Κύπρος: Η Βουλή ενέκρινε το μνημόνιο

Με 29 ψήφους υπέρ και 27 κατά η Βουλή των Αντιπροσώπων σε μία κρίσιμη ψηφοφορία επικύρωσε το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, στα μέσα Μαΐου. Η συζήτηση στη Βουλή διήρκησε τέσσερις ώρες και ήταν αρκετά έντονη.

«Ναι» ψήφισαν 20 βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), 8 του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δ. Συλλούρης. «Όχι» ψήφισαν οι 19 βουλευτές του (κομμουνιστικού κόμματος) ΑΚΕΛ, 5 του (σοσιαλιστικού κόμματος) ΕΔΕΚ, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ κ. Ν. Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων κ. Γ. Περδίκης και ανεξάρτητος κ. Ζ. Κουλίας

Να σημειωθεί ότι το ΑΚΕΛ, που παρουσίασε πρόταση για έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη ζητώντας παράλληλα και δημοψήφισμα ήταν αυτό, επί προεδρίας του κ. Δ. Χριστόφια που προσέφυγε, τον περασμένο Ιούλιο στον μηχανισμό στήριξης, όπως επισημάνθηκε από βουλευτές της συγκυβέρνησης. 

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε το μνημόνιο ως μονόδρομο, λέγοντας πως είναι ένα σκληρό μνημόνιο, το οποίο συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, οδυνηρές θυσίες για ευρύτατα στρώματα του λαού, θυσίες στη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, μικρομεσαίους για το σύνολο της κοινωνίας, αλλά αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία και δίνει έστω και με πολλές δυσκολίες τη συγκρατημένη έστω προοπτική να οδηγήσει στην απαραίτητη εξυγίανση. Επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση σημειώνοντας: «Αν αποφεύγονταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις σήμερα δεν θα βρισκόμασταν μπροστά σε οδυνηρές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί». 

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από τη Βουλή και διαμαρτυρόταν κατά του Μνημονίου έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησε να επιτεθεί σε βουλευτές. Η αστυνομία προσπαθεί να ηρεμήσει την κατάσταση ενώ τα επεισόδια συνεχίζονται. 

Πριν τη συζήτηση στη Βουλή 

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Γεωργιάδης σε μία δραματική του δήλωση κάλεσε τους βουλευτές να λάβουν «μία δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση» και να κυρώσουν τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, τονίζοντας ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα». Και όντως είναι, αφού τα ταμειακά αποθέματα της Κύπρου εξαντλούνται ήδη βρίσκονται στο κόκκινο

Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» αναφέρουν ότι το μνημόνιο θα περάσει οριακά με τις ψήφους του (κυβερνώντος) Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΥΣΗ) και των συγκυβερνώντων κομμάτων Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δ. Συλλούρη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ. 

Το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το μνημόνιο ζητώντας έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, ενώ ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης προειδοποιεί ότι έξοδος της χώρας από το ευρώ, σημαίνει αυτόματα και καταστροφή. Το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει τελικά το μνημόνιο, αν και δύο βουλευτές του ο κ. Ν. Νικολαϊδης και η κυρία Ρούλα Μαυρονικόλα είχαν ταχθεί υπέρ της έγκρισης, αλλά όπως είπαν θα σεβαστούν τις αποφάσεις του κόμματος και θα το καταψηφίσουν. Κατά του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης θα ταχθούν οι Οικολόγοι και οι ανεξάρτητοι κκ. Ν. Κουτσού και Ζαχ. Καλίας. 

Στην πραγματικότητα η έγκριση του μνημονίου κρέμεται από μία κλωστή ή από μία ψήφο και εάν ο κ. Συλλούρης του ΕΥΡΩΚΟ δεν δήλωνε ότι θα ψηφίσει «ναι», τότε ήταν πιθανόν να επαναληφθεί το σκηνικό με την απόρριψη του κουρέματος των καταθέσεων από την Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Το ΑΚΕΛ (το οποίο να σημειωθεί ότι κυβερνούσε την Κύπρο πριν από δύο μήνες και εναντίον του έχουν εκτοξευθεί κατηγορίες ότι αυτό ευθύνεται κυρίως για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα) θέλει τώρα την έξοδο από το ευρώ αναγνωρίζοντας ότι η λύση αυτή είναι επώδυνη και απαιτεί θυσίες, ωστόσο θα μπορούσε να είναι, όπως εκτιμά, μία σοβαρή επιλογή. 

Πηγή : Το Βήμα