Τι προϋποθέτει το μνημόνιο συνεργασίας για τις συντάξεις


Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα νέο απλοποιημένο σύστημα (αναλογικό) για όλους τους νυν και μελλοντικούς εργαζόμενους που περιλαμβάνει:

1. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί προ της 1 Ιανουαρίου 1993.

2. Αύξηση της απαιτούμενης ηλικίας για συνταξιοδότηση των γυναικών που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια μέχρι το 2013.

3. Ενίσχυση της σύνδεσης των εισφορών με τα επιδόματα.

4. Επέκταση για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών από τα τελευταία πέντε έτη στο σύνολο του εργασιακού βίου (διατηρώντας τα κεκτημένα δικαιώματα).

5. Τιμαριθμοποίηση των συντάξεων.

6. Έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής που να συνδέει το έτος συνταξιοδότησης με την αύξηση στην προσδοκώμενη διάρκεια ζωής κατά το έτος συνταξιοδότησης.

7. Αυξημένη ελάχιστη περίοδο εισφορών από 37 σε 40 έτη μέχρι το 2015.

8. Περιορισμένη χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη από την 1 Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, και όσων έχουν 40 χρόνια εισφορών.

9. Αναθεωρημένο σύστημα παροχής αναπηρικών συντάξεων.

10. Μείωση (κατά 6% το χρόνο) των συντάξεων για εκείνους που θα συνταξιοδοτούνται μεταξύ των 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια εισφορών.

11. Καμία ειδική μεταχείριση για όσους έχουν ασφαλιστεί προ της 1 Ιανουαρίου 1993.

12. Σημαντικές περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (σε όχι περισσότερα από 10% του συνόλου).

13. Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για όλους πάνω από 65 ετών υπολογισμένη με βάση τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης.

14. Μείωση των συνταξιοδοτικών ταμείων σε 3.

15. Μείωση του ανώτατου- ορίου στις συντάξεις.

Πλέον μένει να δούμε πως η σημερινή κυβέρνηση θα υιοθετήσει τα παραπάνω μέτρα έχοντας στις τάξεις της στελέχη που ήταν ανέκαθεν υπέρμαχα των λαϊκών στρωμάτων.

Η εξουσία όμως κλείνει στόματα, καθώς μόνο 3 Βουλευτές από το ΠαΣοΚ είχαν το θάρρος να αντιταχθούν στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Η μόνη λύση πλέον για να τον κ. Παπανδρέου είναι ο ανασχηματισμός. Αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους συνυπεύθυνο στην διαμόρφωση των δύσκολων συνθηκών επιβίωσης του Ελληνικού λαού, θα είναι τα πρώτα εξιλαστήρια θύματα της λεγόμενης σοσιαλιστικής… κυβέρνησης.

Bookmark and Share