Λογιστικά τεχνάσματα με δημοσιονομικό κόστος


Λογιστικές αλχημείες ανταλλαγής χρέους με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και μαγειρέματα με τον κρατικό προϋπολογισμό για την απόκρυψη του ελλείμματος και του χρέους στην Ελλάδα αποκαλύπτει με πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα "New York Times".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2001 ο όμιλος Goldman Sachs είχε δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση δισεκατομμύρια προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στις απαιτήσεις της ευρωζώνης. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα παραιτήθηκε από δικαιώματα σε τέλη αεροδρομίων ή κέρδη από τυχερά παιχνίδια για τα επόμενα χρόνια.

Οι συμφωνίες αυτές έφεραν ονομασίες εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία, όπως Αίολος και Αριάδνη και στην ουσία αποτελούσαν "συγκαλυμμένα δάνεια" τα οποία όμως "δεν ήταν καταγεγραμμένα" στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το 2001 ο κ. Σημίτης μέσω ενός ομολόγου που βασιζόταν σε πολύπλοκες συναλλαγματικές εξισώσεις έκρυψε από τα λογιστικά βιβλία του κράτους το 2,5% του ΑΕΠ. Αυτό έγινε γνωστό στα μέσα του 2004 όταν θα ξεκινούσαν οι πληρωμές των δόσεων στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό και έγινε επαναδιαπραγμάτευση των όρων επί περίοδο Αλογοσκούφη.

Το οικονομικό επιτελείο Σημίτη προσπάθησε έτσι να κρύψει έλλειμμα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ(1 τρις. Δραχμές) από τις Βρυξέλες, μεταθέτοντας για το μέλλον την πληρωμή των χρεών.

Το συγκεκριμένο τέχνασμα δούλεψε στην Ελλάδα ως εξής: Χρέος ύψους 10 δισ. σε δολάρια και γεν μετατράπηκε σε ευρώ, με διαμεσολαβητή την Goldman Sachs. Το κλειδί για τη μείωση του χρέους -ή την εξαφάνιση χρέους, όπως κατηγορεί την Ελλάδα ο διεθνής Τύπος- ήταν η ισοτιμία. Τότε, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ήταν στα 0,85 δολάρια. Όμως, η Goldman Sachs "αγόρασε" αυτό το χρέος με ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στα 1,30 δολάρια. Με τον τρόπο αυτόν, το χρέος ελαττώθηκε κατά περίπου 2,8 δισ. ευρώ.

Με την τακτική του αυτή, το ΠαΣοΚ κατάφερε να επιβαρύνει το δημόσιο με υπέρογκες δαπάνες και ανάγκασε την Ελλάδα να ξεπληρώνει το συγκεκριμένο ποσό χρέους από το 2004 έως και το 2019, με ετήσια επιβάρυνση για το έλλειμμα της τάξεως του 0,15% του ΑΕΠ. Δηλαδή, έκρυβε συστηματικά και μεθοδικά το δημόσιο χρέος, μετακυλίοντας δημοσιονομικά βάρη στις επόμενες και μεθεπόμενες γενιές.

Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι μεγάλες. Το κόλπο ξεκίνησε την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα παίζει κομματικά παιχνίδια για να αποποιηθεί των ευθυνών του, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων του Προϋπολογισμού του 2009. Ενώ στην πραγματικότητά με ταχυδακτυλουργικό τρόπο φούσκωσε το έλλειμμα του 2009, ακυρώνοντας σειρά εισπρακτικών ρυθμίσεων(ημιυπαίθριοι, επίδομα αλληλεγγύης) και εξοφλώντας το σύνολο των προμηθευτών του Δημοσίου.

Αυτή είναι η ανευθυνότητα των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ που κάνουν το άσπρο μαύρο και ρίχνουν τα βάρη της οικονομίας σε άλλες κυβερνήσεις, αγνοώντας το κόστος που έχουν διαπράξει αναδρομικά για το μέλλον της οικονομικής ανέλιξης της χώρας μας.


Bookmark and Share