Ηγετικό προφίλ... χτίζει μέσω Ισραήλ ο Αντ. Σαμαράς

Του Δημήτρη Τσιούφου
Από : Ημερησία

Υποθήκες για το... μέλλον εγγράφει ο Αντ. Σαμαράς το διήμερο της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς μέσα από αυτή ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει αφενός να δώσει ένα πρώτο στίγμα για το πώς προτίθεται να δομήσει τους βασικούς άξονες της εξωτερικής του πολιτικής και αφετέρου να ενισχύσει το προσωπικό ηγετικό του προφίλ. Ο κ. Σαμαράς, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων του με τους ηγέτες των ισχυρών της Ευρώπης και τα ηγετικά στελέχη της Ε.Ε., επιδιώκει τώρα -με το ταξίδι του στο Ισραήλ- να ανοίξει διαύλους συνεργασίας και επικοινωνίας με τρίτες χώρες που παίζουν στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ -όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του- μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 προγραμματίζονται επισκέψεις τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Μόσχα.

Συναντήσεις


Χθες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπ. Νετανιάχου, ενώ είχε ξεχωριστές κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αβ. Λίμπερμαν και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ντ. Αγιαλον. Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεών του ήταν η προσπάθεια σύνδεσης της Αθήνας με τον άξονα Τελ Αβίβ - Λευκωσίας, καθώς ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ και η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ στις έρευνες που ξεκίνησαν για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων μπορεί να ενισχύσει και την προσπάθεια για την ανακήρυξη και της ελληνικής ΑΟΖ, θέμα που ήδη έχει θέσει σε ομιλίες του στη Βουλή και αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας στην εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Την προσπάθειά του αυτή υπογράμμισε, άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας χθες ότι βρίσκεται στο Τελ Αβίβ αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα. «Μιλάω -τόνισε- για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: ενέργεια, ΑΟΖ, τουρισμό, γεωργία, αναφέρομαι και σε αμυντική συνεργασία, αλλά, βεβαίως, και στην προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα». Στόχος μας, κατέληξε, «είναι μια -όχι ευκαιριακή- αλλά μακροπρόθεσμη και στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία των δύο χωρών μας και είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί οι συνομιλίες μου είναι ουσιαστικές και θα αποδώσουν».

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. έλεγαν ότι «οι συζητήσεις σε ανώτατο πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο διεξήχθησαν σε πολύ θερμό κλίμα και εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στην ΑΟΖ, στην ενέργεια και το φυσικό αέριο, καθώς και οι δυνατότητες αύξησης των επενδύσεων στην Ελλάδα και ενίσχυσης του τουρισμού».

Οι ίδιοι σημείωναν με νόημα ότι «έγινε ενδελεχής ανάλυση σε θέματα που αφορούν τη γεωστρατηγική στην ευρύτερη περιοχή, την τρέχουσα κατάσταση και τις ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική», αναφερόμενοι κυρίως (χωρίς να το λένε και ανοικτά) στη στρατηγική αντιπαράθεση του Ισραήλ με την Τουρκία, καθώς στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι η σύγκρουση αυτή εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς βάζει «φρένο» στις τουρκικές απαιτήσεις και τον κυριαρχικό ρόλο που επιδιώκει να έχει η γειτονική χώρα σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μνημείο


Ως κίνηση προσέγγισης του Ισραήλ ερμηνεύεται και η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου και υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών, ενώ στον πρωθυπουργό της χώρας Μπ. Νετανιάχου δώρισε ένα αντίγραφο εκθέματος του Μουσείου της Ακρόπολης, που συμβολίζει τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των λαών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε φυσικά και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, προσκύνησε στον Πανάγιο Τάφο και στη συζήτηση που είχε με τον πατριάρχη κ. Θεόφιλο υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του, ο κ. Σαμαράς θα επισκεφτεί τη Βουλή του Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του σώματος Ρ. Ριβλίν και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Τζ. Λίβνι, ενώ το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Ατζέντα


Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων ήταν η προσπάθεια σύνδεσης της Αθήνας με τον άξονα Τελ Αβίβ - Λευκωσίας.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ και η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ στις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων μπορεί να ενισχύσει και την προσπάθεια για την ανακήρυξη και της ελληνικής ΑΟΖ.

«Μιλάω για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: ενέργεια, ΑΟΖ, τουρισμό, γεωργία, αναφέρομαι και σε αμυντική συνεργασία, αλλά, βεβαίως, και στην προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.