Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει σελίδα» είπε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την εκλογή του ως νέος πρόεδρος του κόμματος.

Πώς να μην αλλάζει, αφού (επικοινωνιακά τουλάχιστον) πέρασε από έναν αρχηγό που δεν επιθυμούσε να γίνει πολιτικός, ήταν λάτρης των σπορ και θέλει να ανοίξει σχολή, σε έναν «σκληρό» πολιτικό που είχε αποφασίσει από νωρίς ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική, τρώει για πρωινό ένα σάντουιτς με γαλλική μπαγκέτα και σοκολάτα και διαβάζει Παπαδιαμάντη.

Το ΠΑΣΟΚ αφήνοντας πίσω του έναν Γιώργο Παπανδρέου που διατήρησε ένα προφίλ εναλλακτικό και «ανοιχτό» στα μέσα ενημέρωσης, περνά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, για τον οποίο πολλά γνωρίζουν μόνον οι στενοί συνεργάτες και φίλοι του.

Λάτρης της κλασσικής μουσικής και της λογοτεχνίας μπορεί να μείνει άγρυπνος μέχρι το πρωί για να ολοκληρώσει το βιβλίο που διαβάζει. Δεν οδηγεί, δεν πίνει και δεν καπνίζει, ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ το i-pad του τουιτάροντας πολύ συχνά. Αρκετοί πολίτες, ακόμη και ψηφοφόροι του κόμματος, ανακάλυψαν την οικογένεια του κ. Βενιζέλου όταν οι κάμερες μετέδωσαν την εμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά της συζύγου του, Λίλας και της κόρης του Ελβίνας στο εκλογικό κέντρο της Νέας Φιλαδέλφεια την περασμένη Κυριακή.

Η σύζυγος του Λίλα (Βασιλική) Μπακατσέλου και η μοναχοκόρη τους Ελβίνα Βενιζέλου μένουν μακριά από τη δημοσιότητα. Η Λίλα Μπακατσέλου, κόρη του γνωστού εμπόρου της Θεσσαλονίκης Απόστολου Μπακατσέλου εργάζεται ως δικηγόρος στην συμπρωτεύουσα και είναι παντρεμένη από το 1980 με τον νέο πρόεδρο.

Η γνωριμία τους έγινε στα τέλη του 1975, στο σπίτι του διευθυντή της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Χρήστου Μεμή. Ο Βενιζέλος σπούδαζε τότε Νομική στη Θεσσαλονίκη και η σύζυγος του ήταν συμφοιτήτρια του. Η σχέση τους είχε καλούς οιωνούς από την αρχή καθώς η απόσταση δεν τους χώρισε.

Το 1978, ο Βενιζέλος αποφοιτεί από τη Νομική και φεύγει για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Το ίδιο κάνει, ένα χρόνο μετά, και η τότε νεαρή συμφοιτήτριά του. Μοιράζονταν τις ίδιες πολιτικές ιδέες και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα προϊδεάζοντας την για την μετέπειτα πολιτική του καριέρα στο κόμμα.

Στα μάτια και των δύο ο Ανδρέας Παπανδρέου αρχίζει να φαντάζει σαν η σωτηρία της χώρας και το ΠΑΣΟΚ η πύλη νέων ιδεών που θα ανέτρεπαν τα μέχρι τότε πολιτικά δεδομένα.

Το 1980 ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιστρέφει στην Ελλάδα έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του και γίνεται καθηγητής πανεπιστημίου μόλις στα 23 του χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το 1984 εκλέγεται υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, ενώ παράλληλα δικηγορεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο.

Στις 26 Ιουνίου του 1981 παντρεύεται την δικηγόρο πια Λίλα Μπακατέλου με κουμπάρο συνταγματολόγο τον Δημήτρη Τσάτσο. Το 1990 είναι για εκείνον έτος σταθμός, καθώς γεννιέται η κόρη του, Ελβίνα, και εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Από το ʼ93 έως σήμερα εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, ενώ περνά από το υπουργείο Τύπου, το Δικαιοσύνης, το Άμυνας, το Πολιτισμού, το Ανάπτυξης και σήμερα του υπουργείο Οικονομικών εν καιρώ... PSI.

Γίνεται γρήγορα ένας από τους εκλεκτούς του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του το 1989 με την στάση του στο σκάνδαλο Κοσκωτά και αποκτά μεγάλο πολιτικό «ρεύμα» εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Σοβαρός, φιλόδοξος και «στριφνός» χαρακτήρας όπως λένε συνάδελφοι του, είναι πάντα διακριτικός και διατηρεί χαμηλό προφίλ εκτός κοινοβουλίου χωρίς να υποκύπτει σε συναισθηματισμούς.

Μοναδική εξαίρεση το 2011, όταν η κόρη του αποφοίτησε από τη Νομική του ΑΠΘ, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος περήφανος τόσο για την επιτυχία της κόρης του συγκινήθηκε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας.

Σήμερα η 22χρονη κόρη του εργάζεται ως δικηγόρος στο γραφείο του Προέδρου του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων, στο Λουξεμβούργο, Βασίλη Σκουρή, στενού φίλου του πατέρα της και ο ίδιος την ενημερώνει συχνά για τον προεκλογικό αγώνα που αρχίζει προσβλέποντας στην πρωθυπουργία την πιο δύσκολη για τη χώρα περίοδο μετά τη Μεταπολίτευση.

Α.Γ.