Αντ. Σαμαράς : "Η αριστερά μαζί με το ΠΑΣΟΚ βάλθηκε να διώξει του Κινέζους από τον Πειραιά"

Εκλογές και ισχυρή κυβέρνηση με αυτοδυναμία ζήτησε από του βήματος της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ταυτόχρονα άσκησε πολύ σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, δήλωσε δικαιωμένος για τις έως σήμερα παρεμβάσεις του αλλά και υπεραμύνθηκε σθεναρά της τωρινής του επιλογής να στηρίξει την νέα δανειακή σύμβαση. Από την κριτική του δεν εξαίρεσε τα κόμματα της Αριστεράς, τόσο για την στάση που τήρησαν στο παρελθόν στηρίζοντας ατελέσφορες πολιτικές όσο και για την σημερινή επιλογή τους να αρνούνται τα πάντα χωρίς να προτείνουν τίποτα.

Ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά και τις άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου στήριξε την ομιλία του σε τέσσερα σημεία: για το πώς βρεθήκαμε σε αυτό το μεταίχμιο, τι πραγματικά διακυβεύεται σήμερα, που θέλουμε να πάμε από δω και μπρος και πως θα βγούμε από το τωρινό αδιέξοδο για να μπούμε σε ένα δρόμο σταθερότητας, ανάκαμψης, ανάπτυξης και κοινωνικής Συνοχής.

Αναφορικά με το πρώτο τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 2009 ή με εκείνη που επικρατούσε το Μάιο του 2010, όταν υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο. Είπε μάλιστα πως το πρώτο «κατόρθωμα» του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι μετέτρεψε ένα πρόβλημα ελλείμματος σε κρίση δανεισμού και στην επόμενη διετία μετέτρεψε το πρόβλημα δανεισμού σε κρίση χρέους «γιατί το 2010 ακόμα, το χρέος μας ήταν μεγάλο, αλλά βιώσιμο ακόμα».

Όπως είπε, ένα χρόνο αργότερα διαπιστώθηκε απ' όλους, αυτό που είχε καταγγείλει η ΝΔ, ότι με το Μνημόνιο το πρόβλημα δανεισμού μετατράπηκε σε πρόβλημα βιωσιμότητας χρέους, δηλαδή, σε άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή. Πρόσθεσε δε πως αυτά όλα, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν ήταν ούτε αναπόφευκτα, ούτε «νομοτελειακά», ήταν αποτελέσματα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ πριν το Μνημόνιο, αλλά και της ίδιας της πολιτικής του Μνημονίου «που αποδείχθηκε μια λάθος συνταγή, χειρότερη κι από την ασθένεια που επιχειρούσε να θεραπεύσει».

Κατά δεύτερον ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο τι διακυβεύεται σήμερα για να τονίσει πως από το Μάιο του 2010 ως τα τέλη του 2011, αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη δυνάμεις που προωθούν, ανοικτά πια, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποτρέψουμε. Σημείωσε ότι αυτό ακριβώς το πολύ αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα άρχισε να αλλάζει τον τελευταίο καιρό κι αυτή η αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη είναι η μεγάλη θετική εξέλιξη. Εξήγησε πως αυτό κατέστη εφικτό λόγω του ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τη νέα δανειακή σύμβαση, με την οποία κουρεύεται το ελληνικό χρέος ενώ γίνεται παντού αντιληπτό πως η συνταγή της μονομερούς λιτότητας μας βυθίζει σε χειρότερα αδιέξοδα.

«Γι αυτό και ζητάμε να δοθεί πια προτεραιότητα στην ανάκαμψη» τόνισε, συμπλήρωσε πως η ΝΔ συνέβαλε στο να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και υπογράμμισε ότι «η αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη είναι κάτι που το επιδιώξαμε και, τώρα πια, φαίνεται να ξεκινάει».

Ο κ. Σαμαράς επέρριψε ευθύνες για την «πολιτική απομόνωση της Ελλάδας» στην πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να ζητήσει δημοψήφισμα και ανέφερε πως σε πρώτη φάση το πρόβλημα ελλείμματος της Ελλάδας μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού της Ελλάδας, ύστερα μετατράπηκε σε κρίση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και τώρα πια μετατράπηκε σε κρίση της ίδιας της ευρωζώνης, κάτι που η ΝΔ είχε διαβλέψει από τον περασμένο Νοέμβριο, ότι ήταν απόλυτη ανάγκη πλέον να βγει η Ελλάδα από το «κάδρο» της πανευρωπαϊκής κρίσης.

Απαντώντας στο ερώτημά του, που πάμε από δω και μπρος, είπε χρειάζεται πλέον να μειωθεί το χρέος της Ελλάδος αισθητά, ώστε να ξαναγίνει βιώσιμο, να ηττηθούν οι δυνάμεις που επιδιώκουν την εγκατάλειψη της Ελλάδας και τη διάλυση της ευρωζώνης και να αρχίσει η ανάκαμψη, το ταχύτερο δυνατό.

«Κι γι αυτό θα παλέψουμε από δω και στο εξής. Μόνο που τώρα μπορούμε να το επιτύχουμε. Γιατί η Ελλάδα κέρδισε χρόνο, είναι πια θωρακισμένη και αρχίζει να βρίσκει συμμάχους παντού» εκτίμησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας πως πια διαφέρει δραματικά η σημερινή κατάσταση από εκείνη του 2010. Διευκρίνισε - απαντώντας έτσι και στην κριτική για την τότε αρνητική στάση του κόμματός του και την θετική σημερινή του τοποθέτηση - ότι: τώρα το χρέος κουρεύεται αισθητά, μειώνεται δραστικά το επιτόκιο κι αυτό σημαίνει πως οι τόκοι που θα πληρώνουμε τα επόμενα χρόνια, πέφτουν κατά 4 δισεκατομμύρια, περίπου, κάθε χρόνο, ενώ τα περισσότερα δάνεια θα αποπληρωθούν 20 με 30 χρόνια αργότερα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι υπάρχει κάτι που δεν άλλαξε «επιμένουν στην ίδια συνταγή της λιτότητας, χωρίς μέτρα ανάκαμψης, κι ας είχαν δοθεί οι πιο επίσημες διαβεβαιώσεις από τον κ. Βενιζέλο» εκτιμώντας πως το πρόγραμμα απέτυχε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απαιτηθούν νέα μέτρα, τα οποία βαθαίνουν την ύφεση.

Δίνοντας και πάλι έμφαση στην ανάκαμψη ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» κάνοντας λόγο για «ύπουλη προπαγάνδα» εκείνων που επιμένουν στον ισχυρισμό αυτό.

«Πρώτα απ' όλα, διαφέρουμε από το ΠΑΣΟΚ» είπε και καταλόγισε ευθύνες και στην Αριστερά «η οποία νομίζει ότι η ίδια είναι τάχα υπεράνω κριτικής και η οποία ‘καταγγέλλει’ τα πάντα, χωρίς ποτέ να προτείνει τίποτε».

«Όμως, η γενική καταγγελία δεν είναι Πολιτική. Είναι εμμονή. Και στην περίπτωσή μας είναι και πολύ υποκριτική εμμονή. Διότι, αν η Αριστερά ψάχνει ‘κακούς’ για να καταγγείλει, καλό θα είναι να κοιτάξει και λίγο στον καθρέφτη της» είπε, αιτιολογώντας πως στήριξε καταστάσεις νοσηρές και αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης, έδιωξε επιχειρήσεις από την Ελλάδα, «μαζί με το ΠΑΣΟΚ βάλθηκε να διώξει του Κινέζους από τον Πειραιά» είπε, ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα, πρωτοστάτησε και στην υπεράσπιση του ασύλου παρανομίας στους Πανεπιστημιακούς χώρους, και στις καταλήψεις σχολείων κλπ.

«Γι' αυτό καλά θα κάνει να μην μας κουνάει το δάχτυλο» τόνισε ο κ. Σαμαράς λέγοντας «γιατί εμείς βλέπουμε τα λάθη μας και τα διορθώνουμε. Εκείνοι ποτέ δεν είδαν τα δικά τους τραγικά σφάλματα. Κι ακόμα τα υπερασπίζονται με φανατισμό».

Απαντώντας στην κριτική όσων μιλούν για αλλαγή στη στάση του κόμματός του ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως «πολιτική είναι να βλέπεις κάθε φορά πιο μακριά, αλλά και να βοηθάς τη χώρα σου να βγει από τα δύσκολα. Αν δεν βλέπεις πιο μακριά από τους άλλους, δεν κάνεις πολιτική, αλλά κι αν δεν βοηθάς τη χώρα σου να βγει από τα δύσκολα, πάλι δεν κάνεις πολιτική».

«Το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε ότι δεν βλέπει μακριά. Διατηρεί τα ανακλαστικά του στη μανούβρα για το σήμερα, αλλά εμφανίζει πάντα το εκάστοτε κομματικό του όφελος ως δημόσιο συμφέρον. Κι έτσι χαντάκωσε τον τόπο μακροχρόνια. Τώρα πια χαντάκωσε και τον εαυτό του. Η Αριστερά δεν βλέπει μακριά και δεν βοηθά τη χώρα. Είναι παγιδευμένη στις εμμονές της και περιορίζεται να καταγγέλλει ανέξοδα όλους τους άλλους. Αλλά εμείς, στην κεντροδεξιά παράταξη, δίνουμε κάθε φορά εξετάσεις πόσο μακριά βλέπουμε, αλλά και πόσο βοηθάμε τη χώρα μας κάθε στιγμή» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να καταδείξει τις διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις.

Καταλήγοντας είπε πως σήμερα, όσοι μας πολεμάνε, δεν μπορούν να αρνηθούν ότι είχαμε δίκιο το 2010 ούτε μπορούν πια να ανακόψουν την υπεροχή μας στις δημοσκοπήσεις - αν και έκαναν ό,τι μπορούσαν να μας «φρενάρουν» - δεν μπορούν πια να αμφισβητήσουν την αναγκαιότητα άμεσων εκλογών. «Τώρα όλοι ξέρουν ότι τελειώνει το PSI και πάμε σε εκλογές. Τώρα το μόνο που τους μένει είναι να αμφισβητούν τη δυνατότητα της Νέας Δημοκρατίας να κερδίσει την αυτοδυναμία. Την οποία, η παράταξή μας δεν τη ζητά από ματαιοδοξία. Αλλά για να μπορέσει να κυβερνήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα, όπως, άλλωστε απαιτούν οι έκτακτες συνθήκες. Η «μη αυτοδυναμία» είναι το τελευταίο «χαρτί», που προσπαθούν να παίξουν, το τελευταίο «ανάχωμα» που προσπαθούν να δημιουργήσουν. Ας μη ματαιοπονούν. Θα πέσει κι αυτό, πολύ σύντομα. Και θα σαρωθεί στις εκλογές» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Αναλυτικά η ομιλία του Αντ. Σαμαρά:

Πηγή : Ελεύθερος Τύπος