Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ

Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
Από : Καθημερινή

Σημαντική μείωση στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα περικοπεί το 30% του τμήματος των επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ. Δηλαδή για κάποιον που έχει ως συμπλήρωμα στην κύρια σύνταξη 300 ευρώ, η μηνιαία απώλεια θα ανέλθει στο ποσό των 45 ευρώ, για την επικουρική σύνταξη των 400 ευρώ η μείωση θα είναι 75 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ είναι το μεγαλύτερο επικουρικό Ταμείο με 750.000 ασφαλισμένους, αλλά και ο φορέας με τα μεγαλύτερα ελλείμματα. Επί της ουσίας δεν είναι παρά ένα Ταμείο φάντασμα, αφού οι συντάξεις του εξυπηρετούνται από τους πόρους της κύριας σύνταξης από τους οποίους καταβάλλονται κάθε μήνα περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. Ομως το πρόβλημα του επικουρικού ΙΚΑ έχει τις ρίζες του στην αφαίμαξη που υπέστη επί χρόνια από τον κλάδο κύριας σύνταξης, καθώς λειτουργούσε ως μια εσωτερική τράπεζα για να καλυφθούν τα μεγάλα ελλείμματα του οργανισμού. Η προβλεπόμενη μείωση θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχους, ενώ δεν αποκλείεται εντός του 2012 να υπάρξει και δεύτερη παρέμβαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την τύχη των επικουρικών του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ θα έχουν και οι επικουρικές των ασφαλισμένων της ΕΥΔΑΠ, καθώς ο φορέας τους αντιμετωπίζει σοβαρά ταμειακά προβλήματα.

Η λογική των μειώσεων στις επικουρικές θα ισχύσει για όλα τα ελλειμματικά Ταμεία. Μεσοσταθμικά θα είναι της τάξεως του 15% και θα αφορά το Μετοχικό Ταμείο των πολιτικών υπαλλήλων, τους φορείς επικούρησης των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την περικοπή εξαιρούνται, επί του παρόντος, οι φορείς επικούρησης στον χώρο των ΜΜΕ και των επιστημόνων. Οι αναλογιστικές μελέτες που έγιναν σε ορισμένα από τα ανωτέρω Ταμεία (ΕΔΟΕΑΠ) παρότι εντοπίζουν σοβαρές αλλαγές στην ασφαλιστική σχέση εν ενεργεία ασφαλισμένων και συνταξιούχων δεν οδηγούν το υπουργείο Εργασίας σε αποφάσεις περικοπών. Δεν αποκλείεται όμως ορισμένα Ταμεία να προχωρήσουν με αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων σε ήπιες αναπροσαρμογές. Επίσης, οι μειώσεις στα ποσά του εφάπαξ θα περιοριστούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στον αντίστοιχο φορέα της ΔΕΗ.

Με το σχέδιο νόμου για το επικουρικό που θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου στη Βουλή θα επιχειρηθούν και ορισμένες διορθώσεις στις ρυθμίσεις περί επαγγελματικής ασφάλισης, καθώς η σχετική νομοθεσία με την οποία θεσπίστηκαν οι συγκεκριμένοι φορείς δεν απέδωσε, με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα να έχει αποτύχει. Εννέα χρόνια μετά τα επαγγελματικά Ταμεία δεν υπερβαίνουν τα πέντε. Αδιευκρίνιστο όμως παραμένει εάν στο αναμενόμενο σχέδιο νόμου θα προβλεφθεί μείωση των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση. Βήμα το οποίο θεωρείται καθοριστικό για τη δημιουργία Ταμείων σε επαγγελματική ή επιχειρησιακή βάση.