Ποιοι Έλληνες Πρόεδροι και πρωθυπουργοί έχουν επισκεφθεί την Κίνα

Αρκετές ήταν οι επισκέψεις Προέδρων και πρωθυπουργών των δύο χωρών στο Πεκίνο και την Αθήνα. Με εξαίρεση την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή (2006) όλες οι άλλες οι συνομιλίες ήταν μάλλον χαμηλής πτήσης. Η διακηρυσσόμενη επιθυμία των δύο πλευρών για οικονομική συνεργασία έμεινε στα χαρτιά. Υπήρξε ένας μεγάλος κύκλος χαμένων ευκαιριών.
* Ο πρώτος πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση που επισκέπτεται την Κίνα είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το φθινόπωρο του 1979. Ο Ψυχρός Πόλεμος κυριαρχεί στη διεθνή σκηνή, μια ισορροπία του τρόμου σκιάζει τις στρατηγικές συμμαχίες. Η κίνηση Καραμανλή θεωρείται εξαιρετικά παράτολμη για την εποχή.

* Ακολουθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον Απρίλιο του 1986. Η πολυπληθής συνοδεία του προκαλεί πολλά αρνητικά σχόλια. Ενώ είναι στην Κίνα δολοφονείται στο Κολωνάκι ο βιομήχανος Δ. Αγγελόπουλος από την 17Ν. Ο πρωθυπουργός κάνει μια δήλωση με την οποία φωτογραφίζει στέλεχος του ΠΑΚ και καθηγητή (αργότερα εξελέγη βουλευτής του ΠαΣοΚ) ως εμπλεκόμενο στη 17N. Για το πολιτικό και ηθικό λάθος στο οποίο προβαίνει, αποδίδονται ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. Επιστρέφει στην Αθήνα επανασυστήνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο είχε ενοποιηθεί με το υπουργείο Εσωτερικών και αντικαθιστά τον Αθ. Τσούρα με τον στρατηγό Αντ. Δροσογιάννη.

* Το 1988 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρ. Σαρτζετάκης πραγματοποιεί ένα επεισοδιακό ταξίδι στην Κίνα, με παρενέργειες που προκαλούν διαμάχες με δημοσιογράφους.

* Ο Κώστας Σημίτης αναβάλλει δύο φορές το ταξίδι του στην Κίνα. H πρώτη είναι το 1999. Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση του, στις 7 Σεπτεμβρίου, σημειώνεται ο ισχυρός σεισμός στην Αθήνα. Η νέα ημερομηνία προσδιορίζεται για τις 23 Ιουνίου 2001. Και πάλι αναβάλλεται το ταξίδι την τελευταία στιγμή. Αιτία αυτή τη φορά είναι η σύγκρουση του Κ.Σημίτη με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠαΣοΚ και ιδιαίτερα τον Κώστα Λαλιώτη. Οι αναβολές κινδυνεύουν να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα. Τελικά το ταξίδι του Κώστα Σημίτη στο Πεκίνο πραγματοποιείται τον Ιούνιο του 2002. Και αυτό είχε ατυχίες. Ο τότε υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου ανακοινώνει στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές, γεγονός που προκαλεί τη σφοδρή ενόχληση του πρωθυπουργού. Ο Σημίτης επιστρέφει στην Κίνα το 2005 χωρίς προβλήματα αυτή τη φορά.

* Τον Ιανουάριο του 2006 έρχεται η ώρα του Κώστα Καραμανλή του νεότερου να επισκεφτεί το Πεκίνο. Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που βάζει ισχυρές βάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την έλευση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

* Τον Ιούνιο του 2008 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους στην Κίνα.

* Τον Νοέμβριο του 2008 ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο επισκέπτεται την Αθήνα. Είναι ο πρώτος σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

* Τον Ιούνιο του 2010 επισκέπτεται την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Ντεγιάνγκ.

* Ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται σε Πεκίνο και Σαγκάη 15-19 Μαΐου.

Πηγή : real.gr