Ξεπέρασε το 95% η συμμετοχή στο PSI

Ρεπορτάζ : Βασίλης Zήρας - Σωτήρης Nίκας
Από : Καθημερινή

Στη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που έγινε ποτέ για χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει η Ελλάδα. Χθες αργά το βράδυ (10 ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εκδήλωσης εθελοντικής συμμετοχής στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) από τους ιδιώτες και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στην περιοχή του 95,1% - 97%, καθώς για τα ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο θα εφαρμοστούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαγράψει από το χρέος της ποσό 104,6 - 107 δισ. ευρώ, εφ' όσον σήμερα εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωζώνης για τη χρήση των CACs. Πρόκειται για μία εξέλιξη που δημιουργεί ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο και μπορεί να δώσει νέα πνοή στην ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ίδια η Ελλάδα θα ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Επίσης, η διαφαινόμενη επιτυχία του PSI ανοίγει τον δρόμο και για την έγκριση του νέου δανειακού πακέτου ύψους 130 δισ. ευρώ. Τόσο από την Ευρωζώνη, όσο κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να συμμετάσχει με επιπλέον 8 έως 11 δισ. ευρώ. Σήμερα στις 8 το πρωί, το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει ανακοίνωση με τα αποτελέσματα των προσφορών στο πλαίσιο του PSI, ενώ στη 1 το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.

Λίγο αργότερα, πιθανότατα στις 3 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης το Eurogroup με στόχο να εξετάσει τα αποτελέσματα των προσφορών και να δώσει το «πράσινο φως» στην ενεργοποίηση των CACs για τα ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με τα νέα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαρτίου.

Από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 206 δισ. ευρώ που είχαν επιλεγεί για «κούρεμα», τα 177 δισ. ευρώ υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, τα 18 σε ξένο δίκαιο και άλλα 11 δισ. ευρώ είναι ομόλογα ή δάνεια ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

1. Από τα 177 δισ. ευρώ, συμμετείχαν στη διαδικασία οι κάτοχοι των 160 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν εθελοντικά στο «κούρεμα» εκείνοι που έχουν στα χέρια τους 145 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι κάτοχοι άλλων 5 δισ. ευρώ δήλωσαν ότι εφ' όσον εφαρμοστούν τα CACs, δέχονται να υποστούν το «κούρεμα». Αρνητική ήταν η απάντηση από τους κατόχους ομολόγων 9 δισ. ευρώ. Ετσι, το Δημόσιο συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 ή 66% για να έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τα CACs και να «κουρέψει» εν τέλει το σύνολο των 177 δισ. ευρώ.

2. Από τα 18 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που υπάγονται σε ξένο δίκαιο, εθελοντική συμμετοχή στο «κούρεμα» εκδήλωσαν οι κάτοχοι των 12-14 δισ. ευρώ.

3. Από τα ομόλογα των ΔΕΚΟ, εθελοντικά θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα» τα 7-8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, και πριν από την ενεργοποίηση των CACs στα ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, η συμμετοχή στο PSI διαμορφώθηκε στο υψηλό ποσοστό 80,5% - 83%. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη ότι η Ευρωζώνη θα εγκρίνει σήμερα την ενεργοποίηση των CACs, το ποσοστό συμμετοχής ανεβαίνει αυτομάτως στα επίπεδα του 95,1% - 97%.

Η συμμετοχή στο PSI κατά 95% τουλάχιστον ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρηθεί βιώσιμο το χρέος, ώστε να χορηγηθεί το νέο πακέτο βοήθειας.

Υ.Γ. από Πύθων : Σωθήκαμε Έλληνες!!! Αν γλιτώναμε και την ελεγχόμενη στάση πληρωμών στην συνέχεια θα πανηγυρίζαμε και εμείς μαζί με τους "σωτήρες" μας...