Welt am Sonntag: Ο Σαμαράς έχει «κότσια»

Μία ημέρα μετά την «αποθέωση» της γερμανικής εφημερίδας Bild για το «νικητή», όπως τον χαρακτήρισε, Αντώνη Σαμαρά, ένα νέο δημοσίευμα από το Βερολίνο έρχεται να ενισχύσει το πρωθυπουργικό προφίλ και να σηματοδοτήσει μια εμφανή στροφή από τα γερμανικά ΜΜΕ, στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και την κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα άρθρο γνώμης για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τίτλο «Ο εξυγιαντής», που δημοσιεύει χθες η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», στη στήλη «Πρόσωπο της ημέρας», με αναφορές τόσο στην επίσκεψή του στην Κίνα όσο και στην προσήλωσή του στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και στις μέχρι τώρα επιτυχίες του. 

«Ειδικά ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει ότι μια χώρα μπορεί πράγματι να σταθεροποιηθεί στην πιο βαθιά κρίση και μάλιστα να κυβερνηθεί. Η κουρασμένη από τη λιτότητα Ευρώπη μένει έκπληκτη» αναφέρεται στον υπότιτλο του άρθρου, το οποίο υπογράφει ο Φλόριαν Έντερ και το οποίο συνοδεύεται από σκίτσο του κ. Σαμαρά, με φόντο την ελληνική σημαία. 

«Ο άνθρωπος έχει "κότσια". Πηγαίνει στο Πεκίνο, συγκρίνει τη "ρευστή" Ελλάδα του με μια τεράστια αυτοκρατορία, η οποία σχεδόν δεν ξέρει τι να κάνει με τα χρήματά της. Και οι δύο χώρες "είναι, στην ουσία, πανάρχαιοι πολιτισμοί". Κι έπειτα καλεί ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς την κινεζική οικονομία "να συμμετάσχει στην ελληνική ιστορία επιτυχίας". Η οικοδέσποινα Κίνα, από ευγένεια, παρέμεινε σιωπηλή σε ό,τι αφορά το εάν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση της κατάστασης» σημειώνει ο αρθρογράφος. 

Διαπιστώνει, ακόμη, ότι «η αυτοπεποίθηση έχει σε κάθε περίπτωση επιστρέψει στην Αθήνα», προσθέτει ότι «είναι και η υπερηφάνεια εκείνου, ο οποίος υποτιμήθηκε, που επιτρέπει στον Έλληνα πρωθυπουργό να στέκεται ευθυτενής, τόσο μέσα στην πατρίδα του όσο και στον κόσμο» και συνεχίζει: «Υπερηφάνεια μέχρι απερισκεψίας: ήδη, εντός του επόμενου έτους η Ελλάδα θα επιστρέψει στις χρηματαγορές, ανακοίνωσε ο Σαμαράς». 

Ο Φλόριαν Έντερ υποστηρίζει ωστόσο ότι η επιτυχία των μέτρων που διακρίνει ο πρωθυπουργός δεν αντανακλάται μεν στην οικονομική ανάπτυξη και στα στοιχεία για την αγορά εργασίας, αφού, όπως σημειώνει, «η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται και ένα τέλος στην ύφεση -η οποία διαρκεί ήδη έξι χρόνια- αποτελεί περισσότερο ελπίδα παρά πρόβλεψη», αλλά παραδέχεται ότι «κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εάν συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση με το πολιτικό χάος πριν από έναν χρόνο -μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων», αλλά και με την περίοδο των εικασιών περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 

Σε σύγκριση «και με τα σενάρια αποχώρησης και εκδίωξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και με τον φόβο ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την ευρωζώνη, η κατάσταση φαίνεται σήμερα ήρεμη» αναφέρει και προσθέτει: «Και σε σύγκριση με τα δικά του σχόλια για τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις πριν από την εκλογή του στο αξίωμα του επικεφαλής της κυβέρνησης, τα οποία τον παρουσίασαν ως εξαιρετικά αναξιόπιστο, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό δύο επιτυχίες, οι οποίες έμοιαζαν σχεδόν ακατόρθωτες: ικανοποιεί τους πιστωτές και ταυτοχρόνως σταθεροποιεί, ως ένα βαθμό, την ελληνική πολιτική και την κοινωνία». 

Το άρθρο συνεχίζεται με αναφορές στην πρόοδο που αναγνώρισε το Eurogroup σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και στην έγκριση της εκταμίευσης της δανειακής δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε. «(Στο παρελθόν) είχαμε αισθανθεί και πιο άσχημα (δίνοντας την έγκρισή μας)» αναφέρει ο αρθρογράφος, μεταφέροντας δήλωση κάποιου εκ των συμμετεχόντων στην εν λόγω συνεδρίαση. 

Ο Φλόριαν Έντερ αναφέρεται ακόμη σε πιο «σαφή» δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν στην γερμανική εφημερίδα, ο οποίος, όπως λέει, «αναγνωρίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως "εγγυητή της μεταρρυθμιστικής πορείας"». 

«Ο κ. Σαμαράς εξέπληξε πολλούς με την ικανότητά του να κρατήσει τη μεταρρυθμιστική πορεία και έτσι να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Ρεν. 

Πηγή : protothema.gr