν από την τρόικα θα αφορούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Παπανδρέου και την αποτυχία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Οι διαθέσεις της ΝΔ ως προς το ενδεχόμενο των νέων μέτρων, όπως έγραψε και το Real.gr, φάνηκε από τη χθεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος αφού τόνισε ότι η 5η επικαιροποίηση του Μνημονίου έγινε πριν τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, επεσήμανε ότι η προσαρμογή θα πρέπει να προέλθει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περιστολή των δαπανών, όχι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι μέσω αύξηση των φόρων ή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί με την "καυτή πατάτα" των μέτρων στα δικά του χέρια, αφού ήδη ο προϋπολογισμός του 2011 παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις σε όλα τα βασικά μεγέθη ενώ, όπως αναγνωρίζουν στελέχη της ΝΔ, ακόμη και οι προτάσεις που κατέθεσε στο Ζάππειο Ι και ΙΙ έκτος του ότι θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης με την τρόικα με άγνωστα αποτελέσματα, τελούν ήδη υπό το καθεστώς της αβεβαιότητας ως προς την εφαρμογή τους λόγω των εξελίξεων συνολικά στην ευρωζώνη.

Πηγή : real.gr