Αντ. Σαμαράς: "Οι μεγάλες αλλαγές στηρίχθηκαν πάντα σε ισχυρές κοινοβουλευτικές αυτοδυναμίες"

Ισχυρή και σαφή εντολή και αυτοδυναμία στις εκλογές, «που θα γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα», ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματός κόβοντας κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για συγκυβέρνηση, ενώ εξαπέλυσε μία άνευ προηγούμενου επίθεση εναντίον της Αριστεράς.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι «σήμερα ξεκινά μία νέα πορεία, όλοι ξέρουν ότι οι εκλογές θα γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα. Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τη δεδηλωμένη και τώρα είμαστε σε θέση να επιβάλουμε εκλογές» ενώ χαρακτήρισε θετική την έκβαση του PSI που δίνει χρόνο στη χώρα.

Αποκάλεσε «ανοησίες τα περί συγκυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι τα προβάλλουν κάποιοι που θέλουν να χτυπήσουν τη ΝΔ. «Δεν επιδιώκουμε κανενός είδους συγκυβέρνησης. Θέλω να κυβερνήσουμε τη χώρα με τα χέρια λυμένα» είπε χαρακτηριστικά «η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη για να σωθεί η χώρα, θέλω ισχυρή εντολή για να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις και να μπορώ να έχω την απαραίτητη διαπραγματευτική ισχύ στο εξωτερικό». Πρόσθεσε, δε: «Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη μόνο από καλή διαχείριση αλλά από μεγάλες αλλαγές. Οι όποιες μεγάλες αλλαγές στηρίχθηκαν πάντα σε ισχυρές κυβερνήσεις διαχρονικά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του σημείωσε: «Ετοιμάζουμε μία νέα μεταπολίτευση και αυτό απαιτεί αυτοδυναμία». Απάντησε, όμως, και στα ερωτήματα περί της ανάγκης γενικότερης συναίνεσης λέγοντας: «Θέλουμε και θα επιδιώξουμε εθνική συνεννόηση με όλους, άλλο όμως η εθνική συνεννόηση και άλλο η συγκυβέρνηση. Με μικροκομματικά παζάρια που θυσιάζουν το εθνικό συμφέρον δεν θα αλλάξει η Ελλάδα». Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι θα συγκροτήσει ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα και ότι η συνεργασία περισσότερων κομμάτων εμποδίζει ένα μικρό επιτελικό σχήμα. Επανέλαβε δε την κρίτική του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι τα στελέχη του είναι συνυπεύθυνα και άρα είναι δύσκολο να υπάρξει την επομένη των εκλογών συνεργασία.

Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε την απόφασή του να μπει στην συγκυβέρνηση και να ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο λέγοντας ότι «τον περασμένο Οκτώβριο είδαμε τον κίνδυνο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ με την τραγική πρωτοβουλία για δημοψήφισμα και πήραμε την απόφαση να δημιουργηθεί μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου με στόχο να επιτύχει το κούρεμα του χρέους κι ύστερα η χώρα να πάει σε εκλογές. Τώρα το PSI έχει επιτύχει, μένουν αρκετά πράγματα να γίνουν, αλλά τον κάβο τον έχουμε περάσει».

Έντονη φραστική επίθεση, όμως, εξαπέλυσε και στην Αριστερά. «Δεν ασκεί πολιτική, είναι οι προφήτες της συμφοράς. Κάποιοι από αυτούς τις μισές μέρες της εβδομάδας θέλουν το ευρώ και τις άλλες μισές δεν το θέλουν. Βρίσκονται σε σύγχυση και απελπισία. Δεν κυβέρνησαν ποτέ τη χώρα, αλλά στήριξαν όλα τα δεινά της. Επέβαλαν τις συντεχνίες, έδιωξαν τις επιχειρήσεις, έδιωξαν τις επενδύσεις, επέβαλαν ακαμψία στις αγορές, έκαναν τα πάντα για να μην έρθουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, επέβαλαν προνόμια για τους λίγους, ανέχθηκαν τους κουκουλοφόρους. Θα μάθουν ότι δεν μπορούν να μας κουνούν το δάχτυλο. Τους το λέμε ευθέως ότι δεν βρίσκονται υπεράνω κριτικής», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι αδιόρθωτοι, γιατί τώρα που η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει, αυτοί καλλιεργούν τη σύγχυση και την απελπισία».

Συνεχίζοντας παρουσίασε τις τρεις προτεραιότητες της ΝΔ. Όπως είπε:

Πρώτον, να αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Κόπηκαν πολύ οι συντάξεις, τώρα θα τις αποκαταστήσουμε έως 700 ευρώ, έχουμε προτείνει μέτρα για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα αποκαταστήσουμε την βιωσιμότητά τους, το ίδιο θα κάνουμε και με τα πολυτεκνικά επιδόματα.

Δεύτερον, για την ανάπτυξη, «εμείς δεν τάζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν, άμεση προτεραιότητά μας είναι η ανάκαμψη, όταν αρχίσει η ανάπτυξη θα μειωθεί το έλλειμμα και θα ενισχυθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία». Τόνισε δε την ανάγκη για τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Τρίτη προτεραιότητα είναι αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. «Πρέπει να ανακτήσουμε το κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων και να χτυπήσουμε το παραεμπόριο».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε με έμφαση: «Θα βγάλουμε τις κουκούλες».

Υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι η μόνη δύναμη σιγουριάς, που μπορεί να εγγυηθεί την πορεία της χώρας. Επανήλθε στο θέμα της συγκυβέρνησης λέγοντας ότι όποιοι την εισηγούνται θέλουν να σώσουν το ΠΑΣΟΚ.

«Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από την πρώτη στιγμή. Πρέπει να γίνει αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής από την πρώτη μέρα. Η Αριστερά δεν θέλει κοινωνική συνοχή. Η ανάκαμψη πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο, η χώρα πρέπει να μπει στον δρόμο της νέας Μεταπολίτευσης. Αυτά τα πράγματα η χώρα τα χρειάζεται επειγόντως και μόνο η δική μας παράταξη μπορεί να τα προσφέρει. Οι Έλληνες ξέρουν τι θα διαλέξουν, θέλουν αλήθεια, ελπίδα και εκείνον που θα τους τα δώσει. Είτε όλοι μαζί θα σωθούμε, είτε όλοι μαζί θα χαθούμε» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά