Τηλεδιάσκεψη με εφιάλτες

Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος
Από : Ελευθεροτυπία

Στην κορύφωση ενός εφιαλτικού εξαημέρου για την ελληνική οικονομία, με δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ιδίως από τη Γερμανία, περί χρεοκοπίας της χώρας και ώθησής της σε έξοδο από το ευρώ επειδή δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, γίνεται σήμερα στις 7 το απόγευμα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Ανγκελας Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί και Γ. Παπανδρέου με θέμα το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η συγκεκριμένη είδηση αρχικά χθες προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας και τροφοδότησε σενάρια δραματικά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα η ανησυχία εντάθηκε όταν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι σήμερα στις 4 το απόγευμα συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα την πορεία εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ωστόσο, αργά το απόγευμα κυβερνητικές πηγές ήταν πιο καθησυχαστικές, χωρίς όμως να είναι σε θέση να πουν το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης και τι θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό οι Μέρκελ και Σαρκοζί. Ηδη πάντως είχε παρατηρηθεί μια στροφή στο ύφος και στις προειδοποιήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία με δηλώσεις της επιχειρούσε χθες να μαζέψει το κλίμα περί πιθανής χρεοκοπίας της χώρας, ένα κλίμα που δικοί της άνθρωποι καλλιεργούσαν τις τελευταίες ημέρες και με τρόπο προκλητικό.

Η κυβέρνηση πάντως, όπως μας έλεγαν χθες κυβερνητικοί παράγοντες, απέναντι σε όλα αυτά επιμένει να επιδιώκει την πάση θυσία εφαρμογή της απόφασης της 21ης Ιουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, μας έλεγαν, θα επιχειρήσει να κινηθεί ο Γ. Παπανδρέου και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη αναπτύσσοντας στους Μέρκελ και Σαρκοζί όλα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και όλα όσα έχει δρομολογήσει. Πάντως η κυβέρνηση περιμένει στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση και έδιναν μεγάλη σημασία στη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Γκάιτνερ στη συνεδρίαση του Ecofin στην Πολωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι αυτό το αρνητικό και καταστροφικό για την Ελλάδα κλίμα καλλιεργείται στην Ευρώπη λόγω της αστάθειας και στην ευρωζώνη και σε πολλές χώρες.

«Γίνεται εξαγωγή της κρίσης και πάνε να τα φορτώσουν όλα στην Ελλάδα» μας έλεγε κυβερνητική πηγή, ενώ είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις-ερωτήματα του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μοσιαλου χθες στον Σκάι:

«Η Ελλάδα φταίει για όλη την Ευρώπη; Δεν φταίει η αρχιτεκτονική της, δεν φταίει σε καμία περίπτωση ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή είναι εκτεθειμένο στην Ιταλία και την Ισπανία; Η Ελλάδα τα έχει κάνει όλα αυτά; Δεν τα έχει κάνει ένα τραπεζικό σύστημα; Εχει κόψει καμία χώρα μέσα στην ευρωζώνη 6,5% του ΑΕΠ μέσα σε 15 μήνες;».

Υ.Γ. από Πύθων : Τσάμπα μάγκας ο κ. Μόσιαλος...
Κατόπιν εορτής ο κ. Μόσιαλος βγήκε στα κεραμύδια να ασκήσει κριτική στην Ευρώπη που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες. Προσοχή κ. Μόσιαλε, μην σκίσετε και κανά καλσόν...