Τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς στο Πεκίνο

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα αναχωρεί την Τετάρτη για την Κίνα ο κ. Αντ. Σαμαράς για μια επίσκεψη-σταθμό κατά τον ίδιο, προσβλέποντας στην ενίσχυση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας και συμμαχίας.

Ο Πρωθυπουργός, υπό τη σκιά της έντασης με τους καθηγητές, την πολιτική επιστράτευση των οποίων αποφάσισε, ξορκίζει οποιοδήποτε αρνητικό συμβάν στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί να του επισκιάσει επικοινωνιακά την επίσκεψη. 

Στις μάχες, όποια μορφή και να έχουν, όλα είναι ανοικτά και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, ενώ ο κινέζος θεωρητικός του πολέμου, ο περίφημος στρατηγός Σουν Τσου, το 500 π.Χ. έγραφε ότι «εν καιρώ πολέμου απαιτείται προσαρμοστικότητα και ευελιξία!». 

Στη μάχη της κυβέρνησης με τους εκπαιδευτικούς δεν υπήρξε εκ του αποτελέσματος καμία προσαρμοστικότητα και ευελιξία και επελέγη να σταλεί μήνυμα σε πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες με την εφαρμογή του δόγματος της πυγμής. 

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο στην εκπαιδευτική κοινότητα και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα προκύψει τα επόμενα εικοσιτετράωρα και κυρίως την ημέρα έναρξης των εξετάσεων, την ερχόμενη Παρασκευή, χρονικό σημείο κατά το οποίο ο Πρωθυπουργός θα είναι στην Κίνα. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες και στον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό. 

Το απρόβλεπτο όμως σε τέτοιες συνθήκες πάντα υπάρχει και όλα είναι ανοικτά, καθώς είναι η τέταρτη πολιτική επιστράτευση εντός 10 μηνών και η τρίτη εντός του 2013

Ο προβληματισμός είναι έντονος και ορισμένα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία μέχρι στιγμής αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια και να στηρίξουν την πρωθυπουργική απόφαση, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επιλογή της μετωπικής σύγκρουσης. 

Μάλιστα ένας εξ αυτών, χρησιμοποιώντας τη φράση τού πολύ γνωστού γκουρού του μάρκετινγκ στις ημέρες μας, του Πίτερ Ντράκερ, έλεγε σε παρέα νεοδημοκρατών βουλευτών: «Σε περιόδους αναταραχής το πρόβλημα δεν είναι η αναταραχή αλλά η δική μας έλλειψη προσαρμοστικότητας και ευελιξίας». 

Το εάν έχει πρόβλημα προσαρμοστικότητας και ευελιξίας η κυβέρνηση θα φανεί τις επόμενες ώρες, αλλά το βασικό για τον Πρωθυπουργό είναι ότι έχει και τη στήριξη των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων, των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, παρά τη διαφορετική θεώρηση που έχουν επί της απόφασης για επιστράτευση. 

Ανοικτή γραμμή Πεκίνου - Αθήνας 

Ο Πρωθυπουργός, που θα είναι εκτός Ελλάδας για περίπου πέντε ημέρες, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η σύγκρουση με τους καθηγητές, παραμονές της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, θα έχει το μυαλό του στην ελληνική σκηνή, καθώς υπάρχουν και πολλές εκκρεμότητες στο κυβερνητικό έργο. 

Η πολυήμερη πρωθυπουργική απουσία, αν και επιβεβλημένη, δεν βοηθάει την κατάσταση και κυριολεκτικά θα υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας του κ. Σαμαρά με τους στενούς του συνεργάτες στην Αθήνα, τους κκ. Δ. Σταμάτη (υπουργό Επικρατείας), Τ. Μπαλτάκο (γ.γ. της κυβέρνησης), Κ. Μπούρα (διευθυντή του γραφείου του), αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σ. Κεδίκογλου, διά παν ενδεχόμενο. 

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ο κ. Σταμάτης θα «τρέχει» το σχέδιο της τελικής κατάρτισης του καταλόγου με τους φορείς και τους οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν, καθώς πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο σε δύο εβδομάδες η διαδικασία αποχώρησης των πρώτων 2.000 υπαλλήλων. 

Ήδη ο Πρωθυπουργός ανέφερε δημόσια για πρώτη φορά τη Δευτέρα το απόγευμα στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ τον όρο «απολύσεις», ενώ μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνταν όροι όπως «εργασιακή εφεδρεία», «διαθεσιμότητα» και «κινητικότητα». 

Οι εντολές του κ. Σαμαρά εν όψει της πενθήμερης απουσίας του είναι να μην υπάρξει καμία χαλάρωση. Καθημερινό έλεγχο στους υπουργούς θα κάνουν οι κκ. Σταμάτης, Μπαλτάκος και Μπούρας, μεταφέροντας πλήρη εικόνα στον Πρωθυπουργό στην Κίνα. 

Οι προσδοκίες από την Κίνα 

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος το περασμένο διάστημα έκανε πάρα πολλές επαφές με τους υπουργούς και αρμόδιους παράγοντες για την προετοιμασία του ταξιδιού στην Κίνα, αναμένει να επιστρέψει με θετικές ειδήσεις. 

Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά, που είναι ο δεύτερος δυτικός ηγέτης μετά τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που θα συναντηθεί στο Πεκίνο με τη νέα κινεζική ηγεσία, θεωρείται κομβικής σημασίας και για τις δύο χώρες. 

Η Κίνα βλέπει την Ελλάδα ως γέφυρα για την Ευρώπη για τη διείσδυση της οικονομίας της στις ευρωπαϊκές χώρες, παράλληλα με επενδύσεις όπως π.χ. παλαιότερα της Cosco στον ΟΛΠ. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα επιθυμεί επιτυχή έκβαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αύξηση των επενδύσεων και της τουριστικής ροής και ενίσχυση της συνεργασίας και των εμπορικών δεσμών. 

Ο κ. Σαμαράς κυρίως θα επιδιώξει να υπογραφούν συμφωνίες με την Κίνα ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Από το είδος των συμφωνιών θα φανεί και κατά πόσο υπήρξε ουσιαστική προεργασία για αυτό το σημαντικό ταξίδι, αν και από την κινεζική πλευρά, παρά το γεγονός ότι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του κ. Σαμαρά, είναι συγκρατημένοι. 

Η αρχή για τον Πρωθυπουργό - που θα επιδιώξει να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως «γέφυρας» για την Κίνα προς την Ευρώπη - θα γίνει στο Πεκίνο από την Κινεζική Ακαδημία, στην οποία θα μιλήσει νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ

Ο κ. Σαμαράς, που επιθυμεί εκτός από την ενίσχυση της πολιτικής σχέσης των δυο χωρών και την προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων στη χώρα μας και την ώθηση στις διμερείς επιχειρηματικές και εμπορικές συναλλαγές, θα απευθυνθεί την Παρασκευή στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το ελληνοκινεζικό επιμελητήριο, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ

Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, τον οποίο θα συνοδεύουν εκτός από τους υπουργούς, με πρώτο τον κ. Δ. Αβραμόπουλο (Εξωτερικών) και μεγάλη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, περιλαμβάνεται και ομιλία του σε επιχειρηματική συνάντηση με επιχειρηματίες των δυο χωρών στη Σανγκάη. 

Επίσης ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί την «απαγορευμένη πόλη» και το Σινικό Τείχος, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνεται στην πόλη Χαντ Τσόου. 

Πηγή