Αντ. Σαμαράς : Η Ελλάδα πύλη της Κίνας

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Η συμμετοχή επιχειρηματιών και των δύο χωρών δείχνει πως υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία σε πεδία όπως ο τουρισμός, τα τραπεζικά, τα τρόφιμα, και άλλα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αύξηση εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων. 
Επισήμανε ότι οι εξαγωγές Ελλάδας προς Κίνα έχουν αυξηθεί και στόχος είναι ο διπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2015. Ανέφερε ότι μεγάλες κινεζικές εταιρείες βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, ενώ η ναυτιλία είναι ο καλύτερος πελάτης της Κίνας. Ωστόσο, υποστήριξε, υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο. 

«Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχο win win», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ, οι υποδομές μας, το υψηλό προσωπικό, σε συνδυασμό με τις κινεζικές δυνατότητες αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα. 

Μιλώντας για την κρίση στην χώρα μας είπε : 

«Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ύφεση, η πολιτική μας αποσκοπεί να ξεπεράσουμε το χρέος και τη μικρή ανταγωνιστικότητα. Μάθαμε πολλά και έχει ήδη γίνει μεγάλη πρόοδος. 

Στοχεύσαμε στα αίτια των προβλημάτων και αλλάζουμε την οικονομία. Μέχρι σήμερα πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η κατάσταση αλλάζει. Η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα έχει εμπεδωθεί. Η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη. Την ίδια ώρα παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, οι Έλληνες γνωρίζουν πως προχωρούμε καλά. Τα σενάρια εξόδου έχουν σταματήσει. Η συμφωνία με την ΕΕ είναι δεδομένη. Πλέον αυτή η αξιοπιστία αντανακλάται στις αγορές. Η Ελλάδα είναι δεμένη στην Ευρωζώνη και αυτό είναι δεδομένο. Τελεία. Το πρωτογενές έλλειμμα έπεσε, το 2013 θα υπάρχει πλεόνασμα, το μέλλον μας είναι δεμένο με της ΕΕ και ανάποδα. Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα αντιμετωπίζονται. 

Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρευστότητα και κάθε επιχείρηση θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα ανέφερε:

«Περάσαμε τον νέο επενδυτικό νόμο. Με τις μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιούμε τον ενεργειακό τομέα, βελτιώνουμε το πλαίσιο για νέες επιχειρήσεις, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, τέρμα η γραφειοκρατία, εξασφαλίσαμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Είναι σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο να προσελκύσουμε μεγάλα κεφάλαια για την επανεκίνηση της οικονομίας. 

Υπάρχουν σε εξέλιξη 28 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων που αφορούν τρένα, λιμάνια αεροδρόμια, ενεργειακά , real estate. Τώρα ανακτούμε τον χαμένο χρόνο. Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Επόμενος στόχος η ΔΕΣΦΑ, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Κλείνοντας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του «για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και να γίνει η Ελλάδα, μια χώρα επενδύσεων».

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτίσει μια καινούργια οικονομία. Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας- Ελλάδας. Η Cosco είναι μια σημαντική επένδυση. Χαιρετίζουμε τις χθεσινές συμφωνίες, ΤΑΙΠΕΔ και Invest in Gr. Θα κλείσουν συμφωνίες σε ναυτιλία, για μάρμαρα, τουρισμό, αγροτικά προϊόντα  νέες τεχνολογίες και φαρμακευτικά. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Στα κινεζικά σημαίνει το ίδιο. Σας ενθαρρύνω να δείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης».

Πηγή : ΑΜΠΕ