Τα συμπεράσματα της επίσκεψης Ερντογάν


Σε μια δύσκολη εποχή για τα οικονομικά της χώρα μας η επίσκεψη Ερντογάν προμηνύει εξελίξεις και στα Εθνικά μας ζητήματα.

Πως ξαφνικά φέτος που η Ελλάδα δείχνει ανίσχυρη οικονομικά εμφανίζεται η Τουρκία ως η ηγέτιδα δύναμη που θα σώσει τη χώρα μας από την κατάρρευση αναρωτιέται ο μέσος Έλληνας;

Οι επενδύσεις τους είναι αναγκαίες ισχυρίζεται η κυβερνητική πλευρά. Δεν αποσκοπούν μόνο στις επενδύσεις και την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας απαντά η αντιπολίτευση.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα μεταξύ των δύο απόψεων;

Τα συμπεράσματα της επίσκεψης Ερντογάν δεν είναι και τόσο αισιόδοξα όσον αφορά τα Εθνικά μας συμφέροντα. Συγκεκριμένες δηλώσεις Ερντογάν και Παπανδρέου αφήνουν σκιές στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στην προσπάθεια εξομάλυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογο του ο Παπανδρέου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρήσουμε στους γείτονες κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι:

«Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να πάμε στο μέλλον…υπάρχει φόβος, εμείς, με τα πολλά νησιά και με την εμπειρία της Κύπρου, έχουμε έναν φόβο και είμαστε ειλικρινείς. Μπορεί η Τουρκία κάποια στιγμή να αποφασίσει να πάρει ένα ελληνικό νησί; Υπάρχει αυτός ο φόβος. Μη γελάτε. Δυστυχώς, υπάρχει φόβος. Μακάρι να ήταν τόσο απλό».

Προετοιμάζει άραγε τον Ελληνικό λαό για μια μελλοντική μας παραχώρηση;

Σε τι αποσκοπεί η απαράδεκτη αναφορά για τα νησιά μας;

Η Τουρκία με έξυπνο τρόπο συνδέει τις επενδύσεις με τις εδαφικές της διεκδικήσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε διατεθειμένος να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου. Κοινή άποψη στο ζήτημα έχει και ο Παπανδρέου καθώς σε συνέντευξη του στο CNN Turk δήλωσε ότι «η Αθήνα είναι έτοιμη να πάει στη Χάγη και για άλλα θέματα εκτός της υφαλοκρηπίδας, όπως για τα θέματα του Αιγαίου».

Πως είναι δυνατόν η Χάγη να οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα όταν η μία από τις δύο χώρες αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της άλλης;

Εάν η υφαλοκρηπίδα οριοθετηθεί με χωρικά ύδατα έξι μιλίων( όπως είναι σήμερα), η Ελλάδα θα απολέσει το δικαίωμα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο να τα επεκτείνει στα 12 μίλια.

Μια ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη είναι πιθανό να ωφελήσει περισσότερο τα Τουρκικά συμφέροντα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός βάζει στο τραπέζι και την «αμοιβαία κατάθεση σχεδίων πτήσεων» για τις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών των δύο χωρών στο Αιγαίο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στη Χάγη και για τον εναέριο χώρο. Το σημερινό καθεστώς του ελληνικού εναέριου χώρου είναι στα 10 μίλια και στόχος της Τουρκίας είναι να μειωθούν στα έξι για να υπάρξει ευθυγράμμιση.

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν άκαιρη και αποκρύπτει διαπραγματεύσεις με ερωτηματικά στα μείζονα Εθνικά μας ζητήματα…