Omerta Βενιζέλου – Τσουκάτου για την Siemens

Από την εφημερίδα "Δημοκρατία"

Με απίστευτο θράσος ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί -ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ!- να προσφέρει κάλυψη στον Θεόδωρο Τσουκάτο και να επιβάλει «ομερτά» για το θέμα της Siemens! H αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την πρόσφατη συμφωνία του ελληνικού κράτους με τη γερμανική εταιρεία προκάλεσε ταραχή στην Ιπποκράτους και μάλιστα αντί να δώσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών τις όποιες εξηγήσεις, το ρόλο αυτό ανέλαβε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ με εντολή του νέου προέδρου του.

Η κομματική ανακοίνωση είναι γεμάτη προφάσεις εν αμαρτίαις, αλλά όπως φαίνεται οι υποχρεώσεις του κ. Βενιζέλου προς τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο «στρατηγό» – ο οποίος έχει ομολογήσει ότι μετέφερε επί Σημίτη μαύρο χρήμα ύψους 1.000.000 ευρώ από την Siemens στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ- είναι πολύ μεγάλες.

Στην απάντησή του βέβαια δεν λέει κουβέντα για την ταμπακιέρα και κυρίως για τις δυο σημαντικές νομικές παραλείψεις του τ. Υπουργού Οικονομικών και σημερινού αρχηγού του ΠΑΣΟΛ πίσω από τις οποίες κρύβεται ο πολιτικός καιροσκοπισμός.

Η “κυριακάτικη δημοκρατία” αποκάλυψε ότι σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους ο κ. Βενιζέλος:

1. Παρέλειψε, ως μη όφειλε, να δώσει εντολή στο ελληνικό Δημόσιο να καταθέσει αγωγή κατά του Θόδωρου Τσουκάτου για να διεκδικήσει το ένα εκατομμύριο μάρκα που κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Η παράλειψη αυτή δεν είναι ως φαίνεται άσχετη από την έντονη φημολογία που υπάρχει, ότι ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη έχει αναλάβει αφανώς ρόλο-κλειδί δίπλα στον νέο αρχηγό, όπως είχε κάνει και στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2007.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ. Τσουκάτος ήταν αυτός που κατηύθυνε από το παρασκήνιο τους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, ώστε να στείλουν τα κανάλια σε εκλογικά κέντρα που είχαν κόσμο, ώστε να δοθεί η εντύπωση της επανεκκίνησης. Η δραστηριοποίησή του δίπλα στον κ. Βενιζέλο δεν είναι άσχετη και με την παλινόρθωση των σημιτικών στελεχών, που είχαν επιδείξει έντονη δραστηριότητα σε ορισμένες εκλογικές αναμετρήσεις και έχουν εμπειρία από αυτές.

2. Η δεύτερη παράλειψη Βενιζέλου, ο οποίος δέχθηκε τον συμβιβασμό με τη Siemens για περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ -υπακούοντας πλήρως στις εντολές της Μέρκελ- ήταν η απόφασή του να μη ζητήσει από τις γερμανικές αρχές αντίγραφο της κατάθεσης Χριστοφοράκου στις εκεί δικαστικές αρχές. Οι πληροφορίες λένε ότι ο τέως ισχυρός άνδρας της Siemens έχει κατονομάσει τους πολιτικούς που λάδωνε για να παίρνει δουλειές η εταιρία του, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ.

3. Η δημοσιοποίηση της κατάθεσης Χριστοφοράκου θα τελείωνε πολιτικά και δικαστικά τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και όπως εκτιμάται δεν ζητήθηκε.

Στην απάντησή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι το θέμα είναι …κομματικό και όχι κυβερνητικό, προβάλει μεταξύ άλλων και νομικούς ισχυρισμούς που ελέγχονται για την ορθότητά τους. Και υποστηρίζει ότι «το σχέδιο σύμβασης συμβιβασμού με τη Siemens έχει ρητά συμφωνηθεί από τον Πρόεδρο της ΝΔ και έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η σύμβαση αυτή ασχολείται μόνο με θέματα αστικού και διοικητικού δικαίου και όχι με θέματα ποινικού δικαίου, τα οποία αντιμετωπίζονται όπως προβλέπει η ελληνική ποινική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης και της παράστασης του ελληνικού δημοσίου, ως πολιτικού ενάγοντος κατά κατηγορουμένου για τυχόν ηθική βλάβη
”.