Υποκλίσεις στους Κινέζους μετά το παραλήρημα


Στις 25/11/08 Χου Ζιντάο(πρόεδρος Κίνας) και Καραμανλής υπέγραψαν σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και της κινεζικής CΟSCΟ για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά τα επόμενα 35 χρόνια έναντι 4,3 δισ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή άνοιγε το δρόμο στη χώρα μας για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του διαμετακομιστικού μας εμπορίου.

Το ΠαΣοΚ τότε ως αντιπολίτευση τηρούσε λαϊκιστική στάση βάζοντας σε κίνδυνο την συμφωνία. Ανέκαθεν σε όλες τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης είχε ως αυτοσκοπό μόνο τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Πάντοτε εφεύρισκε επιχειρήματα να τις καταψηφίσει.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε δηλώσεις που αποδεικνύουν την ανεύθυνη στάση του τότε, καθώς:

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας, Ελπίδα Τσουρή καλούσε την κυβέρνηση να μην υπογράψει τη συμφωνία, λέγοντας ότι «το “καινοτόμο”, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχέδιο της κυβέρνησης, εκποίησης δημόσιας περιουσίας, με τη μετατροπή ενός δημόσιου και, μάλιστα, κερδοφόρου, κρατικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό, δεν αποτελεί λόγο γιορτής και πανηγυρισμών» (11/11/2009).

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυριζόταν ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τις τηλεπικοινωνίες σε μία γερμανική εταιρεία, την Ολυμπιακή Αεροπορία σε Αραβες και τα λιμάνια σε μία κρατική κινεζική τράπεζα».

Ο Παπουτσής θεωρούσε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενισχύεται η μελλοντική ανταγωνιστικότητα της COSCO εις βάρος του ΟΛΠ. Διακήρυττε ότι πρόκειται για ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, γι’ αυτό το ΠαΣοΚ θα επαναδιαπραγματευθεί τη σύμβαση (3 Μαρτίου 2009, ομιλία στη Βουλή).

Ο Γ. Παπανδρέου στις 15 Απριλίου 2008 σε συναυλία διαμαρτυρίας για το «ξεπούλημα» του λιμανιού στον Πειραιά επένδυε στο λαϊκιστικό του προφίλ λέγοντας ότι:

« Σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνούμε ότι αυτή η ανάπτυξη εξυπηρετείται με το να πουληθεί, να δοθεί σε κάποια τρίτα χέρια το λιμάνι του Πειραιά. Θεωρούμε, αντιθέτως, ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη ενός κρίσιμού κλάδου, του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της χώρας μας…»

Σήμερα το ΠαΣοΚ ως κυβέρνηση στρώνει κόκκινο χαλί στους Κινέζους προχωρώντας σε ευρύτερες συμφωνίες με την Cosco, διαπραγματεύοντας μάλιστα να της εκχωρήσει επιπλέον αρμοδιότητες εκτός του ΟΛΠ.