Η ελληνική γλώσσα, διέξοδος των νέων τεχνολογιών


Τέσσερις φοιτητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν μια νέα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, η οποία πιστεύουν ότι θα ανταγωνιστεί επάξια το Facebook.

Το Diaspora είναι το open source project πάνω στο οποίο δουλεύουν οι 4 φοιτητές και πρόκειται να λειτουργήσει online στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από το Facebook, είναι ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, δηλαδή οι πληροφορίες, τα μηνύματα, φωτογραφίες, τα διαχειρίζεται ο χρήστης και όχι το site δηλαδή παραμένουν αποθηκευμένα και κρυπτογραφημένα στον υπολογιστή του, σε αντίθεση με το Facebook, που αποθηκεύει όλα τα δεδομένα των χρηστών στους δικούς του servers.

Το ενδιαφέρον δεν έγκειται στην είδηση που διαβάσαμε παραπάνω στην ιστοσελίδα newsit.gr στα τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας αυτής διαδικτυακής εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι το όνομα που δόθηκε στην εν λόγω εφαρμογή, από του Αμερικανούς επιστήμονες. Η λέξη διασπορά, αμιγώς ελληνική, καταδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο, ότι εκεί που οι άλλοι δεν έχουν άλλες λέξεις να εκφραστούν, ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας κάνει την διαφορά… Γι’ αυτό είμαστε μοναδικοί, απλά ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει…

Πολυδεύκης