Επανέρχεται η ΝΔ για το Ολοκαύτωμα και τους υμνητές του ναζισμού

Σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά την απόφαση για «ενταφιασμό» του ρατσιστικού νομοσχεδίου, το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί πρόταση νόμου που θα ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος και θα προβλέπει πλέγμα κυρώσεων κατά των υμνητών του ναζισμού.

Στην απόφαση φαίνεται ότι συνέβαλε ο διεθνής αντίκτυπος που είχε η στάση της κυβέρνησης, αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας. Τα τελευταία 24ωρα δεν έλειψαν ακόμη και σχόλια ότι η ΝΔ θα συμπράξει με την Χρυσή Αυγή εάν καταψηφίσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. 

Επιπλέον, κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλου στο Ισραήλ με την πολιτική ηγεσία της χώρας, όλοι οι συνομιλητές του εξέφρασαν, με προσεκτικό τρόπο, την ανησυχία των Ισραηλινών για την άνοδο ακραίων και ρατσιστικών φωνών στην Ελλάδα. Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι παροδικό φαινόμενο και όταν η κρίση ξεπεραστεί, θα σβήσει μαζί της. 

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, με την προώθηση της πρότασης νόμου για ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος και τις κυρώσεις για τους υμνητές του ναζισμού, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι απαντούν στις επικρίσεις αυτές. 

Ειδικότερα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι με την πρωτοβουλία αυτή ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται συνεπής προς τις διαβεβαιώσεις που έδωσε πρόσφατα στην εβραϊκή κοινότητα, καθώς και στην αρμόδια κοινοτική επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ. 

Παράλληλα, πάντως, η κίνηση αποτελεί αναγνώριση ότι το υπάρχον νομικό οπλοστάσιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν είναι επαρκές, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ το τελευταίο διάστημα. 

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να προωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, καθώς έχει ήδη απορριφθεί το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ.Ρουπακιώτη και άρα δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως κυβερνητική πρωτοβουλία. 

Έτσι, μαζί με την πρόταση νόμου της ΝΔ, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ρατσισμού γίνονται αισίως τέσσερις, καθώς εκτός του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, υπάρχει η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς και η πρόταση νόμου που εξήγγειλε ότι θα προωθήσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή : in.gr