Τρεις λαλούν και όλοι χορεύουν

Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος
Από : Ελευθεροτυπία

Με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με «κούρεμα» έως και 50% να είναι στην πρώτη γραμμή της διεθνούς οικονομικής επικαιρότητας, στην κυβέρνηση και γενικότερα στην κυβερνητική παράταξη διαδραματίζονται «σκηνές ροκ».

Υπουργοί (Ρέππας-Ραγκούσης) συνεχίζουν μια βεντέτα μέχρι τελικής πτώσης, βουλευτές ζητούν παραίτηση υπουργών που δεν αντέχουν το βάρος των ευθυνών τους, άλλοι σκέφτονται μέχρι και την παραίτησή τους για να μην ψηφίσουν τα νέα σκληρά μέτρα, άλλοι προτείνουν ευθέως στον πρωθυπουργό κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ. ή και πρόωρες εκλογές.

Τις πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός δημοσίως τις αποκλείει, ωστόσο όλο και πιο πολύ συζητείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς εκφράζονται απόψεις, κατ' άλλους έχουν γίνει και προχωρημένες συζητήσεις, για προκήρυξη εκλογών μετά την εκταμίευση της έκτης δόσης και ανάλογα με την αποδοχή που θα έχουν τα νέα μέτρα και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κυρίως όμως στους πολίτες.

Πολλοί λένε ότι, αν γίνουν τελικά εκλογές, πιθανότερος μήνας είναι ο Νοέμβριος.

Και όλα αυτά:

* Εν όψει της κρίσιμης αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή για το χαράτσι στα ακίνητα, που θα αποτελέσει κι ένα τεστ συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την ψήφιση των επόμενων μέτρων.

- Με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο από την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να διασκεδάσει, μετά τις επαφές με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και Ευρωπαίους ομολόγους του (π.χ. με τον Γερμανό Β. Σόιμπλε), τα σενάρια περί χρεοκοπίας, στέλνοντας μήνυμα σταθερής παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

- Με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να συναντάται αύριο στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στον απόηχο των πληροφοριών και των σεναρίων περί συντεταγμένης χρεοκοπίας της χώρας, βάσει του γνωστού παλιού γερμανικού σχεδίου για κούρεμα 50% στο ελληνικό χρέος.

1. Η Βεντέτα Ρέππα-Ραγκούση: Μετά τη σύγκρουσή τους για την απελευθέρωση τους επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί, επανήλθαν, αυτή τη φορά για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο. Η «δολοφονική» αιχμή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππα το Σάββατο από το «Μέγκα» ότι ο προκάτοχός του δεν άφησε κανένα προσχέδιο νόμου, παρά την πολύμηνη δημόσια συζήτηση, ήταν η αφορμή. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Ρέππας επιχείρησε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση σε αυτή τη μεταρρύθμιση, που η τρόικα έχει στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας. Κύκλοι του κ. Ραγκούση απάντησαν ότι είχαν παραδοθεί στον κ. Ρέππα και προσχέδια και μελέτες.


2. Το Σάββατο δύο βουλευτές, οι Οδυσσέας Βουδούρης και Βασίλης Οικονόμου, με ανοιχτή επιστολή τους στον πρωθυπουργό, ζητούν να παραιτηθούν από την κυβέρνηση όσοι υπουργοί δεν αντέχουν την πίεση των περιστάσεων ή βάζουν σε προτεραιότητα την προσωπική τους πορεία ή διακρίνονται για την αμφιθυμία τους στην εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων.

3. Ενα μέλος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, εκφράζει ανοιχτά πια τη διαφωνία του με πρόσθετα μέτρα πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν προχθές.

4. Μέσα σε όλη αυτή την κρίσιμη κατάσταση διατυπώνονται φωνές ανοιχτά πλέον και ευθέως στον ίδιο τον πρωθυπουργό για κυβέρνηση συνεργασίας ή εκλογές, επειδή η κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί κι επειδή οι βουλευτές δεν αντέχουν να ψηφίζουν άλλα μέτρα.

Την ίδια στιγμή, η ψήφιση των μέτρων δεν είναι σίγουρη. Βουλευτές σκέφτονται ακόμη και να παραιτηθούν πριν από την ψήφιση, όπως ο Γ. Βούρος, που δήλωσε χθες στο «Μέγκα» ότι όλα είναι πιθανά, ακόμη και η παραίτησή του.

5. Αίσθηση ωστόσο έκανε και η παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, που την Παρασκευή είχε ταχθεί υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. Ενα ενδεχόμενο όμως που την ίδια μέρα είχε απορρίψει ο πρωθυπουργός, όταν του το έθεσαν οι βουλευτές με τους οποίους συναντήθηκε.