Ποιοι θίγονται από το νέο Ασφαλιστικό


1. Οι συνταξιούχοι με αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ, καθώς από την 1η Αυγούστου καλούνται να καταβάλλουν εισφορά υπέρ του ασφαλιστικού, η οποία κυμαίνεται από το 3% έως και 9% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

2. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι με 25 έως 35 έτη ασφάλισης θα επιχειρήσουν να συνταξιοδοτηθούν μετά το 2018. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας θα δουν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται δραματικά, καθώς η σύνταξη τους θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου.

3. Οι ασφαλισμένοι σε Ταμεία που έχουν υψηλούς συντελεστές για τον υπολογισμό των συντάξεων. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, για τους παλαιούς ασφαλισμένους, σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ειδικά Ταμεία και πρώην ΤΕΒΕ. Αναλυτικά η διάταξη ορίζει ο υπολογισμός της σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης από το 2013 και μετά, θα γίνεται με ποσοστό αναπλήρωσης 2%, παρότι στα συγκεκριμένα Ταμεία για τους παλαιούς ασφαλισμένους ισχύουν μέχρι σήμερα, ποσοστά ακόμη και 3,5%.

4. Οι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων, καθώς με τις νέες διατάξεις προβλέπεται επαναπροσδιορισμός των επικουρικών συντάξεων ακόμα και κάτω από το 20% των συντάξιμων αποδοχών μετά το 2011.

5. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα, που συνεχίζουν να εργάζονται, θα δουν τις συντάξεις τους είτε να αναστέλλονται είτε να περιορίζονται.

6. Αυξάνεται το όριο ηλικίας για τις εργαζόμενες στο Δημόσιο και τις μητέρες ανηλίκων που καλύπτονται από ειδικά Ταμεία μισθωτών. Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, στα ειδικά Ταμεία μισθωτών και σε Ταμεία Τύπου συνταξιοδοτούνται πλέον στα 55. Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται με 35ετία θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 60 χρόνια τους.

7. Όσοι απασχοληθούν από το 2011 και μετά, σε επαγγελματική ειδικότητα που σήμερα εντάσσεται στον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών, ο οποίος θα συρρικνωθεί.

8. Οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, που σκόπευαν να πάρουν τη σύνταξη του πατέρα τους δεν θα τα καταφέρουν, αφού από την 1η Ιανουαρίου του 2011 καταργούνται οι γενικές ή καταστατικές διατάξεις των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

9. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (επιστήμονες), που έχουν και δεύτερη δουλειά, καθώς θα τους επιβληθεί παράλληλη ασφάλιση. Το μέτρο εκτιμάται πως θα αγγίξει αυτούς που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

10. Αυστηροποιείται το καθεστώς απονομής των αναπηρικών συντάξεων, οι οποίες θα επανεξεταστούν με στόχο τη συρρίκνωση τους.

Πηγή: "Ελεύθερος"
Bookmark and Share