Έγινα για σένα Τούρκος...


Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Όσο κατακάθεται ο… κουρνιαχτός της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και της πολυμελούς συνοδείας του, επιβεβαιώνεται η λαϊκή ρήση «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι».

Η υπερπροβολή της έλευσης του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας και η καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών στις οποίες αρέσκεται η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, έμειναν μετέωρα μετά την αποχώρηση της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα βαρύ για την ελληνική κοινωνία, η οποία αντικρίζει με δέος την επόμενη ημέρα των σκληρών οικονομικών μέτρων που της επιβλήθηκαν από τη συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης.

Η χώρα βρέθηκε να διαπραγματεύεται με τη γείτονα αποδυναμωμένη λόγω της οικονομικής κρίσης και της παρατεταμένης αρνητικής έκθεσή της στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Και αυτό σε μια στιγμή όπου η Τουρκία, τρέφοντας νέο-οθωμανικά οράματα, πιστεύει -και ίσως όχι άδικα- ότι μετατρέπεται σε περιφερειακή υπερδύναμη.

Σήμερα η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν επιτυχία την υπογραφή 21 συμφωνιών της λεγόμενης χαμηλής πολιτικής. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η συμφωνία των υπουργείων παιδείας για την εκ νέου συγγραφή των βιβλίων της ιστορίας – παρά την πρόσφατη οδυνηρή εμπειρία με το βιβλίο της κ. Ρεπούση, που ξεσήκωσε την ελληνική κοινωνία. Επίσης, η συμφωνία για την επαναπροώθηση 1.000 λαθρομεταναστών ετησίως στην Τουρκία, που πρόκειται στην ουσία για μια πρωτοφανή υποχώρηση της Ελλάδας. Και είναι υποχώρηση διότι από την Τουρκία εισέρχονται πάνω από 70 χιλιάδες λαθρομετανάστες ετησίως. Επιπλέον, υπάρχει ήδη συμφωνία από το 2001 για την επανεισδοχή όλων των λαθρομεταναστών, που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είχε υπογράψει και που η Τουρκία απλώς γράφει, όπως συνηθίζει, στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Και τελικά δεν φθάνει που η Τουρκία «κουρελιάζει» τη συμφωνία, αλλά εμείς την επιβραβεύουμε δίνοντας και βίζα στα λεγόμενα πράσινα διαβατήρια (δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και δικαστικών).

Όσον αφορά στα ζητήματα της υψηλής πολιτικής εκεί ο κ. Ερντογάν δεν έκρυψε τις προθέσεις του:

• Ζήτησε την αναγνώριση της συγκυριαρχίας του Αιγαίου με τη πρόταση για τον αφοπλισμό των αεροσκαφών και των δύο χωρών που πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά.

• Το Κυπριακό θέλει να το διαχειριστεί σε πλαίσιο που θα μπορεί να επιβάλει τις λύσεις που επιθυμεί, προωθώντας την τετραμερή διαπραγμάτευση, ενώ είναι διεθνές πρόβλημα.

• Εξίσωσε τον οικουμενικό Πατριάρχη με τους μουφτήδες της Δυτικής Θράκης, θέτοντας κατ’ αντιστοιχία θέμα εκλογής τους και όχι διορισμού, όπως γίνεται κατά κανόνα στον ισλαμικό κόσμο.

• Δεν μετακινήθηκε ούτε βήμα από την απειλή του casus belli.

Και σαν να μην έφθανα όλα αυτά, απηύθυνε νουθεσίες προς τους δημοσιογράφους για τον τρόπο που καλύπτουν τις τουτκικές παραβιάσεις, ξεχνώντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει εμπεδωμένο δημοκρατικό πολίτευμα και ελευθερία λόγου.

Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ζητούμενο για την Ελλάδα και για όλα τα ελληνικά κόμματα. Όλοι πιστεύουμε ότι πρέπει να βρούμε τον τρόπο να συνυπάρξουμε ειρηνικά και να προωθήσουμε την ειλικρινή συνεργασία. Δεν θα πρέπει όμως, σε καμιά περίπτωση, να δίνουμε τα λάθος μηνύματα ότι η πρόθεσή μας για βελτίωση του κλίματος μπορεί να γίνει με κάθε κόστος, ενάντια στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Βουλευτής Λαρίσης, γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας