Α. Λοβέρδος : "H κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορεί να πάει πέρα από το Μάρτιο"

Ο υπουργός Υγείας, με συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Αντώνη Σαμαρά στο θέμα του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Μετά δε την αντίστοιχη τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου, όταν είπε ότι «νέα μέτρα, αν υπάρξουν, πρέπει να ληφθούν από κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή» για τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, δημιουργούνται δύο βασικά ερωτήματα:

Πρώτον, πώς θα αντιδράσει πλέον το Μαξίμου στο κλίμα, που διαμορφώνεται με δυνάμεις εκτός, αλλά και εντός πολιτικής, να πιέζουν για παράταση του βίου της κυβέρνησης, όταν ο ίδιος φέρεται να εκτιμά ότι πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά αυτό που του αναλογεί από τη συμφωνία των τριών κομμάτων και ο ίδιος δε ζητά επιπλέον χρόνο από αυτόν, που πραγματικά θα χρειαστεί και αντικειμενικά περιέγραψαν δημοσίως και ο Α. Σαμαράς και ο Α. Λοβέρδος.

Δεύτερον, τι σημαίνει αυτή η τοποθέτηση του Α. Λοβέρδου για την πορεία της ομάδας των «4», δεδομένου ότι τόσο η Α. Διαμαντοπούλου όσο και ο Η. Μόσιαλος έχουν τοποθετηθεί δημοσίως για την ανάγκη παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, διαφωνώντας με τον Α. Λοβέρδο.

Σε ότι αφορά το πρώτο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στη συνάντησή του με το Γ. Παπανδρέου, ο Λ.Παπαδήμος - που θεωρεί βλαπτικό για την κυβέρνηση το παιχνίδι της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ - ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στήριξη μέχρι να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, το PSI και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, γνωρίζοντας την πίεση της τρόικας και μη θεωρώντας καθόλου δεδομένη την εκταμίευση του νέου τμήματος της βοήθειας, αν η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου που επιστρέφει η τρόικα, δεν εμφανιστεί αποτελεσματική.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, ενώ πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ συζητούν για ενδεχόμενο «διαζύγιο» ανάμεσα στον Α. Λοβέρδο και την Α. Διαμαντοπούλου (κάποιοι μιλούν μέχρι και για προσέγγιση Βενιζέλου - Λοβέρδου για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ), αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα επιτελεία του υπουργού Υγείας και της υπουργού Παιδείας. Γίνεται μάλιστα λόγος για νέο κείμενο, που θα συνυπογράφουν οι Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Μόσιαλος (το έχει αναλάβει ο κ. Μόσιαλος), που θα δει το φως της δημοσιότητας πολύ σύντομα «και θα αποτελεί τη συγκολλητική ουσία της ομάδας», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου σε σύντομο χρόνο πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και να αξιοποιήσει τους λίγους αυτούς μήνες προκειμένου να στρώσει το δρόμο στην επόμενη κυβέρνηση για τα θέματα της λεγόμενης οικονομικής διακυβέρνησης. Δηλαδή, για τη συνάντηση κράτους και οικονομίας πρωτίστως στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της γεωργίας, της βιομηχανίας τροφίμων, του εμπορίου και για την προώθηση του ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχει χρόνος. Φοβάμαι πως η κυβέρνησή μας χάνει χρόνο στο κρίσιμο αυτό θέμα», είπε χαρακτηριστικά στη χθεσινή του συνέντευξη ο Α. Λοβέρδος.

Αναφορικά δε με την επερχόμενη εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία, χαρακτηρίζει φίλο του τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ζητά να κατοχυρωθεί ένα πλαίσιο αρχών, που θα διασφαλίζει τη μελλοντική ενότητα του κόμματος, αλλά και που θα αποκαταστήσει τα ελλείμματα εσωκομματικής δημοκρατίας.

newsbeast.gr

Υ.Γ. από Πύθων : Το σύστημα θέλει Λοβέρδο και όχι Βενιζέλο. Πιστεύει ότι ταιριάζει περισσότερο στο μοντέλο Παπαδήμου που θέλουν να καθιερώσουν στην Ελλάδα. Θα τα καταφέρουν; Ο καιρός γαρ εγγύς...