Κίνα: Συμφωνίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της Ναυτιλίας, προανήγγειλε ο Σαμαράς

Διακρατικές συμφωνίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της Ναυτιλίας, αλλά και επενδύσεις κινεζικών κολοσσών στην Ελλάδα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ξεκινώντας τις επίσημες συνομιλίες με την πολιτειακή ηγεσία της Κίνας, σήμερα το πρωί στο Πεκίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός με κανονιοβολισμούς. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ συζήτησαν και συγκεκριμένα πεδία, για τα οποία έχει εκφραστεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, όπως η επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους

Ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς, πάντως, υπάρχει και για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.

Παράλληλα, η κινεζική πλευρά φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων, όπως ελαιόλαδο, κρασί, γουναρικά και μάρμαρα

Ιδιαίτερος τομέας είναι και ο τουρισμός. Για τους Κινέζους η Ελλάδα είναι ο πρώτος τους προορισμός στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουριστών μπορεί να αυξηθεί, καθώς μάλιστα αυξάνεται και η μεσαία τάξη της χώρας λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης. 

Άλλος τομέας που επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξη είναι ο ναυτιλιακός. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία, ναυπηγώντας εκεί τα πλοία τους, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της διακίνησης των κινεζικών προϊόντων γίνεται από ελληνόκτητα πλοία. 

«Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Κίνας στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Σαμαράς μιλώντας νωρίτερα στην Ακαδημία Τεχνών του Πεκίνου, πριν τις επίσημες επαφές του με εκπροσώπους κορυφαίων κινεζικών εταιρειών, όπως είναι η COSCO, η CHINADEVELOPMENT BANK, η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που ζήτησαν υπογραφή συμφωνίας για την παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα των δικτύων και των υποδομών. 

«Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στην Ελλάδα αλλάξει ρότα. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν μπορούσα να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω πως μπορούμε να επιταχύνουμε και να χτίσουμε πάνω σε ότι δούλεψε. Κι ότι δεν δούλεψε μπορούμε να το φτιάξουμε» υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Το βασικό είναι ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία μας. Και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Και θέλουμε την Κίνα να είναι μέλος αυτής της επιτυχημένης ιστορίας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. 

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις κινέζων φοιτητών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα λιτότητας ήταν απαραίτητα στην Ελλάδα, διότι το χρέος είχε αυξηθεί υπερβολικά. «Αν δεν θες να βασίζεσαι σε ξένους δανειστές πρέπει να περάσεις από αλλαγές για να ξεπεράσεις το πρόβλημα χρέους» είπε. «Ήταν ένα εθνικό στοίχημα, και το κερδίζουμε» σημείωσε. 

Πρόσθεσε όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που παραμένει άλυτο στην Ελλάδα, είναι το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο όπως είπε στους νέους αγγίζει το 60%. 

«Το σκέφτομαι κάθε πρωί που ξυπνάω» τόνισε. «Δημιουργεί τεράστια προβλήματα κοινωνικής συνοχής που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Κι ο μόνος τρόπος είναι να αξιοποιήσεις κάθε κονδύλι, κάθε πρόγραμμα, αλλά και να προχωρήσεις αμέσως σε επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις. Ελπίζουμε ότι από τώρα ως τον Οκτώβριο θα έρθει σε αυτή την «άνυδρη» οικονομία η βροχή του τουρισμού. Περιμένουμε 17 εκ τουρίστες φέτος. Και θέλω να ελπίζω ότι με κινέζους τουρίστες θα ξεπεράσουμε τα 18 εκατομμύρια φέτος ή του χρόνου»! 

Σχολιάζοντας εξάλλου τις σχέσεις Ελλάδος Κίνας, παρατήρησε ότι μια στρατηγική σχέση είναι μια σχέση που δεν είναι μεσοπρόθεσμη. Δεν μπορεί να περιοριστεί χρονικά. «Δεν θέλω να φανώ τόσο αισιόδοξος , πιστεύω στα σταθερά όνειρα. Είναι ένα όνειρο το οποίο είναι εφικτό. Οι κινεζικές επενδύσεις για παράδειγμα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ξέρω ότι η Κίνα μπορεί να βοηθήσει. Επεκτείνεστε παντού, είμαστε στο νοτιοανατολικό κομμάτι της Ευρώπης. είμαστε εκεί όπου όλοι οι εμπορικοί δρόμοι οδηγούν από την Ασία. Αναζητούμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συμμαχία». 

Μιλώντας εξάλλου στην κρατική κινεζική τηλεόραση, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την βεβαιότητα πως οι λαοί της Κίνας και της Ελλάδας θα έρθουν πιο κοντά μέσα από μια στρατηγική σχέση που οικοδομείται βήμα βήμα. 

«Έχουμε μια ιστορική κληρονομιά , έχουμε χαράξει σημαντικά μονοπάτια στην ιστορία. Όταν άλλοι μετρούν την ιστορία τους με δεκαετίες, Κινέζοι και Ελληνες μετράνε το χρόνο σε αιώνες και χιλιετίες. 

Ως Ελληνας πάντα με ενδιέφερε η Κίνα. Εψαχνα να βρω κοινά σημεία και διαφορές. Ηταν ο Κονφούκιος πιο κοντά στον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη; Ηταν ο στρατηγός Τσουν Μπίν κοντά στον Μέγα Αλέξανδρο; 

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Αλλά η Κινεζική και η ελληνική κουλτούρα έδωσαν νόημα στην ανθρωπότητα»... 

Πριν ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες του ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από το ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει και τους έλληνες δημοσιογράφους ξεναγήθηκε στην απαγορευμένη πόλη. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς επισκέπτεται την Κίνα και δηλώνει ενθουσιασμένος από την πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά και από τα επιτεύγματα ενός λαού που πριν μερικές δεκαετίες βρισκόταν βυθισμένος στην διχόνοια και στον μαρασμό. 

Το πρόγραμμα 

Ο Αντώνης Σαμαράς την Παρασκευή θα μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Business Forum, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Ζιανγκ Ντεγιάνκγ και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. 

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Χαντζόου, όπου μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της περιφέρειας και θα μιλήσει στο World Cultural Forum, ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στην Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης και θα μιλήσει σε Επιχειρηματικό Forum. 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο πρωθυπουργός θα έχει μεγάλο αριθμό κατ’ ιδίαν συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους και επικεφαλής κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων. 

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός αναχωρεί για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Αργά το βράδυ της Κυριακής θα επιστρέψει στην Αθήνα. 

Πηγή : Το Βήμα