Σκάνδαλα με αποδείξεις


Μετά την ομολογία του Θόδωρου Τσουκάτου ότι έλαβε χορηγία 1.000.000 μάρκα από τη Siemens το 1999 και τα παρέδωσε στα Ταμεία του ΠαΣοΚ, ένα ακόμη στέλεχος της κυβέρνησης Σημίτη ο Τάσος Μαντέλης, υπουργός Μεταφορών εκείνης της περιόδου, παραδέχεται ότι πήρε "μαύρο χρήμα" από την ίδια Γερμανική εταιρεία.

Ο κ. Μαντέλης φέρεται να είπε στην εξεταστική επιτροπή ότι πήρε χρήματα από τη Siemens και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα δόθηκαν συνολικά μίζες 10 εκατομμυρίων ευρώ! Επίσης, ισχυρίστηκε ότι προορίζονταν για τον ίδιο 200. 000 μάρκα, σαν «χορηγία» για τα εκλογικά του έξοδα. Διέψευσε όμως ότι ήταν ο ίδιος ο αποδέκτης ποσού ύψους 10.000.000 μάρκων, καλώντας τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής να διερευνήσουν ποιοι ήταν οι διακινητές της πληροφορίας στα ΜΜΕ ώστε να μάθουν «ποιοι θέλησαν να ξεπλύνουν πάνω του τη μίζα».

Τη χορηγία των 200.000 μάρκων επιβεβαιώνει σε μαρτυρία του στην εξεταστική κι ο επονομαζόμενος κωδικός «Rocos», δηλαδή ο Γιώργος Τσουγκράνης, φίλος και κουμπάρος του πρώην υπουργού.

Συγκεκριμένα, σε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα «Rocos» κατατέθηκαν δύο ποσά. Το πρώτο ύψους 250.000 γερμανικά μάρκα, για την προέλευση των οποίων ο Γιώργος Τσουγκράνης δεν ενδιαφέρθηκε κατά τα λεγόμενά του. Για το δεύτερο ποσό, ύψους 200.000 γερμανικών μάρκων, ο Τσουγκράνης επέδειξε ενδιαφέρον και ρώτησε τον Τάσο Μαντέλη για την προέλευσή τους. Ο πρώην υπουργός απάντησε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιώργου Τσουγκράνη, πως προέρχονται από τη Siemens ως χορηγία.

Ο Τάσος Μαντέλης μαζί με τον Θόδωρο Τσουκάτο αποτελούν προϊόντα του εκσυγχρονιστικού μπλοκ που διαχειρίστηκαν τα οικονομικά της χώρας από το 1996 έως και το 2004.

Ποιος είναι όμως ο Τ. Μαντέλης;

Υπήρξε ένας εκ των βασικών συνεργατών του Κώστα Σημίτη. Θήτευσε ως διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, ως γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και εν τέλει ως υπουργός Μεταφορών, στην πραγματικότητα ως προϊστάμενος, δηλαδή, των πλέον σημαντικών ΔΕΚΟ.

Δύο εκ των βασικών συντελεστών του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, δηλαδή, «πιάστηκαν στα πράσα», ο ένας ως «επιχορηγούμενος» από τη Siemens και ο άλλος ως διαχειριστής «επιχορηγήσεων» της Siemens προς το τότε κυβερνητικό κόμμα.

Αν κανείς προσθέσει την αποπομπή του τότε διευθυντή του γραφείου Τύπου του Μαξίμου,Γιώργου Πανταγιά, ο οποίος κατηγορήθηκε για φορολογική εξυπηρέτηση γνωστού καλλιτέχνη, αλλά και την αποπομπή των Νεονάκη και Μανίκα, λόγω της εμπλοκής τους σε διαχείριση κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της «φούσκας» του Χρηματιστηρίου, τότε καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως ο σκληρός πυρήνας του εκσυγχρονιστικού μπλοκ ελέγχεται συνολικά για «παρανομίες».

Δηλαδή, το στενό περιβάλλον του κ. Σημίτη λαδώνονταν, ενώ, ο ίδιος κατόπιν εορτής έχει το θράσος να κάνει παρέμβαση τονίζοντας ότι «θλίβομαι και εξοργίζομαι για όσα έγιναν την περίοδο 1996-2004».

Ο κ. Σημίτης όμως δεν μας έχει απαντήσει ακόμα, πώς εξηγείται το γεγονός ότι τέτοιου είδους αποκρουστικά φαινόμενα εκκολάφθηκαν στο στενό περίγυρο των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του;

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι την περίοδο διακυβέρνησης του υπεγράφησαν οι λεόντειες συμβάσεις του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, οι προμήθειες των εξοπλιστικών συστημάτων και συντελέστηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολιτευτικής περιόδου, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

Bookmark and Share