Μεγάλο μαχαίρι στις επικουρικές

Μεσοσταθμική μείωση 15% των επικουρικών συντάξεων από την 1η Νοεμβρίου 2011 στα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία, τα οποία χορηγούν επικουρική σύνταξη που υπερβαίνει το 20% του συντάξιμου μισθού, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κουτρουμάνης. Πρόκειται για μειώσεις που αναμένεται να φθάσουν ακόμη και στο 40% για τα ελλειμματικά ταμεία με υψηλές επικουρικές συντάξεις.

Διευκρινίζεται ότι η μείωση θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχους και θα υπολογιστεί στις συντάξεις που θα διαμορφωθούν μετά την επιβολή της παρακράτησης από 1/9/2011, ύψους 3%-10% στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Τα στοιχεία που έχει συλλέξει και αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας είναι ότι το ποσοστό αναπλήρωσης σε ορισμένα Ταμεία είναι άνω του 35% και φτάνει έως το 65%! Στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, στο μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο με έλλειμμα που ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ και με 650.000 ασφαλισμένους, μεσοσταθμικά η μείωση θα ανέλθει στο 15% αλλά σε όσα Ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα (ΔΕΗ, Δημόσιο) μπορεί να φτάσει και το 50% της επικουρικής σύνταξης. Στα Ταμεία στα οποία δεν υπάρχουν ελλείμματα δεν θα γίνουν μειώσεις ενώ η ασφαλιστική εισφορά εργοδότη και εργαζομένου θα παραμείνει αμετάβλητη.


Ρύθμιση. Ο κ. Κουτρουμάνης, μιλώντας χτες στον Βήμα FM, τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ρύθμιση για τα επικουρικά ταμεία που έχουν σοβαρά ελλείμματα, όπως το ΕΤΕΑΜ, της ΔΕΗ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Εκεί θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 15%. «Μια μεσοσταθμική μείωση αυτού του μεγέθους, προκειμένου να ισοσταθμιστούν τα ελλείμματα αυτών των Ταμείων», δήλωσε.


Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εργασίας έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι θα ξεμείνουν έως το 2015 από αποθεματικά τα επικουρικά ταμεία, αν δεν ληφθούν μέτρα, αποκαλύπτοντας ότι τα Ταμεία αυτά εμφανίζουν συνολικό έλλειμμα χρήσης περί τα 740 εκατ. ευρώ. «Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε στάση πληρωμών σε τρία επικουρικά ταμεία που έδιναν, κατά μέσο όρο, συντάξεις της τάξης των 850 και 1.500 ευρώ», επισήμανε χαρακτηριστικά.


Εξάλλου ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη καταβολή των συντάξεων, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία. Σημείωσε ότι «όλα τα Ταμεία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, ωστόσο έχει γίνει ένας προγραμματισμός για να μην υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων».

Οι απόστρατοι. Να σημειωθεί ότι μόνο για όσους στρατιωτικούς παραιτήθηκαν και είναι ακόμα κάτω των 55 ετών θα ισχύσει το ψαλίδι του 40% στο μέρος της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, έπειτα από εικοινωνία που είχε με το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στον Real FM ότι «όσοι έχουν αποστρατευθεί αυτεπάγγελτα με αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους ή λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας στον βαθμό ή λόγω συμπλήρωσης 35ετίας ή ακόμα όσοι έχουν τεθεί εκτός στρατεύματος για λόγους υγείας, δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα».