Τον TAP επέλεξε η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ για το αζέρικο αέριο

Η αζέρικη Σαχ Ντενίζ ανακοίνωσε επίσημα το πρωί της Παρασκευής την επιλογή του ΤΑΡ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της BP για Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Τουρκία, Γκόρντον Μπάιρελ, η κοινοπραξία επέλεξε τον αγωγό που περνά από την Ελλάδα. 
«Βρεθήκαμε ενώπιον δύο ισχυρών, ανταγωνιστικών μεταξύ τους σχεδίων. Τελικά επιλέξαμε τον ισχυρότερο» επισήμανε. 

Η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ απαρτίζεται από τις εταιρίες BP, Statoil (Νορβηγία), Total (Γαλλία), Socar (Αζερμπαϊτζάν). 

Ο TAP επικράτησε έναντι του Nabucco West. Στον TAP συμμετέχουν η νορβηγική Statoil, η ελβετική AXPO και η γερμανική E.ON Ruhrgas. 

Ο αγωγός θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία διάμέσου της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη με αρχική χωρητικότητα τα 10 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. 

«Τα τελευταία δύο χρόνια, εξετάζαμε διάφορες επιλογές και κάναμε την σωστή επιλογή» είπε ο Μπάιρελ ανακοινώνοντας την απόφαση, σύμφωνα με το αζερικό πρακτορείο ειδήσεων Trend. «Με μεγάλη αυτοπεποίθηση ξεκινάμε την εφαρμογή του Νότιου Διαδρόμου», μέρος του οποίου είναι ο ΤΑΡ, είπε. 

Ο γενικός διευθυντής του TAP, Κετίλ Τούνγκλαντ, δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» με την επιλογή, χαρακτηρίζοντάς την «το πρώτο και σημαντικό βήμα για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου». Ο Διάδρομος, υποστήριξε, «πρόκειται να παίξει μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στην διασφάλιση της διαφοροποίησης των προμηθειών αερίου στις αγορές της δυτικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης». 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κοινοπραξία του Nabucco West αναφέρεται ότι θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη προοπτικών που θα βασίζονται σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου. 

«Η ανάγκη εναλλακτικών επιλογών παραμένει πρόκληση για την ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα για τις χώρες της κεντρικής και της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η διαδρομή του Nabucco είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή που δίνει απάντηση σε αυτήν την ανάγκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοινοπραξίας. 

Η κοινοπραξία Nabucco απαρτίζεται από τις εταιρείες ΟMV (Αυστρία), MOL (Ουγγαρία), Transgaz (Ρουμανία), Burlgargas (Βουλγαρία), Botas (Τουρκία), GDF Suez (Γαλλία). 

Ικανοποίηση στην Αθήνα 

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ.Παπαγεωργίου μιλώντας στη Βουλή, μετά την επίσημη ανακοίνωση για τον ΤΑΡ. «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη διότι θα ανακοινωθεί, αν δεν έχει ήδη ανακοινωθεί, στο Μπακού η επιλογή του αγωγού ΤΑP. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως όταν λειτουργούμε συστηματικά και οργανωμένα μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα για τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός.

Πηγή : in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπεγράφη η συμφωνία φιλοξενούσας χώρας για τον TAP

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τελική απόφαση σχετικά με την επιλογή του ΤΑP, μετά την απόρριψη του ανταγωνιστικού Ναμπούκο, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, κατά την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας με την Κοινοπραξία του αγωγού, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και υποθαλάσσιου αγωγού στην Αδριατική.

«Είμαστε πλέον ιδιαίτερα αισιόδοξοι πως ο TAP θα κόψει πρώτος το νήμα έναντι του Nabucco West για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και ευελπιστούμε πως η ανακοίνωση της Κοινοπραξίας θα δικαιώσει τις προσπάθειες που καταβάλαμε προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, εν όψει της οριστικής απόφασης την Παρασκευή της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν που θα τροφοδοτήσει τον αγωγό. 

Όπως είπε, «βρισκόμαστε πλέον ελάχιστα μακριά από το νήμα του τερματισμού, μία ανάσα πριν δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός σχεδίου που για τη δική μας χώρα αποτελεί ένα ορόσημο με ιδιαίτερη γεωπολιτική, ενεργειακή και οικονομική σημασία, ενώ για την Ευρώπη αποτελεί ένα όραμα που λαμβάνει μετά από πολλά χρόνια "σάρκα και οστά"». 

Ειδικότερα ανέφερε πως προδοκώνται ακόμη περισσότερα οφέλη: «Στη διαμόρφωση του θετικού επενδυτικού κλίματος που δημιουργεί μία επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως ο TAP, στη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την περιοχή της Βορείου Ελλάδας, στην αναβάθμιση των υποδομών μας, μέσα και από τις πιθανές συνέργειες και διακλαδώσεις που μπορεί ο TAP να αναπτύξει με Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα των τιμών ενέργειας, με κύρια ωφελημένο τον Έλληνα καταναλωτή». 

Στις δικές του δηλώσεις, μετά την επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας που συνδέονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

Από την πλευρά της Κοινοπραξίας του ΤΑΡ, ο διευθύνων σύμβουλος Kjetil Tungland ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη συνεργασία. 

Όπως είπε, η συμφωνία αποτελεί τη σταθερή βάση για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού, ενώ σημείωσε ότι προσβλέπει σε πολυετή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. 

Στο περιθώριο της υπογραφής ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας ΤΑΡ για την Ελλάδα, Ρ. Σκούφιας, υπογράμμισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει το θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα και θέτει διεθνή στάνταρντ για την επίτευξη ανάλογων συμφωνιών σε διεθνές επίπεδο. 

Σε ανακοίνωσή της η Κοινοπραξία, επισημαίνει πως η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ υποστηρίζει την επιδίωξη για ανάδειξη της Ελλάδας σε «ενεργειακό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας» ενώ σημειώνει ότι συνεργάζεται ήδη με ελληνικές επιχειρήσεις και επιστήμονες και σκοπεύει να επεκτείνει τις συνεργασίες αυτές. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά την κατασκευαστική περίοδο του αγωγού θα δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στους τομείς κατασκευών, υπηρεσιών, μεταφορών, επικοινωνιών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κ.α.
Διαβάστε περισσότερα...

ΝΔ: Ντροπή η υπεράσπιση τρομοκρατών από την νεολαία ΣΥΝ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την ανακοίνωση της νεολαίας του Συνασπισμού και τη στήριξη που παρέχει σε κατηγορούμενο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :

«Την επόμενη φορά που ο κ. Τσίπρας θελήσει να “διαμαρτυρηθεί”, επειδή ο ελληνικός λαός τον έχει εντάξει στο ένα από τα δύο άκρα, ας διαβάσει την ανακοίνωση της νεολαίας του, η οποία υπερασπίζεται με σθένος τον “αγώνα” του συντρόφου της, κατά δήλωσή του, “αντιεξουσιαστή” και κατηγορούμενου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς”. 

Θα περιμέναμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τουλάχιστον, να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. 


Μόνο μία λέξη τους αρμόζει: Ντροπή!». 

Σε απάντηση στην ανακοίνωση της ΝΔ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση : 

O Κωνσταντίνος Σακκάς συνελήφθη και προφυλακίστηκε στις 4.12.2010. Το ανώτατο όριο της προφυλάκισής του (18 μήνες) συμπληρώθηκε χωρίς η δίκη του να έχει ξεκινήσει. Δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή υπόθεση και την 5.4.2012 προφυλακίστηκε εκ νέου. Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του, σύμφωνα με το άρθρο 288 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (12 μήνες) συμπληρώθηκε, ενώ η πρώτη του δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) μόλις ξεκίνησε. Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με το υπʼ αριθ. 978/2013 βούλευμά του, αποφάσισε την παράνομη (σύμφωνα με το άρθρο 288 ΚΠΔ) και αντισυνταγματική (σύμφωνα με το αρ. 6, παρ. 4) παράταση της προφυλάκισής του για έξι ακόμα μήνες, πέραν δηλαδή του ρητώς προβλεπόμενου στην ως άνω διάταξη 12μήνου, οπότε κινδυνεύει να μείνει 3 χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να έχει δικαστεί. 

Ο Κωνσταντίνος Σακκάς είναι απεργός πείνας και νοσηλεύεται ήδη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται δραματικά. Σήμερα υπέβαλε αίτημα αποφυλάκισης, αφού οι αντιρρήσεις που είχε προηγουμένως καταθέσει, ως προς τη δικονομική ορθότητα της παράνομης αυτής απόφασης απορρίφθηκαν, μειοψηφούντος ενός δικαστή. 


Η παράνομη προσωρινή κράτησή του Κ. Σακκά είναι άλλη μια περίπτωση δικαστικής αυθαιρεσίας που τη ζοφερή αυτή περίοδο απολαμβάνει όχι μόνο της ανοχής, αλλά και της εγκρίσεως της παρά τo Σύνταγμα εφαρμοσμένης πολιτικής της κυβέρνησης. 


Το δίκαιο του εχθρού και η υποκατάσταση της δικαστικής συνείδησης από την ανάγκη και τη σκοπιμότητα πλήττουν ανεπανόρθωτα τη σχέση της Δικαιοσύνης με τον πολίτη, ενώ εκθέτουν και τη χώρα διεθνώς, καθώς η παράταση της κράτησης συνιστά ευθεία παραβίαση της ΕΣΔΑ. 


Καλούμε τους έλληνες δικαστές να μη χάσουν τη μάχη που δίνουν με τον εαυτό τους για την τήρηση της νομιμότητας και το σεβασμό των θεμελιωδών αρχών του δικαιϊκού μας συστήματος. 


ΥΓ: Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος, την οποία δεν μπορεί να κατανοήσει η ακροδεξιά του κ. Σαμαρά"

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ως απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ, για τη στήριξη που παρέχει σε κατηγορούμενο για τρομοκρατία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Ας αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μαθήματα Δημοκρατίας και τις υποδείξεις στη Δικαιοσύνη για προστασία κατηγορουμένων για τρομοκρατία. Ας σεβαστεί, έστω και για μία φορά, τους θεσμούς και ας πάψει να υπερασπίζεται κάθε λογής κατηγορούμενο για αναρχία και τρομοκρατία».
Διαβάστε περισσότερα...

Προκήρυξη για την επίθεση με ρουκέτα στη Νέα Δημοκρατία

Πέντε περίπου μήνες μετά η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών ανέλαβαν με προκήρυξή τους που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα και καλάσνικοφ στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Συγγρού στις 14 Ιανουαρίου 2013.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας η προκήρυξη θεωρείται αυθεντική και μάλιστα βλέπουν πολλές ομοιότητες με προκηρύξεις από τον Επαναστατικό Αγώνα. Στην μακροσκελή τους προκήρυξη 19 σελίδων αναφέρονται τόσο στα γεγονότα στις Σκουριές όσο και στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Όπως αναφέρουν στην προκήρυξή τους εκμεταλλεύτηκαν το στοιχείο του αιφνιδιασμού και προσέγγισαν τον στόχο τους, τα γραφεία δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν. Όπως αποκαλύπτουν κατέβηκαν από κλεμμένο όχημα και πλησίασαν στο σημείο με στόχο να πλήξουν το γραφείο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με αντιαρματική ρουκέτα.

Σημειώνουν όμως πως λόγω αστοχίας υλικού ο ένας τρομοκράτης επιχείρησε να ξαναοπλίσει τον εκτοξευτήρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι όπως αποκαλύπτουν ένα δεύτερο άτομα άρχισε να πυροβολεί με καλάσνικοφ εναντίον του κτιρίου, καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά "θα ήταν για εμάς αδιανόητο να φύγουμε άπραγοι από ένα τόσο σημαντικό στόχο". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 

Πηγή : newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Cosco: Σχεδιάζει νέα επένδυση 224 εκατ. ευρώ στον Πειραιά

Νέα επένδυση, ύψους 224 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει στο λιμάνι του Πειραιά ο κινεζικός όμιλος Cosco.

Διαβάστε περισσότερα...

Κοινή επένδυση από Wind - Vodafone

Στη σύσταση κοινής εταιρείας που θα διαχειρίζεται το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας προχωρούν η Vodafone και η Wind Hellas.

Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δυο χρόνια και ουσιαστικά αποτελεί έναν τρόπο ελέγχου του κόστους, ανάπτυξης και διαχείρισης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. 
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, η επένδυση είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ και στην κοινή εταιρεία θα απασχολούνται περίπου 600 άτομα, που σημαίνει ότι θα ανοίξει αντίστοιχος αριθμός νέων θέσεων εργασίας. 

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να βοηθήσει τις δυο εταιρείες να ξεπεράσουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα στην υλοποίηση επενδύσεων για σταθμούς βάσης (δηλαδή κεραίες) καθώς πολλά χρόνια μετά τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα το τοπίο παραμένει θολό.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό TAP

Η επίσημη τελετή για τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP (Trans Adriatic Pipeline) θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:30 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τη συμφωνία θα υπογράψουν από πλευράς της ελληνικής Κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, και από πλευράς TAP o Managing Director, Kjetil Tungland

Εκπρόσωποι της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ θα έχουν συνάντηση και με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να ενημερώσουν για το αν τελικώς επιλέχθηκε ο αγωγός ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα, ή ο ανταγωνιστικός Nabucco για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Εισήγηση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


Διαβάστε περισσότερα :  http://www.primeminister.gov.gr/2013/...
Διαβάστε περισσότερα...

Η σύνθεση της νέας δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά

«Ανέπαφο» το υπ. Οικονομικών. Δέκα υπουργεία άλλαξαν χέρια. «Έσπασαν» σε δύο τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Σαμαρά 

Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς 

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ευάγγελος Βενιζέλος 

1) Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 

Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης 

Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου 

2) Υπουργείο Εσωτερικών 

Υπουργός: Γιάννης Μιχελάκης 

Αναπληρωτής υπουργός: Λεωνίδας Γρηγοράκος 

3) Υπουργείο Οικονομικών 

Υπουργός: Γιάννης Στουρνάρας 

Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας 

Υφυπουργός με αρμοδιότητα τις δαπάνες: Γιώργος Μαυραγάνης 

4) Υπουργείο Εξωτερικών 

Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος 

Υφυπουργός: Κούρκουλας Δημήτριος, Ακης Γεροντόπουλος 

5) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 

Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος 

Αναπληρωτής Υπουργός: Φ. Γεννηματά 

Υφυπουργός: Αθανάσιος Δαβάκης 

6) Υπουργείο Ανάπτυξης 

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης 

Υφυπουργοί: Θανάσης Σκορδάς, Νότης Μηταράκης 

7) Υπουργείο Υποδομών 

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοίδης 

Υφυπουργοί: Μιχάλης Παπαδόπουλος 

8) Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 

Υπουργός: Μ. Μανιάτης 

Αναπληρωτής υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης 

Υφυπουργός: Παπαγεωργίου Ασημάκης 

9) Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος 

Υφυπουργοί: Κ. Γκιουλέκας, Συμεών Κεδίκογλου 

10) Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Υπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος 

Υφυπουργός για θέματα Αθλητισμού: Ιωάννης Ανδριανός 

11) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 

Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης 

Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου 

12) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

Υπουργός: Αδωνις Γεωργιάδης 

Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας, Σοφία Βούλτεψη (δεν αποδέχτηκε), Ζέττα Μακρή 

13) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Υπουργός: Αθανάσιος Τσαυτάρης 

Αναπληρωτής υπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος 

14) Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου 

15) Υπουργείο Τουρισμού 

Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη 

16) Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας 

Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης 

17) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Υπουργός: Νίκος Δένδιας 

18) Υπουργείο Επικρατείας Υπουργός: Δημήτρης Σταμάτης 

19) Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης 

Υπουργός: Θεόδωρος Καράογλου 

20) Υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση 

Υφυπουργός: Παντελής Καψής 

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Σίμος Κεδίκογλου. 

Έντεκα πολιτικά πρόσωπα που μετείχαν στην κυβέρνηση απομακρύνθηκαν. Εκτός έμειναν και αρκετοί των οποίων τα ονόματα ακούγονταν. 

• Ευριπίδης Στυλιανίδης (Υπουργός Εσωτερικών) 

• Ανδρέας Λυκουρέντζος (Υπουργός Υγείας) 

• Κώστας Μουσουρούλης (Υπουργός Ναυτιλίας) 

• Μάριος Σαλμάς: (Αναπληρωτής υπουργός Υγείας) 

• Κώστας Τζαβάρας (Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού) 

• Σταύρος Καλογιάννης (Αναπληρωτής Υπουργός) 

• Μανούσος Βολουδάκης (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης) 

• Γιάννης Ιωαννίδης (Υφυπουργός Αθλητισμού) 

• Κώστας Τσιάρας (Υφυπουργός Εξωτερικών) 

• Παναγιώτης Καράμπελας (Υφυπουργός Άμυνας) 

• Κώστας Καραγκούνης (Υφυπουργός Δικαιοσύνης)
Διαβάστε περισσότερα...

Socar : Συμφωνία επί της αρχής με τον ΤΑΙΠΕΔ για τον ΔΕΣΦΑ

Σε στενή συνεργασία για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας για την εξαγορά του 66% της ΔΕΣΦΑ βρίσκονται η Socar και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής του αζέρικου ομίλου Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ.

«Η Socar βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά της ΔΕΣΦΑ», δήλωσε ο Αμπντουλάγιεφ, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο διαγωνισμός για τη ΔΕΣΦΑ έχει ολοκληρωθεί και η εταιρία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Οι ειδικοί έχουν ήδη αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα». 

Παράλληλα, ο Αμπντουλάγιεφ τόνισε πως με την εξαγορά ολόκληρο το σύστημα διανομής φυσικού αερίου της Ελλάδας θα είναι στα χέρια της Socar κάτι που θα ενισχύσει τη δυναμική των εξαγωγών της. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Socar επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα από 17% που είναι τώρα, μεταφέροντας αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ


Πηγή : tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο Σαμαρά για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Προς εκτόνωση φαίνεται να βαίνει η κρίση στην ΕΡΤ αν και αρκετά μέτωπα παραμένουν ανοικτά με τις εκκρεμότητες να θεωρούνται κρίσιμες για την τροπή που μπορεί να πάρει η υπόθεση. Αν και η μαραθώνια συνάντηση των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης της περασμένης Τετάρτης συνεχίζεται σήμερα στις 8.30 μ.μ. μετά την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Βιέννη, θεωρείται σχεδόν βέβαιος ο κοινός τόπος. Ήδη οι κυβερνητικοί εταίροι Ε. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) και Φ.Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ) στις δηλώσεις τους δεν έκαναν καμία αναφορά στη λέξη ΕΡΤ κάνοντας λόγο για έναν νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό τομέα που πρέπει όμως να λειτουργήσει, αποδεχόμενοι την πρόταση της ΝΔ που αναφέρεται σε μεταβατική επαναλειτουργία, αλλά με κοινό πρόγραμμα των τριών συχνοτήτων. 

Η παλιά ΕΡΤ τελείωσε” είπε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και συμπλήρωσε: “Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την απόφαση του ΣτΕ. Είναι ώρα να καθορίσουμε μαζί το νέο φορέα.” 

Πρέπει να βρούμε και οι τρεις μια λύση” ήταν η άποψη του Ε. Βενιζέλου, ενώ ο Φ. Κουβέλης συμπλήρωσε πως “πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι συχνότητες χωρίς μεσοβέζικες λύσεις”.

Το σίγουρο είναι ότι η ΕΡΤ δεν θα μας οδηγήσει σε εκλογές

Τροποποιήσεις για τη λειτουργία της ΕΡΤ 

Με νέα κοινή υπουργική απόφαση (1483/Β.19.6.2013) υπάρχουν δύο τροποποίησεις στις οποίες περιγράφεται το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ως την ψήφιση του σχεδίου νόμου, για την κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ, την ενεργοποίηση των συχνοτήτων και την προσωρινή αναστολή του ανταποδοτικού τέλους

Το πρώτο άρθρο τροποποιείται ως εξής: «Ειδικότερα τα δικαιώματά της, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσας, καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. που έχουν μεταβιβαστεί στο Δημόσιο και αφορούν: α) την μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. έως τη σύσταση νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και β) τις συχνότητες της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. που παραμένουν ενεργές μέχρι τη σύσταση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ασκούνται από τον Ειδικό Διαχειριστή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.» 

Αναστέλλεται το ανταποδοτικό τέλος 

«Η χρέωση του ανταποδοτικού τέλους (εισφορά) υπέρ της ΕΡΤ Α.Ε., που γίνεται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. βάσει του ν. 1730/1987, αναστέλλεται από 11.6.2013 και έως τη σύσταση νέου φορέα παροχής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας.». 

Τι προβλέπει το σχέδιο Σαμαρά 

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη ημέρα της ΕΡΤ φαίνεται ότι οι αρχηγοί συμφωνούν στην επαναλειτουργία όλων των συχνοτήτων της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Η λειτουργία αυτή θα είναι το πολύ τρίμηνη και θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό φαίνεται πως έπεσε η πρόταση για νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την πλειονότητα των εργαζομένων (2.656) πλην εκείνων που εργάζονταν στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» και τα Μουσικά σύνολα με στόχο να επαναλειτουργήσουν οι τηλεοπτικές και οι ραδιοφωνικές συχνότητες. 

Οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τον νέο φορέα που θα σχηματιστεί, ενώ στο διάστημα που θα ακολουθήσει θα λάβουν και τα δεδουλευμένα ως την 11η Ιουνίου, αλλά και τις αποζημιώσεις για την απόλυσή τους από την ΕΡΤ. Ο διαχειριστής Γκίκας Μάναλης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ θα οδηγήσει την παλαιά ΕΡΤ στη νέα της εποχή.

Ήδη συζητείται ένα σχήμα με περίπου 800 τουλάχιστον και 1.200 maximum εργαζόμενους, τρία τηλεοπτικά κανάλια, τρία ραδιόφωνα και ενημερωτικό site στο internet. Δεν είναι βέβαιο ότι τα κανάλια, οι ραδιοσταθμοί και τα sites θα συνεχίσουν με τα γνωστά brands ΝΕΤ, ΕΤ-1, ΕΤ-3, EΡΑ και ert.gr. Προφανώς θα λογοτυπηθούν σύμφωνα με τη νέα επωνυμία που δεν θα είναι η ΝΕΡΙΤ (αφορά μόνο στην εταιρεία). 

ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΗΜΕΡΑ

Σε 2.656 ανέρχεται το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΡΤ, με κόστος μισθοδοσίας που φέτος ήταν 92 εκατ. ευρώ και με το σύνολο του προϋπολογισμού για το 2013 να φτάνει τα 205,4 εκατ. ευρώ. 

Η ΕΡΤ διέθετε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT WORLD και ΕΡΤ HD), επτά ραδιοφωνικούς με έδρα την Αθήνα (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, Kosmos, ΕΡΑ Σπορ, Φιλία, Πέμπτο Πρόγραμμα-Φωνή της Ελλάδας), τρεις με έδρα τη Θεσσαλονίκη (95,8, 102 και Τρίτο) και 19 περιφερειακούς. Επιπλέον διαθέτει, τρία μουσικά σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Χορωδία), το έντυπο «Ραδιοτηλεόραση», την ιστοσελίδα www.ert.gr και το ψηφιακό αρχείο. 

Πηγή : antinews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμφώνησαν για την ΕΡΤ, ο ανασχηματισμός στο "τραπέζι"

Σε κατ' αρχήν συμφωνία για τον τρόπο επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κατέληξαν χθες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, εξέλιξη που φαίνεται πως απομακρύνει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αν και εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποιες λεπτομέρειες της συμφωνίας με κυριότερο τον αριθμό των εργαζομένων που θα προσληφθούν κατά τη μεταβατική περίοδο λειτουργίας και τον χρόνο επανέναρξης του προγράμματος.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να κλείσει σήμερα σε νέα συνάντηση των τριών (στις 8.30 το βράδυ), όπου θα συζητηθούν και τα θέματα που αφορούν την επανεκκίνηση της λειτουργίας της κυβέρνησης, με άξονα την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, τον ανασχηματισμό και την σύσταση του συντονιστικού οργάνου που θα εποπτεύει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. 

Ειδικό βάρος για την επίτευξη της επικείμενης συμφωνία, φαίνεται πως είχαν οι πιέσεις που ασκήθηκαν από παράγοντες Ε.Ε. για την αποφυγή προσφυγής στις κάλπες, καθώς και χθες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης προειδοποίησε ευθέως ότι η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα συνιστά προϋπόθεση για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και χαρακτήρισε ως το “πλέον απίθανο σενάριο” το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 

Ταυτόχρονα, από το Βελιγράδι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, έστειλε το δικό του μήνυμα, τονίζοντας ότι “οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα κρίνουν το αποτέλεσμα του αύριο”, και επισημαίνοντας ότι “είναι καίριας σημασίας να προωθήσουμε το έργο ανόρθωσης της οικονομίας ώστε η ανορθωτική πορεία να μην ανακοπεί από κάποιο γεγονός και κυλήσουμε πίσω”. 

Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής σύσκεψης, μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ, η οποία θα γίνει με την ίδρυση ενός νέου φορέα, εξέλιξη που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι για πρώτη φορά απέφυγαν κάθε αναφορά στην ΕΡΤ, χρησιμοποιώντας τον όρο “δημόσια ραδιοτηλεόραση”, ενώ σήμερα για την επικύρωση της συμφωνίας θα συνεδριάσουν οι Κ.Ο. και των δύο κομμάτων. 

Στελέχη και των τριών κομμάτων υπογράμμιζαν αμέσως μετά πως η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, κυρίως αυτά που αφορούν την λειτουργία της κυβέρνησης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τριών κομμάτων, ενώ οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό και για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, γεγονός που επίσης επιβεβαιώνει την αλλαγή του κλίματος και την επίτευξη μιας κατ΄ αρχήν συμφωνίας. Ενισχυτικό εκτίμησης ότι η προκήρυξη εκλογών απομακρύνεται είναι και το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς θα μεταβεί τελικά σήμερα στη Βιέννη για την σύνοδο του ΕΛΚ και θα επιστρέψει στην Αθήνα μία ώρα πριν την σύσκεψη με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς. 

Την θετική έκβαση των χθεσινών διαπραγματεύσεων, αλλά και πως η συζήτηση μετατοπίζεται πλέον στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της κυβέρνησης κατέδειξαν με τις δηλώσεις του οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι “διεξήχθη μία πολύωρη και πολύ δύσκολη συζήτηση”, ενώ για τη σημερινή τους συνάντηση σημείωσε ότι σε αυτή “κρίνονται πολλά σημαντικά θέματα ταυτοχρόνως, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε αξιόπιστα ζητήματα σεβασμού της δημοκρατικής τάξης, της δικαιοσύνης και της νομιμότητας”. Πρέπει, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος “να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν ένα πολύ μεγάλο θεσμό που είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές. Θέλει σταθερότητα. Θέλει να έχει μία κυβέρνηση γνήσιας τρικομματικής συνεργασίας που λειτουργεί με το μέγιστο βαθμό προοδευτικότητας”. Είναι σημαντικό, κατέληξε “να υπάρξει συμφωνία που θα σέβεται την απόφαση του ΣτΕ και θα δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση με μία νέα προγραμματική συμφωνία με κανόνες που θα τηρούνται”. 

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Φ. Κουβέλης επισημαίνοντας πως στη σημερινή σύσκεψη θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει λύση και να επαναλειτουργήσει με όλες τις συχνότητές της η δημόσια ραδιοτηλεόραση με κανονικό πρόγραμμα. Στη συνάντηση, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, συζητήθηκαν και ζητήματα λειτουργίας της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι “η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίζει τον κοινό τόπο, την κοινή θέση, την κοινή απόφαση και των τριών κομμάτων”. 

Πρέπει να επισημάνω, κατέληξε “ότι είναι αναγκαίο και διεκδικώ να υπάρξει επικαιροποίηση στη βάση των νέων δεδομένων και όχι μόνο για την εθνική ραδιοτηλεόραση, αλλά για το σύνολο των ζητημάτων που προσδιορίζουν, την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί για την χώρα, για την κοινωνία. Πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων”. Την ώρα, ωστόσο, που η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήταν σε εξέλιξη, ο κ. Τσίπρας ζητούσε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, συμμετέχοντας σε συγκέντρωση στο χώρο του ραδιομεγάρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε νέα επίθεση προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι “η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει για ένατη μέρα να παρανομεί κρατώντας κλειστό το σήμα εκπομπής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, διατηρώντας το μαύρο στις οθόνες της ΕΡT. 

Πηγή : imerisia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ισπανία αφαιρεί από τους μη νόμιμους μετανάστες την ειδική κάρτα υγείας

Η μεταρρύθμιση στο τομέα της υγείας στην Ισπανία, η οποία αφαιρεί από 900.000 ξένους που ζουν στην Ισπανία το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στο μεγαλύτερο μέρος της ιατρικής φροντίδας, έχει φέρει «αξιοθρήνητη και λυπηρή κατάσταση» καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει η δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ψηφίστηκε τροποποίηση η οποία επιτάσσει την αφαίρεση, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τους μη νόμιμους μετανάστες της ειδικής κάρτας υγείας

Η κάρτα τους δίνει δυνατότητα για δωρεάν περίθαλψη, με εξαίρεση τα έκτακτα περιστατικά, τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης και παιδιατρικής φροντίδας. 

Η περιορισμένη αυτή πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης «έχει προκαλέσει στις πιο ακραίες περιπτώσεις τον θάνατο ανθρώπων», διαβεβαιώνει στην έκθεσή της η οργάνωση. 

Οι Γιατροί του Κόσμου χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν «πάνω από 700 περιστατικά», που αποδείκνυαν «κατάφωρες περιπτώσεις διακοπής της νοσηλείας, απουσία περίθαλψης ασθενών με χρόνια νοσήματα, εγκύων γυναικών και παιδιών», αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του παραρτήματος της οργάνωσης στην Ισπανία, Άλβαρο Γκονθάλεθ. 

«Μία κατάσταση πραγματικά λυπηρή κι αξιοθρήνητη για μία χώρα που διαθέτει ένα προνομιούχο σύστημα υγείας», επισήμανε ο ίδιος στηλιτεύοντας την κατάσταση. 

Ο ίδιος επισήμανε ότι «έχει δρομολογηθεί η αποδιάρθρωση του συστήματος υγείας με πρόσχημα τη λιτότητα, όταν όλες οι επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν πως μεσοπρόθεσμα η μειωμένη κάρτα νοσηλείας και ο αποκλεισμός ορισμένων προσώπων πρόκειται να προκαλέσουν αύξηση των δαπανών για νοσήλια και έκτακτα περιστατικά». 

Κατά τους Γιατρούς, ο αποκλεισμός από τις υπηρεσίες υγείας σηματοδοτεί «ωμή καταδίκη» για όλους τους ασθενείς που δεν έχουν να διαθέσουν τα 1.500 ευρώ τον μήνα για την αγωγή κατά του καρκίνου, ή χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης. 

Επιπλέον, «αντίθετα με τον μύθο πως η παροχή υγείας σε όλους δημιουργεί ένα κίνητρο για την μετανάστευση, μόνον το 1,6% όσων μεταναστεύουν προς την Ευρώπη για λόγους οικονομικούς το αποφασίζουν με γνώμονα την προσωπική τους υγεία», επισήμανε η οργάνωση. 

«Πράγματι, είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε πως οι περισσότερες από τις υγειονομικές κάρτες, από τις 873.000 που αφαιρέθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, ανήκαν σε πρόσωπα και οικογένειες που ζουν και εργάζονται επί πολλά χρόνια στην Ισπανία», τόνισαν οι Γιατροί του Κόσμου. 

Όλοι αυτοί «έχουν φτιάξει εδώ την οικογένειά τους και στο κάτω-κάτω ενώ πλήρωναν τους φόρους τους, απώλεσαν ένα από τα πιο βασικά δικαιώματά τους, αυτό της υγείας», ανέφεραν στην έκθεσή τους οι Γιατροί του Κόσμου. 

Πηγή : in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικές εξελίξεις για τον ΔΕΣΦΑ

Αίσια κατάληξη φαίνεται ότι θα έχει μια πολύ σημαντική αποκρατικοποίηση για την κυβέρνηση, που τους τελευταίους έξι μήνες κάνει αγώνα δρόμου για να κερδίσει το στοίχημα ένταξης της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Η συμφωνία με την Socar για την πώληση του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να κλείσει σε ένα ποσό πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ μετά και την κατάθεση της βελτιωμένης πρότασης της αζέρικης εταιρείας. Η νέα πρόταση προέκυψε έπειτα από πολλές διαπραγματεύσεις και αφού ο ανεξάρτητος αποτιμητής όρισε το τίμημα στα 330 εκατομμύρια ευρώ. 
Παρά την, όπως όλα δείχνουν, θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση είναι συγκρατημένη στο άλλο μεγάλο ενεργειακό στοίχημα που αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα περνά από την Ελλάδα έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco West. 

Η αιφνίδια εξέλιξη της μη κατάθεσης της δεσμευτικής προσφοράς από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, έχει ρίξει τους τόνους της ρητορικής τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του υπουργείου Εξωτερικών που σε κάθε επίσημη τοποθέτηση των αρμόδιων παραγόντων, τις τελευταίες ημέρες τονίζουν ότι, η τελική επιλογή δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά από την κοινοπραξία Shah Deniz που διαχειρίζεται το κοίτασμα που βρίσκεται στην Κασπία θάλασσα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας ΤΑP Kjetil Tungland εμφανίζεται πεπεισμένος για την υπεροχή του ΤΑP. 

Μιλώντας στο real.gr στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου για την ενέργεια που οργάνωσε η εταιρεία Energy Stream, είπε ότι αν η κοινοπραξία λάβει την απόφαση της με βάση τα οκτώ κριτήρια που η ίδια έχει θέσει, τότε ο ΤΑP θα κερδίσει τον διαγωνισμό. Τα οκτώ κριτήρια αφορούν μεταξύ άλλων, την εμπορικότητα, την τεχνική επάρκεια, το μικρότερο κόστος κατασκευής. 

"Αναμένω από την κοινοπραξία να ακολουθήσει τα κριτήρια της" ήταν η χαρακτηριστική φράση του όταν ρωτήθηκε αν θα παίξουν καταλυτικό ρόλο οι πολιτικές πιέσεις που ασκούν σχεδόν όλες οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις. 

Δηλώνει ακόμη ευγνώμων για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να υποστηρίξει στο έργο. "Η επίσκεψη του στο Αζερμπαιτζάν ήταν πολύ σημαντική για το έργο υπογραμμίζει". 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει πρέσβη στον Αζερμπαϊτζάν, υποδηλώνοντας έτσι το έντονο ενδιαφέρον της για την ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών. 

Ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αζερμπαϊτζάν Roland Kobia, θεωρεί ότι και οι δύο υποψήφιοι αγωγοί φυσικού αερίου βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως ουδέτερη στην προτίμησή της. 

Ο ΤΑP εξυπηρετεί πιο εύκολα εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία, τη Γαλλία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Ο Nabucco West εξυπηρετεί εκτός από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία ( από τα φτωχότερα κράτη της ΕΕ) , την Ουγγαρία και την Αυστρία, που είναι οι χώρες διέλευσης, τη Γερμανία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Τι λένε οι Αζέροι 

Η Gulmira Rzayeva, είναι η ειδική σύμβουλος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας.

Μιλώντας στο real.gr, χαρακτηρίζει σημαντικό το ενδιαφέρον της εταιρείας SOCAR για τον ΔΕΣΦΑ, διότι όπως λέει ανοίγει την πύλη εισόδου για την Ευρωπαϊκή αγορά.

Στο ερώτημα όμως αν η κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς για τον ΔΕΣΦΑ από τη Socar ανοίγει το δρόμο και για τον TAP, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στη σύνδεση των δύο σχεδίων.

"Δεν θα έκανα αυτή τη σύνδεση του ΤΑP και της Socar. Διότι εσείς μπορεί να κάνετε την ανάλυση από αυτή την οπτική γωνία, όμως υπάρχει και η ακριβώς αντίθετη. Το γεγονός δηλαδή ότι αν η Socar , μπει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας, να στρέψει αυτόματα την κοινοπραξία Shaz Deniz προς άλλη κατεύθυνση προκειμένου να διευρύνει τη διείσδυση της στη Γηραιά Ήπειρο μέσω άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Να συμβεί δηλαδή ακριβώς το αντίθετο".

Για το Αζερμπαϊτζάν, λέει ότι πιο βασικό κριτήριο για την επιλογή των δύο υποψήφιων αγωγών είναι η εμπορικότητα. Ποιος αγωγός δηλαδή θα έχει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα και θα προσφέρει μεγαλύτερη ροή κεφαλαίων. Το δεύτερο κριτήριο είναι ποιος από τους δύο αγωγούς θα έχει δίοδο σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης. ''Ο Nabucco West έχει σε αυτό το κομμάτι το πλεονέκτημα. Και οι δυο αγωγοί έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα'' καταλήγει. 


Πηγή : real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μεταβατικό σχέδιο του Μαξίμου για την ΕΡΤ

Μεταβατικό φορέα, στον οποίο θα προσληφθούν λίγοι εργαζόμενοι, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 30 έως 400 ή και 800, με δίμηνες συμβάσεις και διαμόρφωση νέων στούντιο στη Βουλή από όπου θα γίνονται οι εκπομπές, περιλαμβάνονται -σύμφωνα με πληροφορίες- στο σχέδιο που θα παρουσιάσει στους κυβερνητικούς εταίρους του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης. 

Κατά τις πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις που ολοκληρώθηκαν αργά τη νύχτα της Τρίτης, το σχέδιο που φαίνεται πως διαμορφώνεται έχει ως εξής : 

- Δημιουργία ενός προγράμματος που θα εκπέμπεται και από τις τρεις πηγές της παλαιάς ΕΡΤ (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) και θα περιλαμβάνει τρία δελτία ειδήσεων, τρεις ενημερωτικές εκπομπές και ιστορικές εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ. 
- Πρόσληψη με δίμηνες συμβάσεις έως 800 υπαλλήλων (τεχνικών, δημοσιογράφων, διοικητικού προσωπικού) που θα προέρχονται από την ΕΡΤ, οι οποίοι θα αναλάβουν να «τρέξουν» τον μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. 
- Διαμόρφωση νέων στούντιο στη Βουλή, από όπου θα γίνεται η εκπομπή προγραμμάτων, αξιοποιώντας τα μηχανήματα του καναλιού της Βουλής. 
- Ορισμό προσωρινής διοίκησης από πρόσωπα που θα προέρχονται και από τα τρία κυβερνητικά κόμματα. 

Το σχέδιο περί μεταβατικού φορέα δεν βρίσκουν σύμφωνους, πάντως, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ζητούν να εκπέμψει κανονικά στις συχνότητές της η ΕΡΤ, σε εκτέλεση και της διαταγής του προέδρου του ΣτΕ και εν συνεχεία να τεθεί εξ αρχής ο τρόπος αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ. 

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το μεσημέρι της Τετάρτης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν.Ανδρουλάκης απέρριψε -ουσιαστικά- το μεταβατικό σχέδιο, λέγοντας: «Να ανοίξει η δημόσια τηλεόραση, να εκπέμψει κανονικά το πρόγραμμά της και να αποφασιστεί σήμερα μια μεταρρύθμιση με αξιοκρατικά κριτήρια, που θα προωθηθεί άμεσα». Απέρριψε, δε, ρητά τη μαζική απόλυση περισσότερων από 2.600 εργαζομένων χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια. 

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το θέμα δεν είναι κομματικό ή προσωπικό, αλλά αφορά το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Όπως είπε, υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, αρκεί να κατανοήσουν όλες οι πλευρές ότι πρέπει να υπάρχει «σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς και μεταρρυθμίσεις βάση αξιοκρατίας». 

Σχολιάζοντας το σχέδιο για μεταβατικό φορέα με 300 - 400 συμβασιούχους, πηγές της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν στο Έθνος: «Δεν θα μπούμε στη λογική της κολοκυθιάς. Η απόφαση του ΣτΕ είναι σαφής: επαναλειτουργία όλων των συχνοτήτων της ΕΡΤ άμεσα με το προσωπικό του φορέα και στόχο να ξεκινήσει άμεσα η αναδιοργάνωση του οργανισμού. »

Οι δικαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να λύσουν τα πολιτικά ζητήματα. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις που να συνυπολογίζουν και τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους». 

Πηγή : in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι διαφορετικές ερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ κρατούν κλειστές τις συχνότητες της ΕΡΤ

Αν και η απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, είναι καταδικαστική για το «μαύρο» στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ, το πρωί της Τρίτης εξακολουθεί να μην εκπέμπεται πρόγραμμα, αλλά οι γνωστές μπάρες.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εξακολουθούν να παράγουν εκπομπές και αυτές μεταδίδονται μέσω της EBU, καθώς στις επίσημες συχνότητες της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης δεν έχουν ανοίξει ακόμη. 

Παράλληλα, εξακολουθούν να μην αναμεταδίδονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, BBC, DW, TV5 και ΡΙΚ. 

Το πότε θα ανοίξουν οι συχνότητες της ΕΡΤ είναι θέμα που προκαλεί αντιπαραθέσεις στην τρικομματική κυβέρνηση, καθώς κάθε πλευρά ερμηνεύει την απόφαση του ΣτΕ κατά το δοκούν. 

Το ζήτημα τέθηκε καθαρά με τις δηλώσεις των Ευ.Βενιζέλου και Φ.Κουβέλη, οι οποίοι αναμένουν άρση του «μαύρου» ακόμη κι εντός της ημέρας, ενώ η αντίθεση έγινε ευκρινής από την τοποθέτηση του Γ.Στουρνάρα και την άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς εάν θα μπει τέλος στο μαύρο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το συντομότερο δυνατόν». Παράλληλα, από την πλευρά του Μαξίμου γίνεται λόγος για έναν ενδιάμεσο φορέα, στη βάση του σχεδίου που παρουσίασε το Σάββατο ο Δ.Σταμάτης στον Φ.Κουβέλη. Εκείνη η πρόταση είχε απορριφθεί. 

Το Μέγαρο Μαξίμου θα παρουσιάσει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο για το νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη. Ωστόσο, ούτε αυτό το σχέδιο είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτό, καθώς η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί κατάρτιση σχεδίου από μηδενική βάση και το ΠΑΣΟΚ μιλά για «σοβαρή μελέτη». 

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πραγματοποιούν το πρωί της Τρίτης γενική συνέλευση στο ραδιομέγαρο της Μεσογείων, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Η απόφαση του ΣτΕ, μετά την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ, ως προς το σκέλος της ΕΡΤ ΑΕ και των εργαζόμενων, θεωρεί την ΕΡΤ καταργημένο φορέα και τους εργαζόμενους απολυμένους. 
Πηγή : tovima.gr

Διαβάστε περισσότερα...

1.214 προσλήψεις μονίμων στο Δημόσιο

Με 1.214 μόνιμους υπαλλήλους θα ενισχυθούν δημόσιες υπηρεσίες και φορείς μέχρι το τέλος του έτους. Οι περισσότερες θέσεις αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό ανώτερης μόρφωσης.

Αναλυτικά πρόκειται για 100 πτυχιούχους στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, 80 δόκιμους σημαιοφόρους στο Λιμενικό, 772 σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε καταστήματα κράτησης, 100 μόνιμους σε 65 νησιωτικούς δήμους και 162 μόνιμους στην Εθνική Σχολή Δικαστών.


Πηγή : Ελεύθερος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν διέξοδο στο ΣτΕ για να μην υπάρξει πλήρης ρήξη

Η ημέρα ξημέρωσε και η ΕΡΤ μεταδίδει “μπάρες” αντί “μαύρου” και η κυβέρνηση συνεχίζει να υπάρχει.

Επί της ουσίας οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί χθες μετά από περισσότερες από τρεις ώρες κατέληξαν σε συμφωνία να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Όλα τα υπόλοιπα θέματα έμειναν ανοιχτά, παρά και τη Σολομώντεια λύση του ΣτΕ για τη δημόσια τηλεόραση. 

Το ΣτΕ από τη μια κρίνει νόμιμη την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, δίνοντας οριστικό τέλος στο παλιό καθεστώς, ζητά όμως το “άνοιγμα” των συχνοτήτων προσωρινά μέχρι τη μετάβαση στον νέο φορέα. Το πως και με ποιους θα ανοίξει έστω προσωρινά η ΕΡΤ είναι θέμα της κυβέρνησης να το αποφασίσει τις επόμενες ώρες. Και ενώ το Μαξίμου θεωρεί ότι το ΣτΕ δικαιώνει τις κινήσεις της κυβέρνησης το ίδιο πιστεύουν και δυο άλλες πλευρές. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι η διαταγή για επαναλειτουργία είναι μια νίκη. Απ' το ΠΑΣΟΚ συνεργάτες του Ε. Βενιζέλου έλεγαν ότι έστω ως την αυριανή σύσκεψη των αρχηγών η ΕΡΤ θα πρέπει να αρχίσει και πάλι να εκπέμπει. Από τη ΔΗΜΑΡ πάλι υπογραμμίσουν ότι ο βασικός στόχος, το άνοιγμα της ΕΡΤ επιτεύχθηκε. 

Στη σύσκεψη τα εννέα σημεία Σαμαρά λειτούργησαν κάπως πυροσβεστικά στην αρχή της σύσκεψης καθώς έδειξαν σημάδια κάποιας υποχώρησης του Μ. Μαξίμου, όχι ως προς το άνοιγμα της ΕΡΤ, αλλά ως προς την κατεύθυνση συνεννόησης ώστε να συνεχίσει να υπάρχει κυβερνητική συμμαχία. 

Ο Σαμαράς παρουσίασε τα εννιά σημεία λέγοντας ότι με αυτά υποχωρεί, όσο μπορεί, και πως δεν έχει άλλα περιθώρια ελιγμών. Στα εννιά σημεία Σαμαρά περιλαμβάνεται η πρόταση για ανασχηματισμό μετά το συνέδριο της ΝΔ που είναι προγραμματισμένο για τις 28 του μήνα και ταυτόχρονα την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, αλλά και κινήσεις για τον καλύτερο συντονισμό των κυβερνητικών κινήσεων. Ως προς την ΕΡΤ ο πρωθυπουργός πρότεινε το διορισμό αρμόδιου υφυπουργού, την άμεση ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου και τη σύσταση διακομματικής επιτροπής υπό τους κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου για τη διαμόρφωση του μεταβατικού φορέα ως τη νέα κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Τέλος ο κ.Σαμαράς πρότεινε τον ορισμό αξιόπιστου συμβούλου που θα προωθήσει τη δημιουργία του νέου φορέα

Οι αρχηγοί τελικά συμφώνησαν να περιμένουν την όποια απόφαση του ΣτΕ και να κρίνουν. Η απόφαση να αρχίσει ξανά η εκπομπή ραδιοτηλεοπτικού σήματος έδωσε μια προσωρινή λύση. 

Σύμφωνα με το Μαξίμου υπήρξε ζήτημα ερμηνείας και έτσι έφτασαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν οι αρχηγοί ο ΓΓ της κυβέρνησης Τ.Μπαλτακος και ο νομικός σύμβουλος του κράτους κ.Μπενος οι οποίοι είπαν ότι με την απόφαση του ΣΤΕ η ΕΡΤ έκλεισε

"Την Τετάρτη πιστεύουμε να υπάρξει σύγκλιση", ανέφεραν οι ίδιες πηγές και έκαναν γνωστό ότι στη σύσκεψη δεν τέθηκε θέμα εκλογών ή προσώπων που θα μπουν στην κυβέρνηση. 

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός ήδη ορίστηκε για τις αρχές Ιουλίου, αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ, ενώ έχει συμφωνηθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα να συμμετάσχουν και πολιτικά στελέχη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. 

Μέχρι τότε όμως θα υπάρξουν αρκετές συσκέψεις των αντιπροσώπων των τριών κομμάτων ώστε να επανακαθοριστεί η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης. Η συμβίωση πλέον έδειξε πως έχει γίνει πιο δύσκολη. 

Πλέον σε ότι αφορά στην ΕΡΤ πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος ώστε με νέο φορέα, προσωρινού χαρακτήρα, να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες και οι εκπομπές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ενώ προσωρινά παραμένει μέχρι τη δημιουργία νέου φορέα και το προσωπικό. 

Η “λύση” που δόθηκε απλά θεωρείται ότι λειτουργεί μόνο ως προς την κατεύθυνση της άρσης του κυβερνητικού αδιεξόδου. Το Μαξίμου θεωρεί ότι η ΕΡΤ έκλεισε και καλεί τα άλλα δύο κόμματα να συμφωνήσουν άμεσα σε ένα νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ. Το μπαλάκι για το υπό πιο νομικό καθεστώς και με πόσο προσωπικό θα λειτουργήσει προσωρινά ως τη δημιουργία του νέου φορέα η ΕΡΤ είναι στην κυβέρνηση. Η όποια λειτουργία, όποιας μορφής, της ΕΡΤ αυτή τη στιγμή θα είναι απόλυτα προσωρινή. 

Πηγή : newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

F.T. : Αναγκαίο κακό η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ

Κύριο σημερινό άρθρο των FINANCIAL TIMES (“Athens’ Switch-off”) - «Το κλείσιμο της Αθήνας»-

«Η έλλειψη αποτελεσματικότητας της ΕΡΤ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα»

Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να κλείσει την ΕΡΤ, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, προκάλεσε αυτόματες αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα σωματεία προκήρυξαν γενική απεργία την Πέμπτη. Οι ηγέτες των συμπολιτευόμενων με την Νέα Δημοκρατία του κου Σαμαρά κομμάτων, εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης άσκησε κριτική. 

Πράγματι, ο Πρωθυπουργός προέβη σε μια ‘θεαματική’ κίνηση. Παρέκαμψε το Κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας μια ταχεία (‘fast-track’) νομική διαδικασία . Ωστόσο, ισχυρισμοί ότι ο κος Σαμαράς καταπνίγει την κριτική δεν ευσταθούν. Η απόφαση πάρθηκε για οικονομικούς λόγους. Ένας νέος, μικρότερος, εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του Καλοκαιριού

Η έλλειψη αποτελεσματικότητας της ΕΡΤ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα. Δεκαετίες πολιτικών διορισμών διόγκωσαν τις μισθοδοτικές υποχρεώσεις του οργανισμού, χωρίς να συνεισφέρουν στην ποιότητα των προγραμμάτων του. Οι εργαζόμενοι ήταν δύσκολο να απολυθούν, εξαιτίας του υπερβολικού προστατευτισμού. Τα σωματεία χρονοτριβούσαν, όσον αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, μην αφήνοντας άλλη επιλογή στην κυβέρνηση από το να κλείσει τον παλιό οργανισμό. 

Από τις περυσινές εκλογές, η κυβέρνηση έκανε πολλά για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας και πήρε μέτρα δομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιαμόρφωσης της αγοράς εργασίας. Εντούτοις, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα συνιστά έναν από τους τομείς που ο κος Σαμαράς και οι συνεργάτες του έπραξαν τα λιγότερα. Η τρόικα των διεθνών δανειστών αναμένει την περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος του χρόνου. Πριν την απόφαση της τρέχουσας εβδομάδας για το κλείσιμο της ΕΡΤ, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είχε δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για το που θα έπεφτε ο πέλεκυς. 

Οι περικοπές θέσεων εργασίας σήμερα δεν απαιτούνται, μόνο, προκειμένου να βοηθήσουν τα οικονομικά της κυβέρνησης. Αποτελούν προϋπόθεση, ώστε ο δημόσιος τομέας να προβεί εκ νέου σε προσλήψεις αύριο. Η διαδικασία θα ωφελήσει εκείνους τους εργαζομένους –συνήθως τους νέους- που δεν είχαν δουλειά εξαιτίας των ισχυρών εκ των έσω. Θα ενισχύσει την οικονομία, καθώς οι δεξιοτεχνίες των νέων προσληφθέντων θα σχετίζονται περισσότερο με το σύγχρονο κόσμο. 

Με την οικονομία να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά επιπλέον 4% το 2013 ωστόσο, οι ελπίδες για ανάκαμψη υποχωρούν. Αυτό έχει σημασία για την Ελλάδα, αλλά και για τους διεθνείς δανειστές, που ήλπιζαν ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας, που εγκρίθηκε το 2012, θα ήταν το τελευταίο. Η τρόικα δικαίως απαιτεί από τον κο Σαμαρά να τηρήσει όσα υποσχέθηκε. Καθώς όμως το εθνικό χρέος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, οι δανειστές θα πρέπει να προετοιμάζονται για μια δύσκολη μελλοντική πορεία. 

FINANCIAL TIMES, 14 06 13
Διαβάστε περισσότερα...

«Χτύπημα» των Anonymous για την ΕΡΤ

Επίθεση στο δικτυακό τόπο του Εφετείου Αθηνών πραγματοποίησε την Πέμπτη η οργάνωση χάκερ Anonymous.

Στην ιστοσελίδα, οι ανώνυμοι «χακτιβιστές» ανάρτησαν βίντεο με μήνυμά τους, προειδοποιώντας με «χτύπημα» το Σάββατο 15 Ιουνίου, ενώ ενσωματώνουν live αναμετάδοση του απεργιακού προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ. 

«Πρέπει να γνωρίζετε ότι είστε στόχος μας τώρα. Πρέπει να μας περιμένετε στις 15 Ιουνίου. Είμαστε οι Anonymous. Δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνάμε. Να μας περιμένετε ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το βίντεο στην αγγλική γλώσσα. 

Υ.Γ. από Πύθων : Αναρχοαυτόνομοι χρησιμοποιούν τους anonymous για να τρομοκρατήσουν την κυβέρνηση... Η τρομοκρατία σας δεν θα περάσει...
Διαβάστε περισσότερα...

ΝΔ : Είμαστε απέναντι σε καθοδηγούμενους συνδικαλιστές δημοσιογράφους

Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η απόφαση των δημοσιογραφικών ενώσεων για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Με ανακοίνωσή της η ΝΔ κάνει λόγο για «καθοδηγούμενους συνδικαλιστές δημοσιογράφους» που βρίσκονται σε πανικό. 

«Η σημερινή ανακοίνωση των καθοδηγούμενων συνδικαλιστών δημοσιογράφων είναι δείγμα του πανικού τους, τώρα που αμφισβητούνται τα προνόμια κάποιων εκλεκτών τους. 

 Ένα είναι βέβαιο, ότι επιβάλλουν τη φίμωση τώρα που ο εισαγγελέας ακουμπάει και τους ίδιους στο "μαγαζί" τους, το οποίο δυστυχώς πληρώνει ο ελληνικός λαός. 

Είναι προφανές ότι είμαστε απέναντί τους, αλλά δίπλα στους "φιμωμένους" από τη συνδικαλιστική τους ηγεσία εργαζόμενους στα ΜΜΕ» αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ. 

Κατά την ομιλία του στο ΕΒΕΑ, την Τετάρτη, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο θέμα της ΕΡΤ, δηλώνοντας ότι «υπήρξε το σύμβολο της αδιαφάνειας και της σπατάλης». 

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τους τελευταίους σπασμούς ενός καθεστώτος προνομίων που καταρρέει», μίλησε για ξέσπασμα της «υποκρισίας ενός συστήματος που έφερε την Ελλάδα ως εδώ» και για «συντεχνία που έχει επιβάλει σιωπή στα μίντια». 

Το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι διαφωνούν με το λουκέτο στην ΕΡΤ έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας. 

Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η όποια αλλαγή πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοικτή. 

Πηγή : in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Φ. Κουβέλης προειδοποιεί Σαμαρά να μην φτάσει στα άκρα με την ΕΡΤ

«Όποιος επιχειρήσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές θα έχει και την ευθύνη αυτής της επιλογής» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ. Επανέλαβε ότι το κόμμα επιμένει στην ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και στην άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα.

«Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο αναγκαίος εξορθολογισμός πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή» τόνισε στη δήλωσή του. 

Και κατέληξε: «Η Κυβέρνηση είναι τρικομματική και πρέπει να επαναβεβαιώσει τον τρικομματικό της χαρακτήρα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τρόπου λειτουργίας της. 

Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής». 

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ. Οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος ενέκριναν την εισήγηση του κ. Φ. Κουβέλη ομόφωνα, ωστόσο υπήρχε κλίμα έντασης εξαιτίας του χειρισμού του κ. Αντ. Σαμαρά στο θέμα της ΕΡΤ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν βουλευτές, όπως ο κ. Γρ. Ψαριανός, που πρότειναν να ανοίξει η ΔΗΜΑΡ τη συζήτηση για αλλαγή πρωθυπουργού και την επιλογή ενός προσώπου κοινής αποδοχής. Άλλοι ζήτησαν να μην συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα τους έναν πρωθυπουργό που περιβάλλεται από την παρέα της Πολιτικής Άνοιξης και δεν σέβεται ούτε τους εταίρους του ούτε τη δημοκρατία. Η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική, και για να συνεχίσει να υπάρχει, θα πρέπει να αποφασίζουν για όλα τα θέματα και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, χωρίς να υφίστανται αιφνιδιασμούς οι κ.κ. Κουβέλης και Ευ. Βενιζέλος και η κυβέρνηση να λειτουργεί δημοκρατικά. 

Πηγή : tovima.gr 

Υ.Γ. από Πύθων : Χορτάσαμε από τους αριστερούς επαναστάτες του καναπέ κ. Κουβέλη. Εάν συμφωνείτε με τον Σύριζα ξεκινήστε από τώρα προς Κουμουνδούρου κατεύθυνση... Αφού για το καλό της πατρίδας πάλι θα μας τα γυρίσετε. Τι ζόρι τραβάτε. Αλλά ξέχασα είστε ο προστάτης του δημοσίου και λαϊκού συμφέροντος. Να εξορκίσουμε όλοι μαζί τις ιδιωτικοποιήσεις και να φωνάξουμε δυνατά όλοι μαζί ο "λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά". Με αυτή την νοοτροπία οι αλλαγές που έπρεπε ήδη να έχουν προχωρήσει θα προχωρήσουν του "αγίου π... ανήμερα" και ο ταλαιπωρημένος από τις θυσίες ελληνικός λαός στο τέλος θα κλαίει την μοίρα του...
Διαβάστε περισσότερα...

Βενιζέλος: Είμαστε αντίθετοι με το μαύρισμα της ΕΡΤ

«Είμαστε αντίθετοι με το μαύρισμα της ΕΡΤ. Ταυτιζόμαστε με το φρόνημα του ελληνικού λαού, με το φρόνημα του ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διαταράξει την πολιτική σταθερότητα. Κάποιοι άλλοι το έκαναν αυτό.

Πολιτική σταθερότητα σημαίνει καθαρή προγραμματική συμφωνία. Μπορούμε να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο κυβέρνησης συνεργασίας εθνικής ανάγκης αλλά αυτή δεν αντιμετωπίζεται με συγκαλύψεις, με μονομερείς ενέργειες, με τετελεσμένα», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε τη «μεγάλη τιμή» στον κ. Σαμαρά να αποδεχθεί να είναι πρωθυπουργός. Να είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν είναι μονοκομματική κυβέρνηση η οποία ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους, αλλά μια κυβέρνηση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη θεσμική ισοτιμία ανεξαρτήτως του συσχετισμού δυνάμεων. 

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα ούτε υπευθυνότητας ούτε αποφασιστικότητας και αν κάποιοι νομίζουν ότι φοβάται το ΠΑΣΟΚ για δημοσκοπικούς δήθεν λόγους έχουν τραγικό λάθος. «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές. Πιέσεις, απειλές, σενάρια εκβιασμοί και μυθεύματα περί του τι ήξεραν οι αρχηγοί, basta! Ως εδώ! Σεβασμός στη θεσμική λειτουργία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Πηγή : skai.gr 

Υ.Γ. από Πύθων : Πρόσεξε Μπένι μην σκίσεις κανένα καλσόν... Έχετε διορίσει στην ΕΡΤ πάνω από το μισό προσωπικό... Πως να μην σε καίει το ζήτημα. Πόσα κολλητάρια θα χάσουν την δουλειά τους; Γεια σου ρε τζόβενο Γερουλάνε με την εξυγίανσή σου...
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν τα golden boys της δημοσιογραφίας το παίζουν επαναστάτες

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε από το βήμα του διαδικτύου, ήτοι από το TVXS, ο γνωστός σε όλους δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου. Οι χαρακτηρισμοί πρωτοφανής και ο επίλογος χαρακτηριστικός αφού ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι ο Σαμαράς θα συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή και όλοι οι υπόλοιποι θα πάμε στη… Μακρόνησο.

Διαβάστε τι γράφει ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Κούλογλου :  

«Από την προδοσία της Κύπρου μέχρι τη διεθνή απομόνωση της χώρας για το μακεδονικό, οι δήθεν πατριώτες, της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά αυτή τη φορά, τα κατάφεραν και πάλι, με το κλείσιμο της ΕΡΤ: δυσφήμισαν τη χώρα στο εξωτερικό, προκαλώντας σοβαρότατη βλάβη στα εθνικά συμφέροντα. Εκεί που η Ελλάδα πήγαινε να φύγει από τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, να πάψει να αποτελεί την χλεύη της κάθε Bild και τον αποδιοπομπαίο τράγο της κάθε Μέρκελ, νάτη ξανά στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας, με τα μελανότερα χρώματα».

…«Αλλά η ακροδεξιά του Μαξίμου δεν είναι μια συνηθισμένη ομάδα εξουσίας, από αυτές που λογαριάζουν το Σύνταγμα ή την διεθνή εικόνα της χώρας. Η χθεσινή ομιλία Σαμαρά έδειξε τον εκδικητικό χαρακτήρα του ίδιου και της ομάδας του, αφού, όπως εμμέσως πλην σαφώς εξήγησε, η ΕΡΤ επιλέχθηκε από όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις να κλείσει και 2500 άτομα να πεταχτούν στο δρόμο, γιατί απεργούσαν όταν ο ίδιος συναντιόταν με ξένους ηγέτες!»

…«Τα κόμματα αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ που πιστεύουν στην δημοκρατία πρέπει να αντιδράσουν και είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας την αρνητική πείρα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, να προτείνει μια στρατηγική δημοκρατικής εξόδου από τα μνημόνια κάνοντας τα κατάλληλα πολιτικά ανοίγματα και χτίζοντας συμμαχίες. Διαφορετικά, αν το μείγμα τυχοδιωκτισμού και εκδικητικότητας της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά δώσουν ραντεβού με την Χρυσή Αυγή, το δικό μας επόμενο ραντεβού θα είναι στη Μακρόνησο».

Ο Στέλιος Κούλογλου, λοιπόν, κάνει μαθήματα δημοκρατίας και επιτίθεται στον κ. Σαμαρά για την υπόθεση της ΕΡΤ. Του ίδιου καναλιού το οποίο τον έθρεψε και μάλιστα πλουσιοπάροχα επί πολλά χρόνια. Και μάλιστα, η μάσα του κ. Κούλογλου ήταν διαχρονική. Και επί ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, και επί ΝΔ την περίοδο 2004 -2008 αλλά και μετά, με τον Γιώργο στην πρωθυπουργία.

Είναι ο ίδιος δημοσιογράφος που, όπως λέγεται, σε μια πενταετία πήρε για τις εκπομπές του πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, δηλαδή πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο. Όσα παίρνει μια καθαρίστρια ή ένας οικοδόμος με απλά λόγια.

Είναι ο ίδιος που κάθε μήνα για δύο εκπομπές του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» αμειβόταν με 17.500 ευρώ ενώ γερή μπάζα 7-8 χιλιάδες ευρώ έπαιρνε και η εταιρεία παραγωγής του για την εκπομπή «Θεματική Βραδιά».

Και είναι ο ίδιος που καταγγέλθηκε από εργαζόμενους στο site του ότι τους πλήρωνε με μισθούς πείνας για εξοντωτικά ωράρια.

Δεν έχει νόημα να μιλήσει κανείς για τα golden boys της δημοσιογραφίας που το παίζουν επαναστάτες. Ούτε για εκείνους που σκύλευσαν επί χρόνια στο δημόσιο πτώμα της ΕΡΤ. Σαν κάτι άλλους, ένα ζευγάρι της ενημέρωσης στην ΕΡΤ που έπαιρνε πάνω από 600 χιλ. ευρώ το χρόνο ή μια άλλη που το παίζει αντιμνημονιακή από άλλο κανάλι που έπαιρνε για ένα δίωρο πάνω από 200 χιλ. ευρώ το χρόνο. Όλοι αυτοί με μπροστάρη τον κ. Κούλογλου κλαίνε για την ΕΡΤ, αυτοί που θέλουν να διατηρηθεί όπως είναι γιατί τη θέλουν δικό τους μαγαζάκι να μπαίνουν, να τρώνε και να φεύγουν.

Όλοι αυτοί που δυσφημούν και τους χιλιάδες εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους για την οποία αμείβονταν με 1.000 ευρώ το μήνα.

Πρέπει να υπάρχει και λίγη τσίπα κ. Κούλογλου. 


Πηγή : antinews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια τηλεόραση

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης αναρτήθηκε, προς δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ το οποίο περιλαμβάνει 17 άρθρα. Ο νέος φορέας θα λέγεται ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Στο “Ρ” της ραδιοφωνίας και στο “Τ” της τηλεόρασης προστίθεται και το “Ι” του Ιντερνετ. Το νέο νομικό πρόσωπο θα είναι Ιδιωτικού Δικαίου και η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. ορίζεται ως: «δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το κράτος».

Το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, με αρχικό (κεφάλαιο) αυτό που θα προκύψει από την απογραφή και την αποτίμηση των περιουσιασικών στοιχείων της ΕΡΤ. Τα έσοδά της θα προέρχονται και από το ανταποδοτικό τέλος (μέσω ΔΕΗ) χωρίς να ορίζεται σαφώς το ποσό. Θα εποπτεύεται από επταμελές Εποπτικό Συμβούλιο (των οποίων τα μέλη θα έχουν (9ετή θητεία) το οποίο θα διασφαλίζει την ανεξαρτηρία της ΝΕΡΙΤ. 

Με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, δηλαδή, θα εξακολουθούν να εργάζονται έμμισθοι και συμβασιούχοι χωρίς να ξεκαθαρίζεται η αναλογία. Επίσης, από το νομοσχέδιο προκύπτει ότι θα παραμείνουν οι λεγόμενες «ειδικές θέσεις» καθώς αναφέρεται ότι «με πρόταση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας θα ανατίθεται απευθείας η εκτέλεση ορισμένου έργου σε δημοσιογράφο, σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, σε λογοτέχνες ή άλλους καλλιτέχνες». 

Ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Οι λόγοι του “λουκέτου” στην ΕΡΤ

Τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να κλείσει άμεσα την ΕΡΤ προσπαθεί να εξηγήσει η κυβέρνηση μέσω του non paper που κυκλοφορεί εδώ και λίγη ώρα.

Το λουκέτο στην ΕΡΤ φαίνεται πως αποφασίστηκε υπό την πίεση της τρόικας για απολύσεις, αλλά ήταν κάτι που είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό, ήταν σε γνώση των πολιτικών αρχηγών κι απλώς δεν είχε εκτελεστεί ως τώρα προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών. 

Επίσης, σύμφωνα με το non paper η κυβέρνηση επέλεξε να κλείσει την ΕΡΤ και όχι κάποια προβληματική ΔΕΚΟ για συμβολικούς λόγους... 

Αναλυτικά το περιεχόμενο του non paper : 
Για τους εργαζομένους 

Θα απολυθούν όλοι και θα αποζημιωθούν κανονικά. 

Για τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΕΡΤ 

Όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της ΕΡΤ μεταβιβάζονται στο ΥπΟικ. Που νομικώς και για όσο διάστημα χρειαστεί θα είναι η διάδοχη κατάσταση. Για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λειτουργία της Νέας Δημόσιας Τηλεόρασης, αγώνες ή μεγάλα γεγονότα που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης η ΕΡΤ, θα εκχωρούνται με διαφανή τρόπο, και με τίμημα υπέρ του δημοσίου, σε ιδιωτικούς σταθμούς. 

Για την κάλυψη των δραστηριοτήτων των κομμάτων 

Το κόστος κάλυψης αναλαμβάνει το Υπ.Οικονομικών όπου θα παρέχει στα κόμματα τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτικού συνεργείου. Η προώθηση της δραστηριότητας θα γίνεται προσωρινά μέσω της Γεν. Γραμματείας Τύπου που διαθέτει αυτόνομη οπτική ίνα ή με όποιον άλλον τρόπο επιλέξουν τα κόμματα. 

Για το πότε θα ξανανοίξει η νέα δημόσια Τηλεόραση 

Το συντομότερο δυνατό. Η νέα τηλεόραση θα είναι απολύτως έτοιμη για τις υποχρεώσεις της ενόψει της ελληνικής Προεδρίας. 

Η ΕΡΤ δεν κλείνει υπό καμία πίεση για απολύσεις 

Όχι! Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Είναι απόφαση υψηλού συμβολισμού, και εκσυγχρονισμού του δημοσίου. Όμως, περιμέναμε να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ ως προς την μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, για να μην διακινδυνευτεί η ομαλή διεξαγωγή τους. Οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ενήμεροι, για την απόφαση της κυβέρνησης. 

Γιατί ο εκσυγχρονισμός και οι απολύσεις δεν έγιναν εν λειτουργία 

Όσες φορές και αν επιχειρήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση ή εκσυγχρονισμός, η συνδικαλιστική αντίσταση των εργαζομένων δεν επέτρεψε οποιαδήποτε αλλαγή. 

Επίσης, οι συνδικαλιστές, ποτέ δεν επέτρεψαν οποιαδήποτε απόλυση, έστω και υπεράριθμων εργαζομένων, ή εκσυγχρονισμό των λειτουργιών. Κανείς Έλληνας σήμερα δεν γνωρίζει ότι η ΕΡΤ διαθέτει 3 μουσικά σύνολα που εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, που όμως δίνουν 2-3 συναυλίες ετησίως. Ούτε γνωρίζει ότι διαθέτει 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που όμως εκπέμπουν το ίδιο πρόγραμμα τις 20 από τις 24 ώρες της ημέρας. Ούτε γνωρίζει ότι συνεχίζει να εκδίδει περιοδικό χωρίς αναγνώστες! Ούτε γνωρίζει ότι επί της ουσίας δεν διαθέτει εμπορικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μην αντλεί διαφήμιση από την Αγορά, ακόμα και σε μεγάλα γεγονότα που συγκεντρώνουν υψηλότατη τηλεθέαση. 

Παραδείγματα : 

- Εδώ και μήνες, οι δημοσιογράφοι απεργούν, ζητώντας την πρόσληψη και άλλων 150 συμβασιούχων δημοσιογράφων, ενώ ήδη στην ΕΡΤ εργάζονταν περί τους 700 δημοσιογράφους! 

- Ποτέ οι συνδικαλιστές δεν δέχονταν να χάσουν τα προνόμιά τους. Για παράδειγμα, ποτέ δεν δέχτηκαν : 

- Να υλοποιηθούν σχέδια εκσυγχρονισμού, που προέβλεπαν π.χ. τη λειτουργία ενός λογιστηρίου αντί για 6!!! 

- Να αρνούνται εδώ και 8 χρόνια την καταγραφή των παγίων (της περιουσίας) δηλαδή της εταιρίας και κανείς να μην γνωρίζει τι πραγματικά ανήκει στον ελληνικό λαό, και τι έχει ήδη, λεηλατηθεί… 

- Να μειωθεί για παράδειγμα το κόστος των ταξιδιών, που χωρίς έλεγχο και προγραμματισμό υπερβαίνει τα 2.500.000 εκατ. ετησίως 

- Να ελεγχθούν οι αδιανόητες σπατάλες και τα προνόμια εργαζομένων. Για παράδειγμα, το κόστος για κινητά τηλέφωνα μόνον στην ΕΡΤ3, υπερβαίνει τις 330.000 Ε ετησίως, όταν 422 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν 490 συνδέσεις! 

- Να αλλάξει τίποτα στη δομή και την διάρθρωση. Για παράδειγμα λειτουργούν 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, με διαφορετικό προσωπικό (συνολικά 310 εργαζόμενοι), ενώ οι περισσότεροι εκπέμπουν 20 ώρες το 24ωρο, το ίδιο κοινό πρόγραμμα 

- Να λειτουργεί, όπως σε κάθε εταιρία, τμήμα συμβάσεων, με αποτέλεσμα να μην διατηρούνται καν οι συμβάσεις της εταιρίας. 

- Να καταγράφεται η παρουσία των εργαζομένων με ηλεκτρονικό τρόπο. Αποτέλεσμα να υπάρχουν άφαντοι δημοσιογράφοι που πληρώνονται (λαμβάνοντας και υπερωρίες) χωρίς να έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Όλοι δε, οι δημοσιογράφοι (και οι 700) ακόμα και οι ανταποκριτές του εξωτερικού, έχουν μετατραπεί σε «εσωτερικούς συντάκτες», 6ωρης απασχόλησης, αυξάνοντας όμως υπερβολικά το κόστος των υπερωριών. 

Γιατί κλείνει η ΕΡΤ και όχι κάποιος άλλος άχρηστος Οργανισμός 

Αυτή η απόφαση που λαμβάνεται σήμερα έχει μεγάλο ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα.

- Ό,τι ξεπερασμένο, φθαρμένο και αναχρονιστικό, παραμερίζεται. 

- Στη θέση του θα μπει το σύγχρονο, το λειτουργικό, το ανταγωνιστικό. 

- Ό,τι είχε ταυτιστεί στη συνείδηση του Ελληνικού λαού με κομματικά φέουδα και αγκυλώσεις δεκαετιών, ανήκει πια στο παρελθόν. 

- Στη θέση του θα μπει ό,τι εξυπηρετεί τη διαφάνεια της Δημοκρατίας, την αισθητική της Ελλάδας, το δημόσιο συμφέρον. Ένα ακόμα «ταμπού» σπάει. 

- Δεν μπορούμε, την ώρα που οι Έλληνες κάνουν τέτοιες θυσίες, να διατηρούνται γύρω τους άθικτα, σύμβολα της ασύδοτης σπατάλης, της σκανδαλώδους αδιαφάνειας, του αναχρονιστικού κομματισμού. 

- Στην ΕΡΤ απασχολούνται 3000 εργαζόμενοι, την ώρα που απαιτούνται λιγότεροι από το 1/3. 

- Στην ΕΡΤ, ούτε ένας από τους εργαζόμενους δεν έχει προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά με επιλογές της εκάστοτε διοίκησης, που επιλέγετο από την εκάστοτε κυβέρνηση. 

- Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΡΤ είναι πολλές. Ήδη βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, και ζητήθηκε διαχειριστικός έλεγχος από το 2000 μέχρι σήμερα. 

- Το κόστος λειτουργίας της ανέρχεται σε 230 εκ. με μέσο όρο τηλεθέασης 4%, ενώ αντίστοιχα το κόστος άλλων ιδιωτικών καναλιών με 10% τηλεθέαση δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ 

- Στην ΕΡΤ εργάζονται περίπου 700 δημοσιογράφοι, και ενώ θα περίμενε κανείς το δελτίο ειδήσεών της να είναι το κορυφαίο, έχει λιγότερο από 4% τηλεθέαση. Αντίστοιχα, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, απασχολούν (για παράδειγμα 150 δημοσιογράφους) απολαμβάνοντας 10πλάσια τηλεθέαση.

- Για τη διαφορά της καινούργιας δημόσιας τηλεόρασης σε σχέση με την ΕΡΤ που κλείνει

- Θα απασχολείται όσο προσωπικό χρειάζεται και πάντως πολύ λιγότερο από το σημερινό, όπου θα αξιολογείται διαρκώς για την αποδοτικότητά του.

- Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού θα καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε κυβερνητική ή κομματική παρέμβαση στη στελέχωση και στη λειτουργία του.

- Ο νέος οργανισμός που θα δημιουργηθεί δεν θα λογοδοτεί στα κόμματα, αλλά σε ανεξάρτητη υπερκομματική αρχή καταξιωμένων ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία σε Μέσα Ενημέρωσης.

- Πρότυπο του νέου οργανισμού θα είναι το μοντέλο μεγάλων ξένων δικτύων, όπως του βρετανικού BBC, της Ιταλικής RAI και της Γερμανικής ΖDF.

- Όλα αυτά διασφαλίζονται με την κατάθεση στη Βουλή Σχεδίου Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του νέου σύγχρονου Οργανισμού που θα γίνει άμεσα.

Για όσους απολυθούν και δεν επιλεγούν για τη νέα δημόσια τηλεόραση 

Για τις θέσεις των σημερινών υπεραρίθμων, θα προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, για προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού σε εντατικές, νοσοκομεία, εφορίες, ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει πραγματικές ανάγκες.

Το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ που πληρώνουν για την ΕΡΤ οι Έλληνες δεν θα συνεχίσει να υφίσταται όσο αυτή είναι κλειστή 

Όχι! Είναι προφανές ότι από αύριο οι Έλληνες σταματούν να πληρώνουν το τέλος με το οποίο επιβαρύνονταν επί δεκαετίες. Και μετά τη δημιουργία του νέου Οργανισμού θα επιβαρύνονται με πολύ μικρότερο τέλος. Σε κάθε περίπτωση το ετήσιο όφελος για τον Έλληνα πολίτη, μετά τη λειτουργία του νέας σύγχρονης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θα είναι 100 εκατομμύρια. 

Θεία Λειτουργία 

Υπάρχει μέριμνα για τους χιλιάδες ανήμπορους και ηλικιωμένους και όσους πιστούς θέλουν, να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία από το κανάλι της Βουλής το οποίο εκπέμπει πανελλαδικά. 


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...