Η υπόθεση «Βαριοπούλα» ρίχνει βαριά σκιά στις στρατιωτικές κρίσεις στην Τουρκία


Άγκυρα: Η τύχη έντεκα ανώτατων αξιωματικών του τουρκικού στρατού, που εμπλέκονται σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές στο συνωμοτικό σχέδιο «Βαριοπούλα» ενώ είναι υποψήφιοι και για προαγωγή κατά τις κρίσεις των ενόπλων δυνάμεων έχει οξύνει για άλλη μία φορά την ένταση ανάμεσα στον στρατό και την κυβέρνηση. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν από τη Κυριακή θα συνεχιστεί ως την Τετάρτη οπότε και θα παρουσιάσει τις αποφάσεις του στον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Αν και όλες οι αποφάσεις αναμένονται με ενδιαφέρον, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται
στις αποφάσεις για έντεκα ανώτατους αξιωματικούς (οκτώ του Στρατού και τρεις του
Ναυτικού) κατά των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα για τη συμμετοχή τους στο
σχέδιο «Βαριοπούλα» που αποσκοπούσε στη δημιουργία έντασης στο εσωτερικό και, μεταξύ άλλων, και κατά της Ελλάδας. Ο στρατιωτικός ποινικός κώδικας απαγορεύει την προαγωγή για αξιωματικούς εναντίον των οποίων εκκρεμούν δίκες ενώ άλλες διατάξεις ακυρώνουν τις προαγωγές των υπόδικων.

Παρά τα εντάλματα όμως οι έντεκα δεν έχουν συλληφθεί (σύμφωνα με φήμες κρύβονται σε αυστηρά φυλασσόμενα στρατόπεδα) ενώ μέλη του Γενικού Επιτελείου όπως και έκθεση του νομικού του γραφείου που παραδόθηκε και στο Ανώτατο Συμβούλιο κρίνουν ότι αυτό μπορεί να δικαιολογήσει την προαγωγή τους.

Επιπλέον, οι εφέσεις που άσκησαν οι έντεκα φέρονται να προετοιμάστηκαν από το Γενικό Επιτελείο. Ο πρόεδρος Γκιουλ, σημειώνει η Zaman, είναι ενήμερος για την κατάσταση και φέρεται και αυτός να διαφωνεί με τις προαγωγές. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε το Σάββατο σύσκεψη με τον αρχιστράτηγο Μπασμπούγ ενόψει του Συμβουλίου και, σύμφωνα με τον Τύπο, του ζήτησε να μην γίνουν οι προαγωγές των υπόδικων.

Πηγή: tovima.gr

Bookmark and Share