Κάλυψη Ε.Ε. στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων εντός ΑΟΖ

Η παράγραφος 6β των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, που διεξήχθη την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο που κρατάει η χώρα μας από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, όπως τόνισαν διπλωματικές πηγές στην «Κ». Η συγκεκριμένη παράγραφος αναφέρεται στην ανάγκη συστηματικής αξιοποίησης «ενδογενών» ενεργειακών πηγών τόσο χερσαίων όσο και υπεράκτιων, και επί της ουσίας παρέχει πολιτική κάλυψη στην Ελλάδα για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της. Πιο συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα θα έχουμε σε δεύτερο χρόνο, καθώς οι ηγέτες δεν υπεισήλθαν ως συνήθως σε λεπτομέρειες, κάτι που επαφίεται στην Κομισιόν.  

Στην τοποθέτησή του ενώπιον των ομολόγων του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε την ανάγκη να αρθεί η ιδιότυπη ενεργειακή απομόνωση των ελληνικών νησιωτικών περιοχών. Στο πλαίσιο της χθεσινής διακήρυξης των Ευρωπαίων ηγετών για ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014 και την πλήρη διασύνδεση όλων των κρατών μέχρι το 2015, η Ελλάδα ελπίζει να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια (πέραν του ΕΣΠΑ) για το συγκεκριμένο έργο. 

Όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες, μόνο από τη διασύνδεση των Κυκλάδων, ο Ελληνας φορολογούμενος θα εξοικονομήσει περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όπως καθίσταται σαφές, η ολοκλήρωση του έργου θα είναι μείζονος σημασίας εξέλιξη για τη χώρα μας. 

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, μαζί με την Ιταλία και την Αλβανία, για τη δημιουργία του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος θα συμβάλει καθοριστικά στη «διαφοροποίηση» των πηγών τροφοδοσίας της Ενωσης. Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, μετά το πέρας της συνόδου, για το γεγονός ότι για πρώτη φορά, όπως είπε, περιλαμβάνεται ρητή αναφορά στην εκμετάλλευση εγχώριων ενεργειακών πόρων, «πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως βρέθηκαν και ήδη αξιοποιούνται τέτοια κοιτάσματα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα». 

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία αποτέλεσε το δεύτερο θέμα της χθεσινής συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «γιγαντιαίο βήμα προς τα εμπρός» τις χθεσινές αποφάσεις, αφού ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου. Ειδικότερα, δόθηκε εντολή από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Κομισιόν να εισηγηθεί –εντός του Ιουνίου– οδηγία για την αναβάθμιση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών για κάθε είδους εισόδημα πολιτών. 

Η φοροδιαφυγή 

Μέχρι και τον Ιούνιο, επίσης, θα παρουσιαστεί συγκεκριμένο πλαίσιο άμεσης δράσης για την καταπολέμηση της απάτης στις δηλώσεις ΦΠΑ. Εως το τέλος του χρόνου, αναφέρουν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, θα αναθεωρηθεί και η οδηγία της Κομισιόν για την επιθετική φορολόγηση. Όπερ σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι κανόνες για τις ενδοομιλικές συναλλαγές εντός της Ε.Ε., ώστε να μην μπορεί μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε παραπάνω από μία χώρες να δηλώνει τα κέρδη της σε αυτήν που έχει τους χαμηλότερους συντελεστές.

Τέλος, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στην «Κ», μέσα στο 2013 θα έχει ολοκληρωθεί και το κεντρικό αρχείο τραπεζικών λογαριασμών, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ως εκ τούτου, όταν οι αρμόδιες αρχές ζητούν το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, το αίτημά τους θα ικανοποιείται άμεσα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά των φορολογικών παραδείσων, καθώς και για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, αναμένεται να κλείσει τα περισσότερα παράθυρα απόκρυψης εισοδημάτων, τουλάχιστον εντός της Ε.Ε.

Στη διάρκεια της συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ έθεσε στον κ. Σαμαρά την υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας στους Έλληνες πολίτες τη στιγμή που, όπως είπε, «δισεκατομμύρια ευρώ μεταφέρθηκαν από ελληνικές σε ελβετικές τράπεζες». «Πώς θα εξηγήσουμε ότι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της λιτότητας είναι όσοι πληρώνουν τους φόρους τους, ενώ οι άλλοι μακάριοι αγνοούν τις υποχρεώσεις τους έναντι της κοινωνίας;», ανέφερε. 


Πηγή : kathimerini.gr