Ενταξιακό διάλογο εγκαινίασαν ΕΕ - Σκόπια

Την έναρξη ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Σκοπίων εγκαινίασαν χθες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Επίτροπος Στέφαν Φούλε, και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Όπως τονίστηκε, ο διάλογος αυτός δεν υποκαθιστά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Σκοπίων, η έναρξη των οποίων, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από την πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο ενταξιακός αυτός διάλογος περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, την εκλογική νομοθεσία και τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς στην ΠΓΔΜ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος στις δηλώσεις του χρησιμοποίησε αρκετές φορές τον όρο «μακεδονικός» (macedonian), σημείωσε ότι στο επίκεντρο του ενταξιακού διαλόγου θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των Σκοπίων και θα οδηγήσουν τη χώρα πιο κοντά στην ΕΕ.

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ.Γκρούεφσκι, εξετάσθηκε και η εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ.Φούλε απάντησε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν τις μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ.

Τα Σκόπια έλαβαν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας τον Δεκέμβριο του 2005, ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις τρεις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις της για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ (2009, 2010, 2011) απηύθυνε σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ, ωστόσο το Συμβούλιο Κορυφής δεν έχει κάνει αποδεκτή τη σύσταση αυτή.

Πηγή : Έθνος