Συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις στο υπουργικό

Από : real

Το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με το μέτρο των αποδείξεων ήταν η αιτία της έντονης αντιπαράθεσης στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

«Δεν είναι εικόνα αυτή που παρουσίασε η κυβέρνηση. Είναι απαράδεκτο να προκαλούμε σύγχυση στους πολίτες» φέρεται να είπε ο Μ. Παπαϊωάννου προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου. «Είναι απαράδεκτο να μεταφέρεις εδώ μέσα όσα ισχυρίζονται τα ΜΜΕ. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανακοίνωση από το υπουργειο Οικονομικών».

Στο τέλος της πολιτικής κόντρας ο Υπουργός Δικαιοσύνης αρκέστηκε να πει ότι «επί της ουσίας των όσων λες δεν διαφωνώ, εγώ μίλησα για την εικόνα σύγχυσης που δημιουργήθηκε».

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Πρωθυπουργός παρενέβη λέγοντας: «Καλώς έγινε αυτή η συζήτηση για να υπάρχει μια αποσαφηνισμένη εικόνα για την επιχειρηματολογία που πρέπει να έχει η κυβέρνηση»

Υπέρμαχοι του μέτρου των αποδείξεων,εμφανίστηκαν οι κ.κ.Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου,με τον πρώτο να κάνει λόγο για την «μητέρα των μαχών» κατά της φοροδιαφυγής και τον δεύτερο να μιλά για την «πρώτη ουσιαστική προσπάθεια του κράτους μεταπολιτευτικά να πατάξει την φοροδιαφυγή» ,στάση που υιοθέτησε ο Ηλ.Μόσιαλος. Κυβερνητικά στελέχη άλλωστε χαρακτήριζαν το καθολικό πόθεν έσχες ως τη λυδία λίθο επί της οποίας θα χτιστεί το νέο φορολογικό.

Ενστάσεις για το θέμα είχε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ζητώντας «να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο φορολογικό νομοσχέδιο και όχι αποσπασματικά μέτρα γιατί τα αποσπασματικά (σ.σ. αποδείξεις) εντείνουν την ανασφάλεια και την αγωνία στους πολίτες». Ζήτησε μάλιστα στις αποδείξεις να λαμβάνονται υπόψη τα δάνεια των οικογενειών.

Γ. Παπανδρέου: «Κόμματα και ΜΜΕ καπηλεύονται τον ανθρώπινο πόνο»

Ύψωσε τους τόνους στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα ΜΜΕ. «Οι κραυγές και οι κορόνες δεν ωφελούν κανέναν, ούτε από τα άλλα κόμματα, ούτε από τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν πρέπει να καπηλεύεται κανένας τον πόνο του Ελληνικού λαού, τον οποίο εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Και τον αισθανόμαστε περισσότερο από όσους φωνάζουν, γιατί εμείς υπεύθυνα παίρνουμε τις δύσκολες αποφάσεις, που απαιτούν μέγιστη ψυχική δύναμη και όχι την ευκολία της φυγόπονης μεγαλοστομίας. Δεν χρειάζεται κανένας να αναμοχλεύει τα πάθη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για λαϊκισμό και καιροσκοπικές συμπεριφορές. «Η δική μας στάση ευθύνης, η δική μας αρραγής ενότητα, η δική μας ισχυρή ψήφος, τους επιτρέπει –δυστυχώς κατά μίαν έννοια- να θεωρούν ότι μπορούν ανενόχλητα να λαϊκίζουν, να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να ακολουθούν συμπεριφορές καιροσκοπικές. Όμως, και αυτοί κρίνονται. Κρίνονται από την ιστορία και κρίνονται και από τον Ελληνικό λαό. Και ο Ελληνικός λαός ξέρει ότι, ανέξοδες κουβέντες και μαγικές λύσεις, δεν είναι αυτά τα οποία θα πάνε τη χώρα μπροστά».

Παράλληλα διέψευσε ότι υπάρχει συζήτηση περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. «Η δική μας στόχευση δεν πρέπει ούτε στιγμή να φύγει από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αυτές που έχουμε θέσει σε κάθε τομέα. Και επίσης, επειδή υπάρχουν διάφορα σενάρια σε διεθνή και εγχώρια Μέσα Ενημέρωσης, θέλω να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου και μόνον αυτή καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Περιττό να τονίσω για άλλη μια φορά το πόσο ζωτική είναι αυτή η συμφωνία για τη χώρα μας».

Αντιπαράθεση Καστανίδη - Μόσιαλου

Κατά την παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος αναφέρθηκε αφενός στη σημασία του βαθμολογίου και μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων που θα εφαρμοστεί αναλογικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Για το τελευταίο, υποστήριξε πως δεν θα ολοκληρώνει απλώς τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και θα περιέχει παρεμβάσεις για να ένταξη στην φορολογητέα ύλη εισοδημάτων που σήμερα απαλλάσσονται.

Μίλησε δε για δέκα άρθρα - κατευθύνσεις για την ανασύνταξη όλης της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη να τεκμηριώνεται πλήρως το διαθέσιμο δηλωμένο ειδόδημα κάθε νοικοκυριού, τόσο ως προς την κατανάλωση, όσο και ως προς την αποταμίευσή του. Αναφερόμενος στο μέτρο των αποδείξεων μίλησε για ρύθμιση που χτυπάει την φοροδιαφυγή, επιτιθέμενος στα ΜΜΕ που το απαξίωσαν.

Παράλληλα έκανε λόγο, για μέσο επίπεδο κατανάλωσης που ξεπερνάει το 85% (πολύ πάνω από το 60%) στα υψηλά εισοδήματα και κατανάλωση πάνω από 100% σε άλλα. Στο ίδιο κλίμα, για 70 στα 100 δις δηλωθέντων εισοδημάτων που απαλάσσονται μίλησε ο Ηλ.Μόσιαλος, ξεκαθαρίζοντας ότι «όποιος έχει καθαρά εισοδήματα» δεν έχει να φοβάται τίποτα και πως δεν θα υπάρχει αναδρομικός έλεγχος των καταθέσεων, ημί μόνον αν υπάρχουν υπόνοιες εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

«Να πούμε στον κόσμο ποιοι θα σηκώσουν το βάρος αυτής της προσπάθειας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, συναντώντας την έντονη διαφωνία του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου. «Διαφωνώ. Νομίζω πως θα πρέπει να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Να πούμε στον κόσμο ποιοι δεν πλήρωναν ως τώρα και τι θα κάνουμε με αυτούς», φέρεται να υποστήριξε ο τελευταίος, με τον Ευ.Βενιζέλο να συμφωνεί.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=95733&catID=1