Μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα

Πιέσεις… για συμπίεση του κατώτατου μισθού ασκεί η τρόικα που βρίσκεται από χθες στη χώρα μας και έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας προβάλλουν ως επιχείρημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ζητούν «κούρεμα» και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Την ώρα που η χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη άφησε (τουλάχιστον επί του παρόντος) στο απυρόβλητο τον 13ο και τον 14ο μισθό, η τρόικα ζητά ουσιαστικά την παράκαμψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (στο οποίο έχουν εναντιωθεί έντονα και οι εργοδοτικές ενώσεις) και ζητά ακόμη μικρότερο κατώτατο μισθό από τα 751 ευρώ (μεικτά), που ισχύει σήμερα, φέρνοντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Με το βλέμμα, μάλιστα, σε κατώτατο μισθό στο επίπεδο των 450 ευρώ, οι τροϊκανοί μας «κουνάν το δάχτυλο» για την υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης που προβλέπει αυξήσεις 1,7% για το 2012 και δε θέλει ούτε να ακούν για «κόκκινες γραμμές» της ΓΣΕΕ στο θέμα των μισθών.

(Συμ)πιέζει και το μη μισθολογικό κόστος, ζητά ατομικές συμβάσεις και εκ περιτροπής εργασία

Την ίδια ώρα, η τρόικα ζητά τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με τις διερευνητικές επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν δραστικές περικοπές στην εργοδοτική συμμετοχή στη χρηματοδότηση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, ενώ θα εξετάσουν και εναλλακτικά σενάρια για τις καταβαλλόμενες εισφορές που ενδεχομένως να συνδυαστούν με τα κέρδη ή το φόρο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις.

Στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, εξάλλου, η τρόικα ζητά να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις ενώ βλέπουν με θετικό μάτι την εκ περιτροπής εργασίας και την ενίσχυση των διαθεσιμοτήτων, όλα αυτά με φόντο την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ταυτόχρονα, όμως, ζητούν άρση της ρήτρας που προβλέπει όσες επιχειρήσεις εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης να μην έχουν προχωρήσει σε μείωση προσωπικού

Πηγή : star.gr