Μία 5ετία επιπλέον για τους στρατιωτικούς

Με την είσοδο του 2012 θα ισχύσει το νέο συνταξιοδοτικό και μισθολογικό καθεστώς για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΓΕΕΘΑ θα περιμένει μέχρι μεθαύριο τα σχέδια νομοθετικών ρυθμίσεων από τα Επιτελεία.

«Βόμβα» στο συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών, καθώς αυξάνεται κατά πέντε έτη η πραγματική υπηρεσία για να βγουν στη σύνταξη. Πλέον οι στρατιωτικοί θα θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση σαράντα (40) ετών πραγματικής υπηρεσίας αντί τριάντα πέντε (35) μαζί με τα πλασματικά χρόνια που ισχύει μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ δεν θα συμπαρασύρονται στην αποστρατεία, όταν προάγονται νεότεροι στην επετηρίδα και θα παραμένουν στην… κατάψυξη μιας παράλληλης επετηρίδας μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, οπότε θα λαμβάνουν έναν επιπλέον αποστρατευτικό βαθμό.

Το συνταξιοδοτικό σε συνάρτηση με το μισθολογικό και την εξέλιξη των στρατιωτικών άνοιξε αιφνιδίως προχθές, καθώς το ΓΕΕΘΑ απέστειλε απόρρητο έγγραφο προς τα Γενικά Επιτελεία, όπου τους ζητεί τη σύνταξη νομοθετικών ρυθμίσεων μέχρι 16 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ψηφιστούν άμεσα από τη Βουλή ώστε από 1/1/12 να εφαρμοστεί ο νόμος 3883/2010 περί «Υπηρεσιακής Εξέλιξης και Ιεραρχίας των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το απόρρητο έγγραφο του Β' Κλάδου του ΓΕΕΘΑ (Φ.454/ 166829/Σ.5406/12 Δεκ. 2011/ΓΕΕΘΑ/Β' ΚΛΑΔΟΣ/ Τμήμα Διοικητικών και Νομικών Θεμάτων), που υπογράφει ο ταξίαρχος Λουκάς Ιωάννου, κάνει δύο επισημάνσεις-φωτιά:

Αμεση εφαρμογή του νόμου 3883/2010 για όλους τους αξιωματικούς. Παύει η διάκριση σε εκείνους που συμπληρώνουν 25ετία μέχρι 31/12/2012, για τους οποίους ισχύει ο νόμος 2439/96 και στους νεότερους που υπάγονται στον νόμο 3883/2010, με σημαντικές διαφορές στις κρίσεις – αξιολόγηση – χρόνο παραμονής…



«Η κυβέρνηση προχωράει σε μείωση του μισθολογικού κόστους των στρατιωτικών

Εναρμόνιση του νόμου (3883/2010) προς τις ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές διατάξεις, ήτοι παραμονή 40ετούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας αντί 35ετίας που ισχύει με τον νόμο 2439/96. Στο συγκεκριμένο έγγραφο του ταξίαρχου Ιωάννου δεν διευκρινίζεται τι θα ισχύσει για όσους έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης άνω των 25 ετών υπηρεσίας, με άμεσο κίνδυνο να υπάρξουν αθρόες παραιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, το ΓΕΕΘΑ ζητεί από τα Επιτελεία μέχρι 16 Δεκεμβρίου «ανυπερθέτως» να έχουν έτοιμες τροπολογίες προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται στο συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών:

Δεν θα γίνονται πρόωρες αποστρατείες. «Η υπηρεσία δεν θα αποστρατεύει τους στρατιωτικούς με δυσμενή κρίση, πλην ελαχίστων περιπτώσεων λόγω σοβαρής έλλειψης των προσόντων τους
».


Με την κατάργηση της διάκρισης να ισχύει ο Ν.2439/96 για όσους συμπλήρωναν 25 έτη υπηρεσίας μέχρι την 31-12-2012 θα υπάρξουν δυσμενέστεροι χρόνοι προαγωγών που θα συνδέονται άμεσα με τις μισθολογικές αποδοχές των στελεχών.
Καταργούνται οι μειωμένοι χρόνοι προαγωγής των αποφοίτων ΑΣΣΥ, σε σχέση με των αποφοίτων ΑΣΕΙ. Επί της ουσίας καταργείται η δυνατότητα προαγωγής τους στον προβλεπόμενο καταληκτικό τους βαθμό .

Με την καθυστέρηση των χρόνων προαγωγής και με δεδομένο το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών και του χρονοεπιδόματος οι στρατιωτικοί αναμένεται να δεχτούν επιπλέον μισθολογικές μειώσεις κυρίως στους μικρότερους βαθμούς.


Συγκεκριμένα ένας Εθελοντής Μακράς Θητείας (ΜΕΘ) ως Ανθυπασπιστής με 25 χρόνια υπηρεσία σήμερα λαμβάνει μισθό αντισυνταγματάρχη. Εάν καταργηθούν οι μισθολογικές προαγωγές, τότε μειώνεται ο μισθός του κατά 5 κλιμάκια!!! Επομένως ο μισθός του «παγώνει» επί μία δεκαετία!

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΡΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Μείωση μισθών έως 30% από αντισυνταγματάρχη και κάτω

Με το απόσπασμα από την εισαγωγή για το νέο μισθολόγιο που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος» προκύπτουν τα παρακάτω:

Καταργούνται οι μισθολογικές προαγωγές.
Το μισθολόγιο των στρατιωτικών θα είναι απολύτως προσαρμοσμένο με τον διοικητικό βαθμό τους.
Τα «Ειδικά Επιδόματα» περιορίζονται σε «Χρόνου Υπηρεσίας» – «Ειδικής Απασχόλησης» – «Θέσης Ευθύνης». Το επίδομα «Θέσης Ευθύνης» θα δίνεται από τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και πάνω…
Ενσωμάτωση των πάγιων οδοιπορικών στο μισθολόγιο (130 έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν ότι ο μισθός:

Από αντισυνταγματάρχη και κάτω θα υποστεί επιπλέον μείωση έως 30%.
Από συνταγματάρχη έως ταξίαρχο παραμένει στα ίδια επίπεδα.
Των υποστρατήγων και αντιστρατήγων ο μισθός θα εμφανίσει αύξηση της τάξης του 25% λόγω κλιμακούμενης αύξησης του επιδόματος ευθύνης.
Το μηνιαίο επίδομα «Ειδικής Απασχόλησης» στον αντιστράτηγο είναι 700 ευρώ τον μήνα, ενώ στους κατώτερους αξιωματικούς 250 ευρώ και στους υπαξιωματικούς 200 ευρώ…
Το μηνιαίο επίδομα «Θέσης Ευθύνης» στους αντιστράτηγους είναι 560 ευρώ, στους κατώτερους αξιωματικούς 140 ευρώ και στους υπαξιωματικούς 130 ευρώ.

ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Σύνδεση βασικού μισθού και επιδομάτων με τον βαθμό

Ο ανθυπασπιστής θα λαμβάνει πλέον μισθό ανθυπασπιστού και όχι αντισυνταγματάρχη όπως ισχύει μέχρι τώρα.

Σε ουσιαστική μείωση του μισθολογικού κόστους των στρατιωτικών προχωράει η κυβέρνηση καθότι συνδέεται άμεσα ο βασικός μισθός και τα ειδικά επιδόματα με τον διοικητικό βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι ο ανθυπασπιστής θα λαμβάνει μισθό ανθυπασπιστού και όχι αντισυνταγματάρχη όπως ισχύει μέχρι τώρα.

Το προτεινόμενο μισθολόγιο των στρατιωτικών που ήδη έχουν επεξεργαστεί τα Γενικά Επιτελεία και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος» προβλέπει:

Σύνδεση του Βασικού Μισθού και των Ειδικών Επιδομάτων με τον Διοικητικό Βαθμό των στελεχών και όχι τους τυχόν μισθολογικούς βαθμούς, ώστε να υπάρχει άμεση σχέση με την πραγματική παροχή εργασίας. Αυτό σημαίνει μείωση του μισθολογικού κόστους.
Απλοποίηση του μισθολογίου με την ύπαρξη τριών μόνο Ειδικών Επιδομάτων, που έχουν σχέση: Με τα χρόνια υπηρεσίας των στελεχών (Επίδομα Χρόνου Υπηρεσίας). Την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος (Επίδομα Ειδικής Απασχόλησης). Τη θέση που κατέχει το στέλεχος και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτή (το Επίδομα Θέσης – Ευθύνης). Σύνδεση της εργασίας με την παραγωγικότητα των στελεχών, καθόσον θεσμοθετείται ειδική προσαύξηση στο επίδομα Θέσης ? Ευθύνης, ώστε να συνδέεται άμεσα η καταβολή του με τα καθήκοντα των στελεχών. Χορήγηση επιδομάτων οικογενειακής παροχής, εορτών και αδείας, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που καταβάλλονται στους υπαλλήλους του Δημοσίου. Διατήρηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους (για τους νέους ασφαλισμένους δεν υφίσταται θέμα) του ύψους των συντάξεων στα ίδια περίπου επίπεδα με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού μηνιαίου μισθού ενεργείας με βάση το οποίο ορίζεται η σύνταξη, στο 75%. Ενσωμάτωση των Παγίων Οδοιπορικών στο μισθολόγιο καθόσον στα υπολογιζόμενα ποσά έχουν περιληφθεί και οι ημέρες εκτός έδρας ανά βαθμό.

Του Δήμου Βερύκιου
Από : Έθνος