Άνεργοι Έλληνες καθαρίζουν τουαλέτες στη Σουηδία

Διαβάστε τη συγκλονιστική ιστορία πρώην στελέχους φαρμακευτικής εταιρείας  

Υπό τον τίτλο: «Άνεργοι Έλληνες καθαρίζουν τουαλέτες στη Σουηδία» το πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύει εκτενές άρθρο στο οποίο παρουσιάζει προσωπικές ιστορίες Ελλήνων που βρέθηκαν άνεργοι και ορισμένοι από αυτούς μετανάστευσαν στη Σουηδία για να καθαρίζουν... τουαλέτες. 

Το δημοσίευμα ξεκινά με την παρουσίαση του 40χρονου Τηλέμαχου Καραχάλιου, ο οποίος για 17 χρόνια φορούσε κοστούμι, οδηγούσε εταιρικό αυτοκίνητο φαρμακευτικής και είχε καλυμμένα αρκετά από τα έξοδα στη δουλειά του. 


Τώρα έχει ανά χείρας τη σφουγγαρίστρα στη Σουηδία και καθαρίζει τουαλέτες. «Είχα μια πολύ καλή δουλειά στην Ελλάδα. Τώρα καθαρίζω τα σκ... των Σουηδών» λέει στο πρακτορείο ο Έλληνας μετανάστης. 

Ο Τηλέμαχος Καραχάλιος, ο οποίος άφησε πίσω στην πατρίδα του την 6χρονη κόρη του για να ζήσει με τους γονείς του, είναι ένας από τους χιλιάδες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μαύρη λίστα της ανεργίας και της ύφεσης στην Ελλάδα. «Εδώ προσπαθώ να επιβιώσω» δήλωσε και πρόσθεσε πως: «Εδώ είναι δύσκολα. Θα προτιμούσα να μείνω στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας». 


Το Bloomberg παρουσιάζει όλη την ιστορία του Έλληνα μετανάστη και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παντρεύτηκε μια Κινέζα που γνώρισε στους Ολυμπιακούς του 2004, έκαναν μία κόρη και στη συνέχεια χώρισαν. Τώρα ζει στη Σουηδία, έχει χάσει περίπου 30 κιλά και τα χέρια του είναι γεμάτα βρωμιά. Όλα ξεκίνησαν όταν απολύθηκε από την φαρμακευτική εταιρεία. Εργάστηκε σε telemarketing όμως έμεινε απλήρωτος για αρκετούς μήνες. Τότε αποφάσισε να φύγει. Απέρριψε την Αυστραλία και στράφηκε στη Σουηδία γνωρίζοντας την οργάνωση που επικρατεί από έναν φίλο του που ζει εκεί. 


«Ο καθένας πληρώνει τους φόρους τους και αυτό είναι δίκαιο. Δεν υπάρχει καμία απάτη» δηλώνει σήμερα. Ο Καραχάλιος έφθασε τον Μάρτιο στη Σουηδία. Ο φίλος του τον βοήθησε να βρει ένα δωμάτιο προς ενοικίαση και πληρώνει 4.500 σουηδικές κορόνες (670 δολάρια) το μήνα. 



Ένα πιάτο

O Τηλέμαχος Καραχάλιος έφτασε στην Σουηδία τον Μάρτιο. Ο φίλος του τον βοήθησε να βρει ένα δωμάτιο και πληρώνει γι' αυτό 4.500 κορώνες, δηλαδή 528 ευρώ. Το δωμάτιο είναι σε ένα συγκρότημα όπου μένουν κυρίως μετανάστες από την Μέση Ανατολή.

Το δωμάτιο δεν έχει κουζίνα, ή φούρνο. Μόνο ένα ηλεκτρικό μάτι και ένα φούρνο μικροκυμάτων.
Έχει μονο ένα πιάτο και όταν δέχεται κάποιον επισκέπτη, του παραχωρεί το πιάτο του και εκεινος τρώει σε ένα ταπεράκι στο οποιο βάζει την φέτα.

Μια μικρή ελληνική σημαία είναι κολλημένη στον τοίχο. Το δωμάτιο έχει και τηλεόραση αλλά ο Έλληνας μετανάστης δεν την ανοίγει ποτέ. Τα βράδια, αν δεν είναι πολύ κουρασμένος μελετάει σουηδικά.

Οταν άρχισε να ψάχνει δουλειά χτυπούσε πόρτες παντού. Σε εστιατόρια, σε εταιρείες καθαρισμού και τελικά βρήκε δουλειά σε μια εταιρεία που καθαρίζει σπίτια προς ενοικίαση.

Ήταν μια δύσκολη και μοναχική δουλειά που δεν είχε και διάλλειμμα για κολατσιό. Την πρώτη εβδομάδα δεν πληρώθηκε γιατί ήταν "εκπαιδευόμενος".

Μετά την δεύτερη εβδομάδα, πληρώθηκε μόνο τις 32 από τις 40 ώρες που εργάστηκε και όταν το είπε αυτό δεν τον ξαναφώναξαν για δουλειά.

Τον Ιούλιο, έπιασε δουλειά σε έναν εργολάβο καθαρισμού. Στην Ελλάδα, ο Καραχάλιος έβγαζε 2.500 με 3.000 ευρώ το μήνα. Στην Στοκχόλμη βγάζει περίπου 1.508 ευρώ...

"Η δουλειά μου στην Ελλάδα ήταν φυσικά καλύτερη και σε συνθηκες απ' ότι εδώ, αλλά δεν με νοιάζει. Νιώθω ξανά ζωντανός. Όταν μένεις πολύ καιρό χωρίς δουλειά είναι πολύ σκληρό. Ήμουν συνέχεια θυμωμένος."

Τα πράγματα θα αργήσουν πολύ να μπουν σε σειρά. Ακόμα οι γονείς του, του στέλνουν χρήματα αφού δεν πληρώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και όπως λέει ο ίδιος, αν δεν το καταφέρει θα πάρει την κόρη του και θα πάνε στην Σανγκάη όπου ζει η πρώην γυναίκα του.

"Θέλω να πεθάνω στην Ελλάδα. Θέλω να ταφώ εκεί όταν έρθει η ώρα", λέει...

Ο Κωνσταντίνος Φραγκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Στοκχόλμη, λέει ότι λαμβάνει 10 με 15 email την ημέρα από Έλληνες που ζητάνε δουλειά.


 «Στην Ελλάδα, δεν υπήρχε μέλλον», δήλωσε η Ουρανία Μιχτοπούλου, που μετακόμισε με τον σύζυγό της στη Σουηδία το 2010. Δούλευαν και οι δύο σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη Θεσσαλονίκη, και είχαν μια άνετη ζωή με σπίτι και αυτοκίνητο. «Εδώ, μπορώ να ελπίζω για κάτι καλό. Ίσως όχι για μένα - είμαι 48 -. Αλλά ίσως για τα παιδιά μου» ανέφερε η Ουρανία. Η οικογένεια τους στριμώχνεται σε ένα μικρό διαμέρισμα. Πηγή : bloomberg