Το μονοπώλιο του Κόκκαλη


Μετά τον «πόλεμο» του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή κατά της διαπλοκής και των «νταβατζήδων» που κατέληξε το 2007 σε μια μαμούθ απευθείας ανάθεση στην Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη από τον ΟΠΑΠ( 230 εκατ. ευρώ) , έρχεται η σειρά του Γ. Παπανδρέου να πριμοδοτήσει τον επιχειρηματία με 200 εκατ. ευρώ, καθώς οι διοικήσεις του ΟΠΑΠ και της Intralot συμφώνησαν στην επέκταση της σύμβασης για ένα έτος, με δικαίωμα ανανέωσης για ένα ακόμη.

Η διετής σύμβαση θα κοστίσει στον ΟΠΑΠ 200 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ), καθώς μ’ αυτήν κοστολογούνται πλουσιοπάροχα οι υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για το Στοίχημα (57 εκατ. ευρώ το χρόνο χωρίς τον ΦΠΑ), ενώ με λεόντειο ποσοστό (8%) επί των ετήσιων εσόδων των 9.800 τερματικών αυτόματης χρήσης (ΤΑΧ) θα αποζημιώνεται η Intralot για τη συντήρηση και υποστήριξή τους. Το μετριοπαθέστερο, ίσως και δυσμενές, σενάριο εκτιμά πως τα τερματικά αυτά δεν μπορεί να έχουν έσοδα κάτω των 300 εκατ. ευρώ. Αυτό προσδίδει αυτομάτως στην αγαπημένη του ΟΠΑΠ 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, οι δύο εταιρείες, μπορούν να προχωρήσουν στη συνεκμετάλλευση των νέων παιχνιδιών που θα εισαχθούν στο μέλλον και τα οποία προβλέπονται από παλαιότερες συμβάσεις του ΟΠΑΠ με την Intralot. Σημειώνεται ότι η σχετική συμφωνία συνεκμετάλλευσης των νέων παιχνιδιών δεν περιλαμβάνει το βιντεολόττο ή οποιαδήποτε άλλα νέα παιχνίδια αναμένεται να επιτραπούν (π. χ. διαδικτυακά παιχνίδια) στο πλαίσιο του μερικού ανοίγματος της αγοράς τυχερών παιχνιδιών που προβλέπεται από το επικείμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο Κόκκαλης έχει δημιουργήσει το μονοπώλιο του στον ΟΠΑΠ, καθώς η Intralot είναι η μοναδική εταιρεία που κερδίζει τους διαγωνισμούς σε ένα σύστημα φτιαγμένο για τον Έλληνα επιχειρηματία.

Το ερώτημα που μας βασανίζει είναι, όμως, εάν ο κ. Κόκκαλης θα παραβρεθεί στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο. Διότι οι πληροφορίες μας τελικά λένε ότι είναι δυσαρεστημένος με τον Γιώργο, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, αν και ήταν σε αντίπαλο στρατόπεδο, φάνηκε πιο ανοιχτοχέρης.

Πηγές από
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=187919

Bookmark and Share