Δεσμεύτηκαν και τώρα τρέχουν

Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος
Από : Ελευθεροτυπία

Οι άνευ όρων δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας και η προχειρότητα με την οποία αποδέχεται ό,τι της ζητά αποδεικνύονται με καθαρό τρόπο από την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο θέμα της επέκτασης της εργασιακής εφεδρείας στο στενό δημόσιο τομέα, για να καλυφθεί ο αριθμός των 30.000 υπαλλήλων που θα πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση-προθάλαμο απόλυσης.

Η κυβέρνηση τρέχει και δεν φθάνει για να βρει λύση μέχρι την Κυριακή, χρονικό όριο που έθεσε ο πρωθυπουργός χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Μέχρι τότε πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα ενταχθούν υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα στην εφεδρεία, δεδομένου ότι, σε προχθεσινή σύσκεψη υπό τον Β. Βενιζέλο, διαπιστώθηκε ότι λόγω της συνταγματικής κατοχύρωσης της μονιμότητας στο Δημόσιο υπάρχουν νομικά προβλήματα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει οι όποιες ρυθμίσεις να εγκριθούν από την τρόικα, που καραδοκεί απειλώντας με την έκτη δόση και η οποία φαίνεται να προτιμά και απευθείας απολύσεις.

Για το λόγο αυτό, χθες αργά το βράδυ στο γραφείο του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, Β. Βενιζέλου, έγινε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή άλλων τριών υπουργών (Ρέππας, Καστανίδης, Κουτρουμάνης), χωρίς αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει το θέμα-κλειδί για την έκτη δόση, ενώ η τρόικα, που είναι στην Αθήνα, περιμένει τη ρύθμιση που θα επιλέξει η κυβέρνηση για να την εγκρίνει. Σήμερα το πρωί θα γίνει νέα σύσκεψη των υπουργών και μετά ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με την τρόικα, για να διαπραγματευθεί μαζί της την πρόταση στην οποία θα καταλήξουν οι υπουργοί. Αν προκύψει νέα εμπλοκή, οι υπουργοί θα ξανασυναντηθούν το Σάββατο και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του Βενιζέλου με την τρόικα, για να κλείσει οριστικά το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις την Κυριακή στο υπουργικό συμβούλιο.

Η τρόικα θέλει απευθείας απολύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι μόνο τα νομικά προβλήματα που εξετάζονται, αλλά και η αύξηση του αριθμού των 30.000 εφέδρων για το 2011, ούτως ώστε να απολυθούν περισσότεροι μετά το τέλος της εφεδρείας. Κι αυτό γιατί οι 126.000, που θα έπρεπε να τεθούν σε εφεδρεία μέχρι το 2015, θα πρέπει να μπουν στο καθεστώς ένα χρόνο νωρίτερα, το 2014. Επιπλέον, ορισμένες πληροφορίες λένε ότι με την αύξηση του αριθμού των εφέδρων, τώρα η κυβέρνηση θέλει να κάμψει τις απαιτήσεις της τρόικας και για απευθείας απολύσεις.

Στη χθεσινή σύσκεψη εξετάστηκαν εναλλακτικά χωρίς αποφάσεις: Η ένταξη στην εφεδρεία όσων είναι κοντά στη σύνταξη στον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα, με επέκταση και στους ΟΤΑ. Με την επέκταση στους δήμους όμως διαφωνεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης. Η ένταξη στην εφεδρεία όσων προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ μετά το 2000. Οι απευθείας απολύσεις με κατάργηση των οργανικών θέσεων, που φαίνεται ότι προτιμά η τρόικα, αλλά είναι το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης.

Φορολογικό και ενιαίο

Με δεδομένο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή, χθες στο υπουργικό δεν έγινε εκτενής συζήτηση. Ο Β. Βενιζέλος έκανε ενημέρωση για το φορολογικό και αναφέρθηκε στην ανάγκη να τεκμηριώνεται πλήρως το διαθέσιμο δηλωμένο εισόδημα τόσο ως προς την κατανάλωση όσο και ως προς την αποταμίευση. Είπε ότι στα υψηλά εισοδήματα η κατανάλωση ξεπερνά το 85% και στα χαμηλά είναι στο 100%.

Αναφερόμενη στο φορολογικό, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι δεν θα πρέπει να έρχονται αποσπασματικές ρυθμίσεις, όπως αυτή των αποδείξεων, αλλά ένα συνολικό σχέδιο, και πρότεινε στις αποδείξεις να συμπεριλαμβάνονται και οι δόσεις των δανείων. Επίσης το μέτρο των αποδείξεων υπερασπίστηκαν οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι αποτελεί όπλο κατά της φοροδιαφυγής.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε για το ενιαίο μισθολόγιο. Ο ανώτατος μισθός δεν θα υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ ενώ ο κατώτερος θα είναι 780 ευρώ. Στο 7,5% των υπαλλήλων ο μισθός θα αυξηθεί, στο 14,5% θα μειωθεί πολύ, ενώ δεν θα αλλάξει ο μισθός στο 78% των υπαλλήλων.