Από την κρίση των Ιμίων στις 21 συμφωνίες


ΙΑΝΟΥΡΙΟΣ 1996 : Η κρίσις στα Ίμια. Ελλάς και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα της συρράξεως μετά την προσάραξη ενός τουρκικού αλιευτικού στα Ίμια. Με παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον, η Ελλάς υπεχώρησε και απεφεύχθησαν τα χειρότερα.

ΙΟΥΛΙΟΣ 1997 : Συμφωνία της Μαδρίτης. Στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, οι κ. Σημίτης και Ντεμιρέλ υπογράφουν κείμενο όπου η Ελλάς αποδέχεται την ύπαρξη «ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Έκτοτε η Άγκυρα μιλάει για γκρίζες ζώνες.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1999 : Υπόθεσις Οτσαλάν. Κάποιοι φέρνουν παρανόμως στην Ελλάδα τον ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν. Οι ελληνικές υπηρεσίες τον φυγαδεύουν στην Κένυα όπου απάγεται από τους Τούρκους. Οι σχέσεις Αθηνών-Αγκυρας οξύνονται.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1999 : Σύνοδος του Ελσίνκι. Η Ελλάς αποδέχεται την υποψηφιότητα της Τουρκίας προς ένταξη στην ευρωπαϊκή Ένωση, με αντάλλαγμα την αποδέσμευση της επιλύσεως του Κυπριακού από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαïκή Ένωση.

ΜΑΙΟΣ 2000
: Παπανδρέου-Τζέμ. Συνάντησις στην Ουάσιγκτον των υπουργών Εξωτερικών Ελάδος και Τουρκίας υπό την αιγίδα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλήν Ωλμπράιτ, με αντικείμενο την σταδιακή εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2002 : Σχέδιο Αννάν. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν ανακοινώνει σχέδιο για το Κυπριακό. Ο νικητής των τουρκικών εκλογών Ταγιπ Ερντογάν, όχι ακόμη Πρωθυπουργός, επισκέπτεται την Αθήνα και επιχειρεί «άνοιγμα φιλίας».

ΜΑΡΤΙΟΣ 2004 : Διάσκεψις Λουκέρνης. Τελική διαπραγμάτευσις του τροποποιημένου σχεδίου Αννάν, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέως του ΟΗΕ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιδρά στο σχέδιο και τον επόμενο μήνα το απορρίπτει με δημοψήφισμα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004 : Ενταξιακή πορεία. Στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις Βρυξέλλες η Ελλάς συναινεί και δίδεται στην Τουρκία ημερομηνία ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον Οκτώβριο 2005.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2005 : Τελωνειακή Ένωσις. Η Τουρκία, ως υποψήφιο πλέον μέλος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφει πρωτόκολλο τελωνειακής ενώσεως με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της. Κατά την υπογραφή αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005
: Ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Παρ΄ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, αρχίζουν με την συναίνεση της Ελλάδος οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΜΑΙΟΣ 2006 : Αερομαχία στο Αιγαίο. Σύγκρουσις και πτώσις τουρκικού και ελληνικού μαχητικού κοντά στην Κάρπαθο. Ο Έλληνας χειριστής χάνει την ζωή του, ο Τούρκος διασώζεται. Η Αθήνα τηρεί χαμηλούς τόνους και έτσι αποφεύγεται η τυχόν κλιμάκωσις.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007 : Εγκαίνια αγωγού φυσικού αερίου. Σε πανηγυρική τελετή στο χωριό Πέπλο του Έβρου, εγκαινιάζεται από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδος και της Τουρκίας κ. Καραμανλή και Ερντογάν, η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου.

ΜΑΙΟΣ 2010
: Επίσκεψις Ερντογάν. Επίσημη επίσκεψις στην Αθήνα του Τούρκου Πρωθυπουργού, συνοδευομένου από 10 υπουργούς και δεκάδες επιχειρηματίες. Υπογράφονται 21 συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα οικονομίας, τουρισμού και περιβάλλοντος.

Η ιστορία δείχνει ότι η Τουρκία στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα έχει παγιωμένες θέσεις που δεν πρόκειται εύκολα να καμφθούν. Η επιθετικότητα της πλέον κλιμακώνεται με στρατηγικές επενδύσεων σε κερδοφόρους τομείς της οικονομίας.

Το ζητούμενο από την πλευρά της χώρας μας είναι να αναδείξει και αυτή μελλοντικά μια ατζέντα τύπου Νταβούτογλου, δηλαδή μια νέα εθνική στρατηγική, αναζητώντας ρόλους για την Ελλάδα στο νέο κόσμο. Ρόλους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβατούς με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Θεωρούμε αδιανόητο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται σε θέση αδυναμίας να μπαίνει σε διαπραγματεύσεις των εθνικών μας συμφερόντων. Θέματα που δεν λύσαμε όταν εμείς ήμασταν πολύ ισχυρότεροι και η Τουρκία πολύ ασθενέστερη, δεν είναι δυνατό να τα λύσουμε σήμερα που βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κρίση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, «Σταυροφόροι χωρίς Σταυρό» ασκεί κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι:

Η συμφωνία για την επανα-προώθηση λαθραίων μεταναστών υπογράφηκε το 2001 και μάλιστα από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, υπουργό των Εξωτερικών τότε.
Το 2005 επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας υπογράφηκε η ενεργοποίηση εκείνης της Συμφωνίας και η Τουρκία δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα.
Τώρα υπογράφηκε ξανά η τήρησή της με προορισμό το λιμάνι της Σμύρνης, που προβλέπετο είδη από τη συμφωνία του 2001.
Η Τουρκία αναλαμβάνει να δέχεται περί τους 1000 λαθρομετανάστες το χρόνο από τις 70 χιλιάδες που μας στέλνει! Κι έναντι αυτής της «παραχώρησης», εμείς τις προσφέρουμε δυνατότητες συνεργασίας σε ποικίλους τομείς και πράσινη βίζα.

Πηγές: Το ιστορικό είναι απόσπασμα από την εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»