Η «πραγματική αλήθεια» για την τραγωδία του Χίλσμπορο

Η «αποτυχία στους ελέγχους της αστυνομίας» ήταν η βασική αιτία για τον θάνατο 96 ανθρώπων στην τραγωδία του Χίλσμπορο τον Απρίλιο του 1989 κατά τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ, όπως προκύπτει από το πόρισμα μιας ανεξάρτητης αρχής που ερεύνησε εις βάθος την υπόθεση. 

23 χρόνια μετά τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην Αγγλία, δόθηκε στη δημοσιότητα η 395 σελίδων αναφορά που, πέραν των ευθυνών, καταλογίζει συγκάλυψη από μέρους των αρχών, οι οποίες προσπάθησαν συστηματικά να ρίξουν την ευθύνη στους οπαδούς, αντί για την αστυνομία και τις υπηρεσίες των ασθενοφόρων, αλλάζοντας ακόμη και αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν. 

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε «βαθιά λυπημένος» για το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια για να βγει στο φως η αλήθεια για την τραγωδία, που προκλήθηκε όταν η αστυνομία άνοιξε μια θύρα στο «Λέπινγκς Λέιν Εντ» του Χίλσμπορο στο Σέφιλντ, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν 96 φίλαθλοι της Λίβερπουλ καθώς η εξέδρα ήταν υπεράριθμη. 

Ο κ. Κάμερον μάλιστα, όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, θα ξανανοίξει το φάκελο της υπόθεσης με τη διεξαγωγή νέας έρευνας, καθώς η πρώτη είχε αθωώσει τις αρχές, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι κανένα από τα θύματα δεν ζούσε μετά τις 3.15 μετά μεσημβρίας (τοπική ώρα). Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής, 59 άνθρωποι ήταν ζωντανοί εκείνη την ώρα και τουλάχιστον 41 θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, εφόσον τους παρέχονταν γρήγορα οι ενδεδειγμένες πρώτες βοήθειες. «Εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα να αποφασίσει εάν θα καταθέσει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρωθεί η αρχική έρευνα και να ζητηθεί νέα» δήλωσε επισήμως ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος θέλει επί των ημερών του να λάμψει η αλήθεια με την απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους. 

Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε σχετικό video