Προσπάθεια «στρογγυλέματος» της ανεργίας


Χθες, ο ΟΑΕΔ δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με την πορεία της εγγεγραμμένης ανεργίας, υποστηρίζοντας ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης η ανεργία μειώνεται.

Στην πραγματικότητα όμως, τόσο η ανεργία όσο και οι απολύσεις αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς, ενώ δεν διευκρινίζεται αν οι όποιες αναγγελίες προσλήψεων αφορούν σε πλήρη και σταθερή απασχόληση ή σε ευέλικτες μορφές εργασίας.

Άποψη μας είναι ότι το τελευταίο εξάμηνο έχουν αυξηθεί οι προσλήψεις σε εποχικό προσωπικό και η κυβέρνηση κάνει οτιδήποτε για να μην φανεί η πραγματική ανεργία. Ο επόμενος χρόνος θα δείξει του λόγους το αληθές όσον αφορά την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, καθώς ο αριθμός των ανέργων θα είναι πλέον ανεξέλεγκτος.

Αλχημείες

• Ο Οργανισμός εμφανίζει το ποσοστό των ανέργων μειωμένο κατά 1% σε σχέση με τον Μάιο, ενώ τον Ιούνιο ήταν περισσότεροι κατά 1.034.

• Το 33,54% των εγγεγραμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ υπερβαίνουν χρονικά τους 12 μήνες( δηλαδή είναι μακροχρόνια άνεργοι) και μάλιστα αυξημένοι αριθμητικά κατά 1.507 τον ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο.

• Οι αναγγελίες πρόσληψης πανελλαδικά τον Ιούνιο ήταν 117.576 έναντι 113.571 τον περσινό Ιούνιο (+3,5%) και 6.246 τον περασμένο Μάιο (-5,4%).


Ο ΟΑΕΔ κατέγραψε τον Ιούνιο αύξηση των ανέργων κατά 107.374 άτομα (659.119 από 551.745 πέρυσι), παρά το εποχικό «άνοιγμα» χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού. Την επιδείνωση του δείκτη της ανεργίας, ακόμη και μέσα στην τουριστική περίοδο και παρά την αύξηση του αριθμού των προσλήψεων, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΟΑΕΔ.

Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία:

Η αύξηση των εποχικών προσλήψεων (έγιναν 117.576 αναγγελίες προσλήψεων έναντι 113.571 τον ίδιο μήνα πέρυσι) δεν κατάφερε να ανακόψει την επίσημα καταγραφόμενη, από μήνα σε μήνα, αύξηση του αριθμού των ανέργων (βλέπε πίνακα). Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμούν στελέχη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, προδικάζει «έκρηξη» της ανεργίας μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, από το φθινόπωρο και έως τα τέλη του 2010 οπότε προβλέπεται να φτάσουν οι άνεργοι το 1 εκατ.


Πηγή : Ημερησία-Ελευθεροτυπία

Bookmark and Share