Το ΠαΣοΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία. Παρόλα αυτά, πρώτη φορά μια κυβέρνηση κατάφερε να απολέσει τόσο μεγάλο μερίδιο αξιοπιστίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι, σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπήρχε. Το μόνο που υπήρχε, ήταν γνωριμίες από το εξωτερικό και συστάσεις έμπειρων οικονομικών αναλυτών που επρόκειτο να αναλάβουν τα ηνία άσκησης οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας.
Ποια είναι όμως η αλήθεια για τα spreads;
Όταν χτύπησε η κρίση, τα spreads ανέβηκαν απότομα στις περισσότερες χώρες με βαρύ φορτίο χρέους. Τον περασμένο Φεβρουάριο τα ελληνικά spreads ξεπέρασαν τις 300 μονάδες. Όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να τα αποκλιμακώσει και μετά τα διορθωτικά μέτρα που πήρε στα τέλη Ιουνίου υποχώρησαν στις 120 μονάδες.
Επί των ημερών του ΠαΣοΚ, εξ αιτίας της αβουλίας και της παντελούς έλλειψης οποιουδήποτε σχεδίου, τα spreads σκαρφάλωσαν στα ύψη. Από τη στιγμή που δεν ανακοινώνονταν μέτρα από την Ελληνική κυβέρνηση, κι όταν αυτά που ανακοινώνονταν το πρωί διαψεύδονταν ή άλλαζαν ως το βράδυ, δημιουργήθηκε αβεβαιότητα για τις προθέσεις της κυβέρνησης να ελέγξει το χρέος και το έλλειμμα κι άρχισαν οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Το ΠαΣοΚ με την ανεύθυνη στάση του κατάφερε τα spreads να ξεπεράσουν τις 200 κι ύστερα τις 300 μονάδες βάσης.
Επιπλεόν, η απραξία του ΠαΣοΚ, οδήγησε τη χώρα μας να δανειστεί με το μεγαλύτερο επιτόκιο(6,2%) για ομόλογο δημοσίου πενταετούς διάρκειας υπερβαίνοντας κατά 3,5% το μέσο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης στους αντίστοιχους τίτλους πενταετούς διάρκειας.
Η Ελλάδα θα καταβάλλει για τόκους 296 εκατ. € περισσότερα κάθε χρόνο από τη Γερμανία και 176 εκατ. € περισσότερα από την Ιρλανδία, η οποία ήταν το προηγούμενο έτος ο αδύναμος κρίκος της οικονομικής κρίσης.
Το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του παραμένουν σαφώς ασαφείς, μπλεγμένοι στα ίδια τους τα λόγια, χωρίς σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και όλα αυτά εις βάρος των ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.