Αποκαλύψεις για τις φωτιές που έβαζε η Τουρκία στην Ελλάδα

Συνέχεια στο θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μ. Γιλμάζ για εμπρησμό ελληνικών δασών δίνει η τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουνάρ, αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση του τότε διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού (της εποχής εκείνης) Μεσούτ Γιλμάζ, στην οποία διαφαίνονται ξεκάθαρα οι κινήσεις της Τουρκίας, όπως οι εμπρησμοί σε ελληνικά δάση, η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στη Ρόδο, καθώς και μία επιχείρηση σε στρατόπεδο του ΡΚΚ στη Λαμία.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της Μιλιέτ, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) ζήτησαν τότε τον “ενταφιασμό” της εν λόγω έκθεσης, καθώς αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει τα αντίποινα από άλλες χώρες.

Το δημοσίευμα συνδέει τους τότε εμπρησμούς των δασών με την πληροφόρηση που είχε η Άγκυρα για την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης κούρδων ανταρτών σε ελληνικό έδαφος.

Ο κ. Ντουνάρ σημειώνει στο ρεπορτάζ του ότι “η Τουρκία ήταν εξοργισμένη για τη φιλοξενία των μελών του PKK στην Ελλάδα. Κάποιοι είχαν πει ότι αφού εκείνοι μας πονάνε, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς. Δύο ομάδες χωρίς να γνωρίζει η μια την άλλη ξεκίνησαν τη δράση τους. Τότε, οι ειδικές δυνάμεις ανέλαβαν τις πυρκαϊές, ο τομέας μυστικών υπηρεσιών τις βόμβες”.

Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι κατόπιν των εμπρησμών και των εκρήξεων, Έλληνες επικοινώνησαν με Τούρκους, προκειμένου να ζητήσουν να σταματήσει αυτή η πρακτική.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, όντως οι Τούρκοι τερμάτισαν τις πράξεις δολιοφθοράς, ενώ η Ελλάδα- όπως γράφει το δημοσίευμα- σταμάτησε να φιλοξενεί το PKK σε εδάφη της.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Βατάν κάνει αναφορά σε έκθεση, στην οποία γίνεται αναλυτική πέριγραφή της δράσης του τουρκικού παρακρατικού μηχανισμού.

Πρόκειται για την έκθεση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Γιλμάζ, Κουτλού Σαβάς, και αφορά στο σκάνδαλο “Σουσουρλούκ”.

Στη συγκεκριμένη έκθεση- όπως αναφέρει το δημοσίευμα- περιλαμβάνει περισσότερες από 10 σελίδες που αφορούν σε “πυρκαγιές στην Ελλάδα”.

Στην ίδια έκθεση- σημειώνει το δημοσίευμα της Βατάν- αναφέρεται ότι είχε στοχοποιηθεί “ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης κούρδων ανταρτών στη Λαμία”, όπου -όπως γράφει η έκθεση- “είχαν εκπαιδευθεί Κούρδοι για εμπρησμούς στην Τουρκία”, εξ ου και οι κινήσεις “αντιποίνων” των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με εμπρησμούς σε ελληνικά νησιά.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη έκθεση εντοπίστηκε στη διάρκεια της σύλληψης του μέλους της Εργκένεκον,Ντογού Περίντσεκ.

Νέα Δήλωση της ΝΔ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τα στοιχεία, που δημοσιεύονται σε πολύ γνωστές και ευρύτατης κυκλοφορίας εφημερίδες της Τουρκίας (“ΜΙΛΛΙΕΤ” και “ΒΑΤΑΝ”) επιβεβαιώνουν πλήρως τις αποκαλύψεις Γιλμάζ για την ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας σε πυρκαγιές Ελληνικών δασών και σε άλλες πράξεις δολιοφθοράς, όπως επιθέσεις σε στρατόπεδα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει Κράτος Δικαίου στην Τουρκία, ρίχνοντας άπλετο φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές αυτής της βρώμικης υπόθεσης και αποκαθιστώντας τις βαρύτατες ζημιές που προκάλεσε στην Ελλάδα το λεγόμενο Τουρκικό “βαθύ κράτος”.

Η εξουδετέρωση και η δημόσια καταδίκη αυτών των εγκληματικών μηχανισμών, που “φύτρωσαν” μέσα στις επίσημες δομές ασφαλείας του Τουρκικού κράτους, μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όσους πραγματικά επιθυμούν την αποκατάσταση της πραγματικής Δημοκρατίας στη Τουρκία και την περαιτέρω προσέγγιση της χώρας προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φέρει προς συζήτηση τις αποκαλύψεις αυτές σε όλα τα διεθνή fora , αλλά και τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, ζητώντας την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου προς κάθε κατεύθυνση και χωρίς εξαιρέσεις
”.

Πηγή : antinews.gr