Καθυστερημένη αντίδραση με ερωτηματικά…


Με καθυστέρηση μιας ημέρας αντέδρασε τελικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη νέα πρόκληση της Άγκυρας να βγάλει το «Πίρι Ρέις» για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αμέσως μετά την αποχώρηση του Τόυρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από τη Ρόδο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από τη νήσο Ρω, σχολίασε την πρόσφατη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, τονίζοντας πως «τέτοιου είδους πρακτικές σε καμιά περίπτωση, δεν μπορούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα οποία είναι απολύτως κατοχυρωμένα».

Ειδικότερα ο πολύ σκληρός Δ. Δρούτσας σημείωσε:

«Μόλις προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε να τον δεχθούμε στη χώρα μας σαν γείτονα και φίλο και αυτό ακριβώς κάναμε. Διότι εμείς εννοούμε απολύτως όσα λέμε. Την ίδια συνέπεια λόγων και έργων απαιτούμε λοιπόν να δείξει και η άλλη πλευρά.

"Κουτοπονηριές" και προκλήσεις δεν χωρούν. Τέτοιου είδους πρακτικές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα οποία είναι απολύτως κατοχυρωμένα. Ζωντανή απόδειξη είστε εσείς, οι περήφανοι ακρίτες και σε σας η πατρίδα οφείλει πολλά.

Από τέτοιες πρακτικές, ωστόσο, οι οποίες αποκαλύπτουν προθέσεις διαφορετικές από αυτές που διατυπώνουν οι συνομιλητές μας, τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να έχει αυτή η πολιτική θετικό αποτέλεσμα.

Ας γνωρίζουν όλοι ότι η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που εφαρμόζουμε είναι επιλογή μας και δεν αποτελεί για την Ελλάδα μονόδρομο. Προϋπόθεση για να έχει η προσέγγιση και η συνεργασία που επιχειρούμε μέλλον και θετικό αποτέλεσμα, είναι να είναι αμοιβαία επωφελής και να βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στην πορεία όλα συνεκτιμώνται και αναθεωρούνται
».

Είναι απορίας άξιο, ο τρόπος που λειτουργεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Που οφείλετε όμως, η αδράνεια της σε τόσο σημαντικά εθνικά θέματα;

Προφανώς, ή έχει χάσει τον έλεγχο στο Αιγαίο ή βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση λόγω διακοπών…

Bookmark and Share