Όργιο κερδοσκοπίας στις τιμές βενζίνης
Τη μεγάλη «ψαλίδα» στις τιμές των υγρών καυσίμων από πρατήριο σε πρατήριο στον ίδιο τον νομό, ακόμη και στην ίδια γειτονιά, καταγγέλλουν οι βενζινοπώλες. Κάνουν λόγο, μάλιστα, για αισχροκέρδεια.
Την αμόλυβδη βενζίνη είναι δυνατό να τη βρει ο καταναλωτής μέσα στον νομό που κινείται ή στον δρόμο που μένει με «εντυπωσιακή» απόκλιση που κυμαίνεται από 10 έως και 27 λεπτά το λίτρο. Αυτό βλέπουν οι οδηγοί και φυσικά καταγράφεται επίσημα και στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Το θέμα άνοιξαν οι ίδιοι οι πρατηριούχοι και συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης του προεδρείου της με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και εκπροσώπους του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας και του ΙΟΒΕ.
Για την ακρίβεια, όπως κάνει γνωστό η ΠΟΠΕΚ, η συνάντηση αφορούσε στο «τσίμπημα των τιμών λιανικής» κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των ιδιοκτητών Δ.Χ. αυτοκινήτων, χωρίς να δικαιολογείται από τις ανάλογες ανατιμήσεις των διυλιστηρίων. Η Ομοσπονδία, όπως αναφέρει, «καταδικάζει όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ανάλογες καταστάσεις στη λειτουργία της αγοράς».
Ωστόσο, υποστηρίζει η ΠΟΠΕΚ, το επίμαχο θέμα που μπορεί να χαρακτηριστεί «αισχροκέρδεια» είναι οι μεγάλες αποκλίσεις των τιμών σε βάρος των καταναλωτών. Μάλιστα, αναφέρει: «Η επεξεργασία όλων των στοιχείων που βρίσκονται θεωρητικά στο υπουργείο και αφορούν στην τιμολόγηση των καυσίμων από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια, θα βοηθήσει ώστε να αναδειχθούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι των μεγάλων αποκλίσεων».
Από τα χθεσινά στοιχεία στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων προκύπτουν τεράστιες διαφορές τιμών λιανικής. Για παράδειγμα στη Φθιώτιδα η απόκλιση από τη φθηνότερη στην ακριβότερη αμόλυβδη είναι 0,271 ευρώ το λίτρο. Στον Πειραιά και τα Ιωάννινα 0,261 ευρώ το λίτρο, στη Φλώρινα 0,233, στη Μαγνησία 0,23 ευρώ το λίτρο, στην Αθήνα 0,23 ευρώ, στο Ηράκλειο 0,202, στη Λέσβο 0,201 ευρώ το λίτρο και στην Πιερία 0,2 ευρώ.
Οι βενζινοπώλες μέσω ερωτημάτων που θέτουν δείχνουν ως υπεύθυνες τις εταιρείες εμπορίας για τις μεγάλες αποκλίσεις των τιμών: «Ποιοι είναι ωφελημένοι από τις μεγάλες αποκλίσεις; Πώς δικαιολογείται όταν σε πολλές περιπτώσεις το χονδρεμπορικό κέρδος είναι μεγαλύτερο του λιανεμπορικού;
Το αδίκημα αυτής της πρακτικής δεν είναι η αισχροκέρδεια, αλλά ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η οικονομική εξάρτηση και η δεσπόζουσα θέση των ισχυρών της αγοράς πετρελαιοειδών».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=23826949