Πώς αποτράπηκε η αναβολή των εργασιών στο οικόπεδο "Αφροδίτη"

Την ίδια ώρα που οι απειλές της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία και η ασέβεια της προς το διεθνές δίκαιο κορυφώνονται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε το περασμένο Σάββατο έκτακτη σύνοδο στο Προεδρικό με επίκεντρο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και οι εργασίες εξόρυξης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ, παρών στη σύνοδο οι συναρμόδιοι Υπουργοί, καθώς και ο Σόλων Κασίνης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, ο οποίος το τελευταίο δίμηνο έχει «υπουργικό φίμωτρο».

Χριστόφιας-Πραξούλα: “H παράσταση πρέπει να τελειώσει για να μην τιναχθούν οι συνομιλίες στον αέρα


Ο Κασίνης απειλεί ότι θα τα βγάλει όλα στη φόρα: «Ντρέπομαι για την κατάντια μας»
Απόφαση του Προεδρικού μετά από πιέσεις για συνέχιση των εργασιών.


Ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων καθυστερεί με αποτέλεσμα την έξαρση των τουρκικών απειλών
«Στα παλιά τους τα παπούτσια» προτάσεις από εταιρείες κολοσσούς
 

Στο συρτάρι πρόταση της Noble για δημιουργία τερματικού στο Βασιλικό

Τόσο ο Χριστόφιας, όσο και η Υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου, τόνισαν πως η «παράσταση» πρέπει να σταματήσει αφού οι συνομιλίες για το κυπριακό είναι σε εξέλιξη και κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, ενώ υπάρχει και το κρίσημο ραντεβού στη Νέα Υόρκη.

Ζητήθηκε τότε από τον Σόλωνα Κασίνη να δώσει τη γνώμη του για το κόστος της αναβολής των εργασιών στο οικόπεδο 12.

Ο Σόλωνας Κασίνης έξαλλος απείλησε πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα δώσει διάσκεψη τύπου και θα τα «βγάλει όλα στη φόρα».

«Ειλικρινά ντρέπομαι για την κατάντια μας», είπε και αμέσως αναχώρησε.

Η απειλή του Κασίνη φαίνεται πως λειτούργησε αποτρεπτικά προς την κατεύθυνση της αναβολής των εργασιών την οποία προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση διά στόματος του Προέδρου Χριστόφια και της Πραξούλας Αντωνιάδου.

Ο β’ γύρος αδειοδότησης

Ο περιβόητος β’ γύρος αδειοδότησης αποτελεί ακόμα μια αόριστη χρονικά έννοια και η καθυστέρηση που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια από πλευράς Προεδρικού για να δώσει το πράσινο φως, συνεπάγεται με τις τουρκικές απειλές οι οποίες κορυφώνονται σήμερα.

Εαν στα υπόλοιπα οικόπεδα βρίσκονταν πολυεθνικές εταιρείες μεγαθήρια, τότε η Τουρκία θα συμπεριφερόταν πολύ διαφορετικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ, υπάρχει ως σήμερα αυξημένο ενδιαφέρον από δύο μεγάλες βρετανικές εταιρείες, ένα ιαπωνικό κολοσσό, μια ινδική εταιρεία, μια νορβηγική, τη ρωσική Γκάζπρομ καθώς και μια Γαλλική.

Η δικαιολογία την οποία χρησιμοποιεί το Προεδρικό είναι «η αναμονή των αποτελεσμάτων στο οικόπεδο Αφροδίτη» κάτι το οποίο είναι αίολο αφού η προετοιμασία για την έναρξη των αδειοδοτήεων θα χρειαστεί μήνες και η διαδικασία μπορούσε να τρέχει παράλληλα με τη σ’εξέλιξη γεώτρηση.

Συνεπώς δημιουργούνται τα εξής ερωτηματικά:

Τί είναι εκείνο που εμπόδισε να τρέξουν παράλληλα οι δύο διαδικασίες;
Τί είναι αυτό που προβληματίζει τον Πρόεδρο και καθυστερεί να εξαγγείλει την έναρξη του νέου γύρου;
Μήπως η Ρωσία και το δάνειο των 2,5 δις ή το πλήγμα που θα δεχθεί η ενεργειακή παντοκρατορία της στην Ευρώπη;

Ο ρόλος του Ισραήλ

Το Ισραήλ αποτελεί τον άσσο στο μανίκι της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία αρνείται να χρησιμοποιήσει. Το Ισραήλ γλυκοκοιτάζει την Αεροπορική Βάση Αντρέας Παπανδρέου με αντάλλαγμα να εξασφαλίσει την αεράμυνα της Κύπρου.

Την ίδια ώρα η πρόταση της Noble Energy για κατασκευή τερματικού σταθμού συγκέντρωσης και υγροποίησης ΦΑ είναι στο τραπέζι.

Η πρόταση κατατέθηκε στις 13/4, περιλαμβάνει τη μεταφορά ΦΑ από το οικόπεδο 12, τη δημιουργία τερματικού στο Βασιλικό και έκτοτε βρίσκεται στα συρτάρια της ΚΔ. Στο Βασιλικό μπορούν να καταλήγουν και αγωγοί και άλλων εταιρειών που πιθανόν να εμπλακούν και κυρίως ο αγωγός του Λεβιάθαν του Ισραήλ και από την Αύγυπτο. Από εκεί θα μπορεί να εξάγεται.

Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων από πλευράς κυβέρνησης θα είναι ότι τελικά το ΦΑ θα φθάνει στην άκρη του σωλήνα χωρίς να ξέρουμε τί θα το κάνουμε ενώ ακόμα και αν ξέρουμε δεν θα μπορούμε.

www.sigmalive.com