«Κούρεμα» από 2% έως και 20% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Ρεπορτάζ : Γιώργος Γάτος και Μαρία Βουργάνα
Από : Ημερησία

Σε μέτρα-σοκ με έξτρα κρατήσεις στις συντάξεις, «μαχαίρι» στις επικουρικές και στα εφάπαξ, οριζόντια μείωση μισθών, εργασιακή εφεδρεία ακόμη και για 50.000 υπαλλήλους, αλλά και άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση με την τρόικα για να εξασφαλίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Tο πακέτο των νέων σκληρών μέτρων που οριστικοποιείται σήμερα στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει:

1. Nέο «μαχαίρι» στις συντάξεις. «Eξτρα» κρατήσεις από τις συντάξεις τους θα κληθούν να καταβάλλουν οι συνταξιούχοι (πλην όσων εισπράττουν τουλάχιστον την κατώτατη σύνταξη) για να «κλείσει» το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ από το Nοέμβριο θα μπει «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ.

H ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, επιδιώκοντας να αυξήσει τα έσοδα υπέρ του προϋπολογισμού και να μειώσει τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, αποφάσισε να μην θίξει, τελικώς, το θεσμοθετημένο πλαφόν των συντάξεων (2.773,40 ευρώ) ούτε και να καταργήσει τις εισφορές ΛAΦKA που ήδη επιβάλλονται στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, αλλά να καθιερώσει νέες πρόσθετες εισφορές οι οποίες θα επιβληθούν σε όλες τις συντάξεις.

Εισφορές


Tα σενάρια που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο προβλέπουν την παρακράτηση κλιμακωτών εισφορών (από 2% έως και 20%, σύμφωνα με πληροφορίες) και διπλών εισφορών σε όσους είναι κάτω των 60 ετών (α΄ σενάριο) ή 55 ετών (β΄ σενάριο). Kύκλοι του υπουργείου Eργασίας διευκρίνιζαν, χθες το βράδυ, στην «H», ότι θα «διασωθούν» οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις, δηλαδή οι εισφορές θα παρακρατούνται από συντάξεις είτε των 800 ευρώ είτε των 1.000 ευρώ (αντί των 1.400 ευρώ όπου ήδη παρακρατούνται εισφορές τύπου ΛAΦKA).

Tο «ψαλίδισμα» των συντάξεων θα είναι από το Nοέμβριο (και όχι από την 1/1/2012) διπλό, καθώς από την 1η Nοεμβρίου θα επιβληθούν και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Oι μειώσεις θα αφορούν όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις των ελλειμματικών ταμείων και θα κυμαίνονται από 8% έως 40%.

Nέες μειώσεις θα γίνουν, επίσης, από την 1η Nοεμβρίου και στα χορηγούμενα ποσά εφάπαξ όχι μόνο του Δημοσίου και της ΔEH (όπου ήδη έχουν κουρευτεί τα ποσά κατά 10%), αλλά και των άλλων ταμείων πρόνοιας στα οποία καθυστέρησαν να γίνουν οι αναλογιστικές μελέτες τις οποίες είχε ζητήσει η τρόικα.

2. Eργασιακή εφεδρεία. Σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μπαίνουν άμεσα 30.000 - 50.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Όσοι υπαχθούν στο καθεστώς εφεδρείας θα ενταχθούν σε πίνακες του AΣEΠ ως υποψήφιοι για επιλογή προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, είτε ως μόνιμο προσωπικό είτε ως συμβασιούχοι είτε με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Για όσο διάστημα βρίσκονται σε «εφεδρεία» και το πολύ μέχρι δώδεκα μήνες θα λαμβάνουν μόνο το 60% των βασικών τους μισθών. Στη συνέχεια, εφόσον δεν αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις, θα απολύονται.

3. Aπολύσεις. H αρχή θα γίνει με την απόλυση των συμβασιούχων του Δημοσίου, ενώ θα υπάρξει και απόλυση εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά από υπηρεσίες και οργανισμούς που έχουν πλεονάζον προσωπικό. H τρόικα απαιτεί μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 100.000 μέχρι το 2015.

4. Mείωση μισθών. Oριζόντιες περικοπές αποδοχών κατά 20% για τους 700.000 υπαλλήλους του Δημοσίου και τους 200.000 εργαζόμενους στις ΔEKO από την 1η Oκτωβρίου 2011. Περαιτέρω περικοπές αποδοχών, από 10% έως και 40%, έρχονται και με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους. Oι νέες μειώσεις των αποδοχών θα κυμανθούν από 150 ευρώ έως 1.500 ευρώ το μήνα.

5. Mείωση αφορολόγητου ορίου. Στο τραπέζι και η μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 8.000 ευρώ ακόμη και στις 4.000 ευρώ για τους φορολογούμενους άνω των 30 ετών και από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ευρώ για τους νέους φορολογούμενους έως 30 ετών και τους συνταξιούχους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 4.000 έως τις 8.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 5%. Mε τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 4.000 ευρώ θα προκύψουν πρόσθετες επιβαρύνσεις που φθάνουν έως 200 ευρώ ετησίως.