Κοινό άρθρο Ομπάμα-Κάμερον για τη συμμαχία ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

«Ο κόσμος βασίζεται στη συμμαχία μας» γράφουν οι δύο ηγέτες σε κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα Washington Post. Αφορμή έδωσε η αυριανή τριήμερη επίσκεψη του βρετανού Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο.

Ντέιβιντ Κάμερον και Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκαν σε άρθρο τους στην «μοναδική και ουσιώδη» σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βρετανία, εν όψει της επίσκεψης του βρετανού Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Σε κοινό τους άρθρο στην Washington Post, οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι «ο κόσμος βασίζεται στην συμμαχία μας».

Ο Μπ.Ομπάμα και ο Ντ.Κάμερον αναφέρουν ότι η συμμαχία Βρετανίας και ΗΠΑ είναι «συνεργασία της καρδιάς, που δεσμεύεται από την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες που μοιραζόμαστε».

Στο κείμενο αναφέρεται ότι αυτό που κάνει σημαντική τη συνεργασία, είναι ότι οι δύο χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε πολλές προσπάθειες.

«Για να το πούμε απλά: βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο και ο κόσμος βασίζεται στη συμμαχία μας» γράφουν οι δύο ηγέτες.

«Με εμπιστοσύνη στον σκοπό μας και πίστη ο ένας στον άλλο, πιστεύουμε ακόμα ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι εφικτό» είπαν.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Στην κορυφή της ατζέντας της αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών θα βρεθεί το Αφγανιστάν και τα επόμενα βήματα.

Οι Ομπάμα και Κάμερον ανέφεραν ότι θα συζητήσουν σχέδια για να αναλάβουν Ουάσινγκτον και Λονδίνο συμβουλευτικό ρόλο, προκειμένου να αναλάβουν οι Αφγανοί την ευθύνη για την ασφάλεια το 2014.

Στο άρθρο τους, οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι είναι «περήφανοι για την πρόοδο» που έχουν κάνει οι δυνάμεις των δύο χωρών στην αποδυνάμωση της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν και στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.

«Ωστόσο, όπως μας θυμίζουν οι τελευταίες ημέρες, αυτό παραμένει μια δύσκολη αποστολή» γράφουν, αναφερόμενοι στη δυσαρέσκεια των Αφγανών για το κάψιμο του Κορανίου από στρατιώτη του ΝΑΤΟ και για τη δολοφονία 16 αμάχων (ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά).

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα της Συρίας.

Στο άρθρο τους καταδίκασαν εκ νέου την «τρομακτική βία του συριακού καθεστώτος κατά αθώων πολιτών» και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ και τους συνεργάτες του.

Επίσης, θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Και οι δύο έχουν αναφέρει ότι υπάρχει χρόνος για διπλωματική λύση, ωστόσο, αναμένεται να εξετάσουν την πιθανότητα το Ισραήλ να επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί και η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα γίνει δεκτός στο Air Force One, το προεδρικό αεροπλάνο, από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Μαζί θα ταξιδέψουν στο Οχάιο (κρίσιμη Πολιτεία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου), προκειμένου να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ.

Πηγή