Σοκ στην Βρετανία από την άγρια δολοφονία του στρατιώτη (vid)


Η τρομοκρατική επίθεση, όπως την αντιμετωπίζουν οι αρχές, στο Λονδίνο με τη δολοφονία άνδρα σε δρόμο του Γουλγουιτς έχει φέρει ξανά πάνω από τη Βρετανία το φάντασμα της τρομοκρατίας -ενώ η χώρα δεν έχει συνέλθει από το σοκ όχι μόνο του φόνου αλλά και της ανήκουστης... «συνέντευξης Τύπου» που έδωσαν στην κάμερα οι δράστες πάνω από τη σορό του θύματος ενώ η αστυνομία ήταν ακόμη άφαντη. Σχέση των δραστών, που χρησιμοποίησαν ισλαμικά συνθήματα, με τη Νιγηρία φέρονται να εξετάζουν οι Αρχές

Παράλληλα, τα ΜΜΕ έχουν αναδείξει σε ηρωίδα γυναίκα που έπιασε συζήτηση στους δράστες για να μην στραφούν εναντίον των περαστικών. 

Η αντιτρομοκρατική, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση, εξετάζει ενδεχόμενη ύπαρξη συνδέσμου των δραστών με τη Νιγηρία, όπως ανέφεραν δύο ξεχωριστές πηγές στο Reuters. Επισήμως δεν έχουν δοθεί στοιχεία για τους δύο συλληφθέντες ως δράστες. 

Δεν έχει ανακοινωθεί επίσης ούτε η ταυτότητα του θύματος ούτε έχει επιβεβαιωθεί, προς το παρόν, επίσημα πως επρόκειτο για στρατιώτη, όπως ανέφερε και ο Φρανσουά Ολάντ (σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον Ντέιβιντ Κάμερον) αλλά και τοπικός βουλευτής. Το υπουργείο Άμυνας το διερευνά. 

Στο θύμα επιτέθηκαν γύρω στις 14:20 (τοπική ώρα) της Τετάρτης, σε δρόμο στο Γούλγουιτς, δύο νεαροί άνδρες που είχαν μπαλτά και μαχαίρια. Η επίθεση φαίνεται ότι ήταν πολύ άγρια, καθώς οι δράστες προσπάθησαν να αποκεφαλίσουν το θύμα τους. Μετά τον πέταξαν στη μέση του δρόμου και τον εγκατέλειψαν εκεί. 

Έπειτα όμως οι δράστες όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν από το σημείο, αλλά ο ένας από αυτούς μίλησε και σε κάμερα, με τα χέρια του γεμάτα αίματα και κρατώντας τον μπαλτά και ένα ματωμένο μαχαίρι. «Ορκιζόμαστε στον παντοδύναμο Αλλάχ ότι ποτέ δεν θα σταματήσουν να σας πολεμάμε. Οι μόνοι λόγοι που το κάναμε αυτό είναι ότι οι μουσουλμάνοι πεθαίνουν κάθε ημέρα» είπε. Όταν έφτασε η αστυνομία, τους πυροβόλησε για να τους ακινητοποιήσει και τους συνέλαβε. 

Τα όσα καταγράφονται στην κάμερα δεν αποκλείουν οι δύο δράστες να είναι ριζοσπαστικοποιημένοι «μοναχικοί λύκοι» -να μην έχουν δηλαδή σχέση με οργανωμένα δίκτυα διεθνούς τρομοκρατίας. Αυτό κάθε άλλο παρά καθησυχάζει τους Βρετανούς, καθώς τέτοια πρόσωπα θεωρούνται εξίσου επικίνδυνα με οργανώσεις επειδή μπορούν να περάσουν «απαρατήρητοι» από τα ραντάρ των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. 

Ο «τρόμος στους δρόμους» και η «ηρωίδα μητέρα» 

Η δολοφονία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, ιδιαίτερα σε στρατόπεδα, ενώ οι Βρετανοί -για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του 2005 στο Λονδίνο- φοβούνται πως η απειλή της τρομοκρατίας επέστρεψε στη χώρα. 

Τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν απερίφραστα για τρομοκρατική επίθεση. «Τρομοκρατία στους δρόμους» είναι ο τίτλος στην Telegraph, η οποία έχει πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική της σελίδα δήλωση του δράστη πως «θέλουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο στο Λονδίνο απόψε». 

Ανάλογο και το πρωτοσέλιδο των Times, που επίσης επισημαίνει πως «ο μεγαλύτερος φόβος είναι οι "αυτοδημιούργητοι" τρομοκράτες». Όλα τα ΜΜΕ κρατούν την ίδια προσέγγιση στο θέμα, μιλώντας δηλαδή για τρομοκρατία και επισημαίνοντας τον κίνδυνο των «μεμονωμένων ριζοσπαστικοποιημένων τρομοκρατών». 

Οι βρετανικές εφημερίδες πάντως έχουν αναδείξει σε ηρωίδα μία γυναίκα η οποία πλησίασε τους δύο δράστες και τους μιλούσε μετά τη δολοφονία και μέχρι να έρθει η αστυνομία. 

Πρόκειται για την 48χρονη Ίνγκριντ Λόιου-Κένετ, η οποία είπε αργότερα πως ξεκίνησε να τους μιλά ώστε να μην στραφούν εναντίον όσων άλλων βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο δρόμο (ανάμεσά τους και παιδιά). 

Ο ένας από τους δύο της είπε τη φράση «θέλουμε απόψε να αρχίσουμε πόλεμο στο Λονδίνο», στο οποίο η ίδια τους απάντησε «είστε δύο εναντίον πολλών, θα χάσετε». 

Newsroom ΔΟΛ