Ενδοκυβερνητικό μπρα-ντε-φερ για τον αντιρατσιστικό νόμο

Στα…χαρακώματα παραμένουν, τόσο οι υπερασπιστές, όσο και οι πολέμιοι του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Ως έχει δεν περνάει» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από ανώτερες κυβερνητικές πηγές και προμηνύεται έντονη μάχη το επόμενο διάστημα, σε μια χρονική στιγμή που γενικεύονται και οι προκλήσεις της Χρυσής Αυγής. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι το νομοσχέδιο όπως έχει δεν μπορεί να ψηφιστεί από τη Βουλή, παρά την αντίθετη άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, αλλά και του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου αρχίζει σήμερα στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον 20 ημέρες και όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στον πρωθυπουργικό πυρήνα, «το νομοσχέδιο υπό τη σημερινή του μορφή θα αλλάξει άρδην». 

Μάλιστα, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή, αφού δεν υπάρχει υπογραφή των συναρμοδίων υπουργών. «Είναι σε φάση επεξεργασίας και άρα υπάρχει ακόμα δρόμος» λένε χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, ανώτερες κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι η οδηγία που επικαλείται ο κ. Ρουπακιώτης, δεν είναι υποχρεωτική από τα κράτη μέλη αναφέρουν, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και διευκρινίζουν: «δεν είναι δεσμευτική». 

Το κυρίαρχο θέμα είναι ότι υπάρχει μείζονα διαφορά μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Η ΝΔ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, εκτιμά ότι με αυτές τις απαγορευτικές διατάξεις που εισάγει το νομοσχέδιο, η Χρυσή Αυγή αναγορεύεται σε μοναδικό αντισυστημικό παίκτη και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί τελικά να υπάρξει ενίσχυσή της

Αντίθετα το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ ζητάνε την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ θετικός με τις νέες διατάξεις εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας, αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι κκ. Ι. Μανιάτης και Χρ. Πρωτόπαπας, συναντήθηκε με τον κ. Ρουπακιώτη. 

Όπως προκύπτει από τις παρασκηνιακές συζητήσεις, το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που αντιδρά και συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες και τις ενστάσεις του γ.γ. της κυβέρνησης, του κ. Τ. Μπαλτάκου που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και ήταν το πρόσωπο που αντιτάχθηκε πρώτος με το νομοσχέδιο.

Ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ, έθεταν το ερώτημα πως θα πειστούν οι 85 «γαλάζιοι» βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο, όταν πριν από καιρό είχαν καταθέσει τροπολογία και ζητούσαν να κατατάσσονται στις στρατιωτικές σχολές, μόνο Έλληνες το γένος. 

Παράλληλα, έλεγαν ότι η πλειοψηφία των διατάξεων που προωθεί ο κ. Ρουπακιώτης, καλύπτεται πλήρως από το Σύνταγμα και υπολογίζουν υπέρμετρα την άποψη πολλών βουλευτών της ΝΔ, ότι το νομοσχέδιο εκτός από επικίνδυνο, λόγω της ασάφειάς του, είναι και πολιτικά επιζήμιο. 

«Στις δημοκρατίες πολιτικά μορφώματα, ακόμη και ναζιστικά, δεν αντιμετωπίζονται στα δικαστήρια, αλλά στην κοινωνία. Στις δημοκρατίες υπάρχουν αρχές. Και εάν οι αρχές αυτές παραβιάζονται, τότε -και είναι περισσότερο από βέβαιο- επέρχονται τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα» είναι η κεντρική άποψη του βουλευτή Επικρατείας και προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», του κ. Ι. Μιχελάκη. 

Πηγή : tovima.gr