Νέα μέτρα λιτότητας ανακοινώνει η Ισπανική κυβέρνηση

Η ισπανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα λιτότητας και προειδοποιεί ότι ο προϋπολογισμός θα είναι ένας από τους πιο αυστηρούς των τελευταίων ετών.  

Η ανακοίνωση των μέτρων έρχεται μία ημέρα μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Ραχόι. 

Η Ευρώπη πιέζει την Μαδρίτη να μειώσει το έλλειμμά της, την ώρα που οι διεθνείς οικονομικές αγορές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το χρέος της Ισπανίας γίνεται μη διαχειρίσιμο. Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες εκτιμά ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό θα φτάσουν τα 35 δισ. ευρώ και ότι αναμένεται να πληγούν οι τομείς της υγείας και της παιδείας. Ο Κρίστομπαλ Μοντόρο, υπουργός αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι θα είναι ο πιο αυστηρός προϋπολογισμός από τότε που η Ισπανία έγινε δημοκρατία. 

«Χρειάζεται μια προσπάθεια όσον αφορά τον προϋπολογισμό που πιθανότατα δεν έχουμε κάνει ποτέ μέχρι σήμερα» είπε. Διαδηλώσεις και συγκρούσεις Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν την Πέμπτη στις κινητοποιήσεις και στη γενική 24ωρη απεργία σε όλη την Ισπανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι

 Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βαρκελώνη, όπου διαδηλωτές έκαψαν κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες σε κτίρια. Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες. Συνολικά, η αστυνομία προέβη σε 176 συλλήψεις, ενώ 104 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και 58 αστυνομικοί, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, πάντως, χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα «ήρεμη» και τις συνέπειες της κινητοποίησης περιορισμένες. 

Πορείες έγιναν σε περισσότερες από 100 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η απεργία προκηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου το οποίο διέπει τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να γίνει ευκολότερο και φθηνότερο για τους εργοδότες να απολύουν εργαζόμενους. Τα συνδικάτα CCOO και UGT προειδοποίησαν ότι η κυβέρνηση Ραχόι -η οποία δεν έχει κλείσει ακόμη 100 ημέρες διακυβέρνησης- θα αντιμετωπίσει σειρά κινητοποιήσεων εάν δεν τροποποιήσει την μεταρρύθμιση αυτή. Ωστόσο, η υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης του Ραχόι, η Φάτιμα Μπάνιεθ, είπε ότι η μεταρρύθμιση, την οποία υποστηρίζουν οι εταίροι της Ισπανίας στην ΕΕ, δεν μπορεί να σταματήσει. Στόχος της είναι, πρόσθεσε, να μειωθεί η ανεργία, η οποία βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό 23%. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, το 77% των εργαζόμενων απέργησαν. 

Αντίθετα, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η συμμετοχή ήταν «μέτρια» με λιγότερο από το 17% των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης να λαμβάνουν μέρος στην κινητοποίηση. Τα περισσότερα εργοστάσια παρέλυσαν. Μεγάλη συμμετοχή κατεγράφη στους τομείς των βιομηχανιών μετάλλου, χημικών, υφασμάτων, στις αυτοκινητοβιομηχανίες και στις βιομηχανίες τροφίμων, στις κατασκευές, στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στα ταχυδρομεία και στα λιμάνια. Τα τρένα, τα μετρό και τα λεωφορεία πραγματοποίησαν περίπου το 30% των δρομολογίων τους, ενώ περισσότερες από 400 πτήσεις ακυρώθηκαν. «Η κυβέρνηση δεν ακούει τα δικαιώματά μας, θέλει να πεινάσουμε όλοι», είπε ένας από τους συμμετέχοντες στην διαδήλωση στην Μαδρίτη. 

Υ.Γ. από Πύθων : Ας είναι καλά το πειραματόζωο οι Έλληνες...

 Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό